lauantai 28. huhtikuuta 2012

Wanted: Poikabändikruunu


USA:ssa on revitty ihan otsikoitakin One Directionin ja The Wantedin keskinäisestä kilpailusta. Brittein saarilta ponnistaneet ryhmät ovat molemmat yltäneet Hot 100 -listan top viiteen hiteillään What Makes You Beautiful ja Glad You Came, joka on noista kahdesta myynyt enemmän. Albumilistalla One Directionin Up All Night debytoi ykkösenä ja on myynyt kultaa, sen sijaan The Wantedin juuri ilmestynyt esikoinen on jäämässä ainakin avausviikollaan huomattavan kehnoihin lukemiin.

Asetelma muistuttaa hieman Backstreet Boysin ja 'N Syncin välistä kilpailua vuonna 1998. Backstreet Boysin esikoinen (joka oli The Wantedin albumin tapaan yhdistetty kahdesta Euroopassa julkaistusta levystä) ilmestyi ensin ja myi albumina paljon paremmin kuin 'N Syncin. 'N Sync alkoi saada albumeita kaupaksi vasta Tearin' Up My Heartin noustua radiohitiksi. Lopulta kuitenkin nimenomaan 'N Sync rikkoi myyntiennätyksiä kakkosalbumillaan No Strings Attached (2000).

Bäkkäreillä ja 'N Syncillä oli samat taustavoimat ja osin sama fanikanta, mutta kilpailutilanne syntyi silti nopeasti. Syksyllä 2000 Bäkkäri-fanit ostivat useita kopioita Black and Blue -albumia vain, jotta se rikkoisi No Strings Attachedin keväällä asettaman viikkomyyntiennätyksen. Näin ei tapahtunut.

One Direction ja The Wanted ovat vahvoja kilpailijoita jo nyt: eri levy-yhtiö, eri biisintekijät ja eri tausta – toinen tulee kykykisasta, toinen perinteisesti haun kautta koottuna. Jenkkimenestyksen kannalta taustalla ei ole niinkään merkitystä. Sen sijaan persoonallisuudella on: One Directionin jäsenet tunnetaan rapakon takana jo nimeltä ja faneilla on omat suosikkinsa. The Wantedin jäsenistä tunnetaan yleisesti ainoastaan Max George, joka on ”se komein”.

Justin Bieberin panosta kamppailussa teinien sydämistä ei kannata aliarvioida. Eihän Britney Spearskään vaikuttanut heikentävästi Bäkkäreiden tai 'N Syncin suosioon – kenties jopa siivitti heidät kovempiin kaupallisiin saavutuksiin.

Ei kommentteja: