sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Listakatsaus, vko 21


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (3.) Maroon 5 featuring Wiz Khalifa – Payphone
3. (2.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
4. (4.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
5. (5.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
6. (7.) Nicki Minaj – Starships
7. (9.) One Direction – What Makes You Beautiful
8. (6.) The Wanted – Glad You Came
9. (8.) Justin Bieber – Boyfriend
10. (11.) Train – Drive By

Viides ykkösviikko Gotyen ja Kimbran Somebody That I Used to Know’lle. Jotkut povaavat Call Me Maybestä seuraavaa ykköstä, mutta juuri nyt sen myynti ei näytä kohoavan tarvittavalle tasolle ja radiosoittopotentiaali rajoittuu popasemiin.
Sen sijaan Maroon 5:n Payphone saattaa olla vahvakin haastaja lähiaikoina. Se nousi nyt ensimmäistä kertaa hopeapallille. Drive By eteni viimein Trainin kolmanneksi top ten -hitiksi Drops of Jupiterin (#5, 2001) ja Hey Soul Sisterin (#3, 2010) seuraksi. Jälkimmäistä on myyty huimasti liki kuusi miljoonaa kappaletta.
Draken kaksi hittiä Take Care sekä The Motto ja Adelen Rumour Has It ovat parkkeeranneet itsensä tiukasti sijoille 14, 15 ja 16. Trio pitää paikkoja jo neljättä viikkoa putkeen.
Rihanna sai taas yhden top 20 -hitin lisää ja EP-julkaisu nosti Karminin Brokenheartedin samaan sarjaan (20). Pitbullin Back in Time kärkkyy aivan hollilla 21:ntenä. Muita omia parhaita kärkipäässä: Luke Bryanin Drunk on You (25–23), Usherin Scream (46–25), Ellie Gouldingin Lights (35–26), Jason Aldeanin Fly Over States (34–32), Kip Mooren Somethin’ ‘Bout a Truck (43–35) ja Tygan Faded (41–37). Gouldingille ja Moorelle sijoitukset ovat myös uran korkeimpia.
2 Chainzin ja Draken No Lie debytoi 45:ntenä, Dierks Bentleyn 5-1-5-0 sijalla 94 sekä Usherin ja Rick Rossin Lemme See sijalla 98. The Voicesta irtosi useampikin uutuus, mutta ne ovat lähinnä epäkiinnostavia covereita, jotka tipahtavat ulos jo ensi viikolla.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Carrie Underwood – Blown Away
2. (2.) Adele – 21
3. (6.) Lionel Richie – Tuskegee
4. (3.) Various Artists – NOW 42
5. (2.) Norah Jones – Little Broken Hearts
6. (-) Silversun Pickups – Neck of the Woods
7. (8.) One Direction – Up All Night
8. (7.) Jack White – Blunderbuss
9. (-) Tank – This Is How I Feel
10. (13.) Luke Bryan – Tailgates and Tanlines

Carrie Underwoodin Blown Awaytä ostettiin huomattavasti edellisviikkoa vähemmän, mutta se kykeni silti pitämään takanaan äitienpäivästä hyötyneet 21:n ja Tuskegeen. Underwood ei ollut aiemmin saanut kahta ykkösviikkoa kerrallaan.
Viikon korkein uutuus on Silversun Pickupsin odotettu Neck of the Woods, joka debytoi kuudentena. Swoon-edeltäjä (2009) ylsi seitsemänneksi, joten rockyhtyeellä on kaksi top ten -albumia.
R&b-laulaja Tankille This Is How I Feelin top ten -sijoitus on kolmas ja ne ovat tulleet joka toinen -periaatteella: 7, 20, 2, 35 ja 9. Kakkoseksi eteni Sex Love and Pain (2007).
Mary Mary sai kolme ja Keane kaksi edellistä albumiaan top teniin, mutta nyt heidän uutuutensa jäivät sijoille 16 ja 17. Popryhmä Karminin esikois-EP Hello nappasi 18. tilan.
Kristillisiä arvoja kannattava poplaulaja Laura Story nappasi uransa ensimmäisen top 40 -listaviikon viimevuotisen Blessings-albumin kivuttua 30:nneksi.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Rita Ora featuring Tinie Tempah – R.I.P.
2. (5.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
3. (3.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
4. (4.) Alex Clare – Too Close
5. (2.) Tulisa – Young
6. (8.) Rihanna – Where Have You Been
7. (-) The Saturdays – 30 Days
8. (6.) Train – Drive By
9. (-) D’banj – Oliver Twist
10. (9.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know

Jay-Z:n suojatti Rita Ora pitää yhä sinkkulistan kärkipaikkaa Tinie Tempahin avustamalla R.I.P. -singlellään. Funin ja Janelle Monáen We Are Young nousi toistaiseksi korkeimmalle sijalleen kakkoseksi. Tuleeko siitä tämän vuoden Love the Way You Lie tai Moves Like Jagger eli megahitti, joka ei koskaan päässyt viikkolistan kärkeen?
The Saturdayskin on jahdannut ykköstä jo vuosia, mutta paras terä näyttää tylsistyneen. Uusi biisi 30 Days jäi seitsemänneksi, sinänsä toki ihan hyvä sijoitus. Ryhmän top ten -saldo näyttää yhtätoista ja sekä kakkosia että kolmosia on pari kappaletta.
Nigerialaisen D’banjin Oliver Twist debytoi yhdeksäntenä. Se on hänen ensimmäinen isompi euromenestyksensä. Vauhtia on varmasti antanut yhteistyö Kanye Westin ja Rick Rossin kanssa. Charles Dickensin Oliver Twist -hahmo ei ole aiemmin näkynyt singlelistalla, mutta Oliver-musikaalin soundtrack-levyjä on keikkunut albumilistalla useampiakin.
Scissor Sistersin Only the Horses venyi 12:nneksi. Bändi sai viime vuosikymmenellä muutaman top ten -hitin, joista I Don’t Feel Like Dancin’ (2006) vietti ykkösenäkin peräti neljä viikkoa. Edelliseltä Night Work -albumilta lohkaistu Fire with Fire (2010) nappasi 11. tilan ja uusi Magic Hour ilmestyy pikapuoliin. Only the Horsesin on tuottanut Calvin Harris.
Labrinthin Express Yourself puolitti sijalukunsa 34–17 ja Emeli Sandén My Kind of Love nousi 27–19. Reippaasti loikkasi myös Coldplayn ja Rihannan Princess of China (60–31).
Skrillexin Bangarang punnersi ensimmäistä kertaa top 40:iin 42–32 ja on nuorisosuosikin toinen top 40 -saavutus. Breakn’ a Sweat ylsi niin ikään 32:nneksi aiemmin tänä vuonna.
Uutuuksia top 20:n alapuolelta: Professor Greenin ja Ruth Annen Remedy (27), Skeptan Make Peace Not War (29) sekä Ben Howardin ensimmäinen top 40 -sinkku Only Love (37).


Britannian albumit Top 10

1. (1,) Keane – Strangeland
2. (-) Tenacious D – Rize of the Fenix
3. (2.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (4.) Adele – 21
5. (-) Ren Harvieu – Through the Night
6. (21.) Ben Howard – Every Kingdom
7. (8.) Gotye – Making Mirrors
8. (11.) Ed Sheeran – +
9. (6.) Rebecca Ferguson – Heaven
10. (-) Garbage – Not Your Kind of People

Keanen Strangeland onnistui pitämään kilpailijansa takanaan toisenkin viikon, mikä onnistui bändiltä viimeksi Under the Iron Sealla (2006), joka sai niin ikään kaksi ykkösviikkoa. Myyntiluvut olivat nyt kautta linjan melko kehnoja, mutta ykkönen on aina ykkönen.
Tenacious D:n paluualbumi Rize of the Phenix yllätti kakkossijallaan. Se on Jack Blackin ja Kyle Gassin huumoriyhtyeen toinen top ten -merkintä. The Pick of Destiny (2006) nappasi kuudennen sijan ja myi kultaa.
Soulpoppari Ren Harvieu saattaa olla suomalaisille vieras, mutta jo BBC:n Sound of 2012 -ehdokkuus takasi jonkinlaisen lähtölaukauksen suosioon. Neidon Through the Night debytoi viidentenä. Toinen Sound of -tähti Ben Howard palautti Every Kingdom -albuminsa top teniin ja saman tien korkeammalle kuin aiemmin, kuudenneksi.
Pitkältä tauolta palanneen Garbagen Not Your Kind of People jäi yllättäen kymmenenneksi, mutta onnistui jatkamaan bändin katkeamatonta studioalbumien top ten -putkea. Heidän julkaisuistaan ainoastaan Absolute -kokoelma (2007) on joutunut tyytymään alempiin sijoituksiin ja sekin pääsi 11:nneksi. Neljä viimeisintä Garbage-albumia ovat keränneet uutuus mukaan lukien kuitenkin vain 14 listaviikkoa.
Beach House saavutti uransa ensimmäisen top 75 -merkinnän Bloom-uutuuden ilmaannuttua 15:nneksi. Glee (17) sen sijaan on käynyt ykkösenäkin.
Yhdistyneen Kuningaskunnan euroviisuedustaja Engelbert Humperdinck julkaisi sopivasti ison hittinsä mukaan nimetyn Release Me -kokoelman, joka nappasi 21. sijan. Cliff Richardin tapaan Intiassa syntynyt Humperdinck täytti kuun alussa 76 vuotta ja on yltänyt top teniin kahdeksasti, viimeksi neljänneksi vuonna 2004 kokoelmalla Greatest Love Songs. Herra luikauttaa Love Will Set You Free -kappaleensa ensi lauantaina Bakussa heti finaalin ensimmäisenä kilpailuesityksenä.
Morten Harketin Out of My Hands yllätti iloisesti 37. sijallaan. Toki A-ha on ollut jatkuva näky top 40:ssä, Foot of the Mountainkin (2009) kävi jopa viidentenä, mutta keulakuvien sooloalbumit ovat aina eri juttu. Tätä ennen Harketin ainoa brittilistamerkintä soolona oli joulusingle A Kind of Christmas Cardin (1995) 53. tila.

Ei kommentteja: