sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 16


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
3. (4.) The Wanted – Glad You Came
4. (9.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (2.) Justin Bieber – Boyfriend
6. (6.) Nicki Minaj – Starships
7. (7.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (5.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)
9. (8.) Katy Perry – Part of Me
10. (10.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe

Funin ja Janelle Monáen We Are Young johtaa Hot 100 -listaa jo kuudetta viikkoa ja nousi myös myös radiolistan kärkeen. Sen pahimmaksi uhkaajaksi on etenemässä Gotyen Somebody That I Used to Know, jolla on hyvä promootiokierros ensi viikoksi. Molemmat pärjäävät myös alternative-asemien soittolistoilla, mikä on Hot 100 -listan kärkipaikoilla harvinaista.
One Directionin What Makes You Beautiful nautti mukavasta myynninedistämistä ja kipusi viisi sijaa neljänneksi.
Eric Churchin Springsteen on matkalla top 20:iin (38–26). Jennifer Lopezin ja Pitbullin Dance Again debytoi 27:ntenä, hieman odotettua alempana. Biisi kuulostaa perin tutulta kaikkien On the Floorin (#3, 2011) kuulleiden korvissa. Lopezilla on peräti viisi ykköstä alkaen If You Had My Love -esikoishitistä (1999).
Muita merkittäviä uutuuksia: Kanye Westin uusi sinkku Mercy (38) sekä Kenny Chesneyn ja Tim McGraw’n tähtiduetto Feel Like a Rock Star (40). Chesney ei ole koskaan käynyt top tenissä, McGraw ehti seitsemänneksi jo vaimonsa Faith Hillin kanssa vuonna 1997 (It’s Your Love).
Adelen iäkkäimmät hitit Rolling in the Deep ja Someone Like You jättivät listan toistaiseksi 65 ja 39 viikon jälkeen. Nestorin viitta siirtyi täten Party Rock Anthemin (37) harteille: 55 viikkoa.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
2. (3.) Adele – 21
3. (-) Rascal Flatts – Changed
4. (2.) Lionel Richie – Tuskegee
5. (6.) One Direction – Up All Night
6. (-) Of Monsters and Men – My Head Is an Animal
7. (5.) Soundtrack – The Hunger Games
8. (1.) Madonna – MDNA
9. (-) Marvin Sapp – I Win
10. (4.) Shinedown – Amaryllis

Nicki Minajin Pink Friday: Roman Reloaded keräsi noin 253 000 ostajaa ja debytoi selkeästi albumilistan kärjessä. Se on Minajin toinen ykkönen kahdesta yrittämästä: Pink Friday (2010) ylsi kärkeen toissa talvena.
Adelen 21 kasvatti taas myyntiään enkä jaksa enää ihmetellä mitään siihen liittyvää. 21:sta tulee kenties vielä tänä vuonna pitkästä aikaa ensimmäinen timanttilevyyn oikeuttavat kymmenen miljoonaa kappaletta myynyt albumi.
Rascal Flattsin kahdeksas studioalbumi Changed debytoi kolmantena ja sen avaus oli suurin piirtein linjassa heidän aiempien levyjensä vastaanoton kanssa. Bändi saavutti neljä ykkösalbumia vuosina 2004–2009 ja välissä julkaistu kokoelma ylsi kuudenneksi, samoin kuin toissavuotinen Nothing Like This. Kaikki Flatts-studioalbumit ovat myyneet vähintään platinaa, joten Changedillä on edessään kova haaste.
Islantilaisbändi Of Monsters and Menin My Head Is an Animal -esikoisalbumi nappasi hienosti kuudennen sijan, joka on islantilaisten ennätys: Björk on yltänyt parhaimmillaan ysiksi (Volta, 2007) ja Sigur Rós 15:nneksi (Með suð í eyrum við spilum endalaust, 2008).
MDNA:n myynti romahti 86 prosenttia ja se tipahti kahdeksanneksi. Ysiksi ilmaantunut Marvin Sapp on käynyt aiemmin kakkosena, toissavuotisella Here I Amillä. I Win on kuitenkin vasta hänen toinen top ten -merkintänsä sooloartistina, eikä niitä Commissionedin riveissä tullut yhtään.
Alabama Shakesin Boys and Girls ylsi pelkällä digimyynnillä 16:nneksi. Wilson Phillipsin Dedicated debytoi 29:ntenä. Se on heidän ensimmäinen varsinainen studioalbuminsa kahdeksaan vuoteen. Nimetön esikoinen (1990) nousi kakkoseksi ja myi useita miljoonia.
Vielä pidempään on musisoinut Dr. John. Dan Auerbachin tuottama Locked Down ilmaantui 33:nneksi ja on yli puoli vuosisataa esiintyneen bluesmiehen ensimmäinen top 40 -merkintä 39 vuoteen ja toinen kaikkiaan. In the Right Place (1973) saavutti 24. tilan.
Madonna sukelsi hieman, mutta todellisen uppoamisen koki The Mars Voltan Noctourniquet: 15-100.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
2. (-) Justin Bieber – Boyfriend
3. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
4. (-) Usher – Climax
5. (4.) Nicki Minaj – Starships
6. (2.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
7. (-) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
8. (-) Sway – Level Up
9. (5.) Chris Brown – Turn Up the Music
10. (8.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones

Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe ei saanut kummoistakaan vastusta Justin Bieberin Boyfriend -singlestä. Julkaisuilla on yhteys toisiinsa: Jepsen on alun perin saman Schoolboy-pikkulafkan artisteja kuin Bieber. Nyt bisneksestä vastaa toki Universal.
Bieberille kakkossijakin on uran korkein noteeraus. Baby (2010) kävi kolmantena ja sen lisäksi hänellä on Sean Kingstonin kanssa esitetyn Eenie Meenien (2010) yhdeksäs sija.
Ja jotta seuraamusnuolia voitaisiin heitellä lisää, nelosena debytoi Usherin uusi single Climax. Usherhan löysi Bieberin ja tuuppasi hänet L.A. Reidin syliin Islandille. R&b-supertähden ykköshittien lista on jo kunnioitettava: You Make Me Wanna (1997), Yeah (2004), Burn (2004) ja OMG (2010). Top ten -merkintöjä on kertynyt kaikkiaan 12.
We Are Young ilmestyi myyntiin keskellä viikkoa, mutta ehti silti seitsemänneksi. Se on kummankin artistin ensimmäinen listasuksee.
Grime-artisti Sway ei hänkään ollut aiemmin käynyt top tenissä, mutta nyt Level Up ponnisti kahdeksanneksi. Tätä ennen hänen korkein sijoituksensa oli Still Speedingin (2011) 19. tila.
Jason Mrazin I Won’t Give Up on keikkunut jo viisi viikkoa top 20:ssa käymättä 15. sijaa ylempänä.
Breathe Carolinan Blackout ilmestyi viimein myös Britanniassa ja nappasi 21. sijan. Jessie J:n ja David Guettan väistämätön hitti Laserlight debytoi 26:ntenä. Biisi löytyy Jessie J:n Who You Are -albumilta.
John Legendin Ordinary People (2004) palasi 27:nneksi, joka on myös sen toistaiseksi korkein sijoitus. Biisi on tätä kirjoitettaessa sikäläisen iTunes-rankingin kakkosena – syynä The Voice -esitykset. Se voi nousta muutenkin hurjan tapahtumarikkaalla tulevalla viikolla ihan kärkipäähän asti.
Sitten pari vanhusta vielä kauempaa, vuodelta 2001. Trainin kymmenentenä käynyt Drops of Jupiter (Tell Me) on kivunnut parin viikon ajan, nyt 50–35. Uusi Drive By -single ilmestyi tänään. Wheatuksen Teenage Dirtbag -listakakkosesta puolestaan on tullut todellinen sukupolviklassikko: alhainen hinta nosti sen taas top 40:iin (41–36).
Alex Claren Too Close debytoi 37:ntenä.


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Adele – 21
2. (1.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
3. (-) Alabama Shakes – Boys and Girls
4. (8.) Jessie J – Who You Are
5. (5.) Emeli Sandé – Our Version of Events
6. (11.) Lana Del Rey – Born to Die
7. (6.) David Guetta – Nothing But the Beat
8. (4.) Moshi Monsters – Music Rox
9. (2.) Labrinth – Electronic Earth
10. (10.) Ed Sheeran – +

Televisioitu keikka avitti osaltaan Adelen 21:n takaisin listaykköseksi. Albumin edellisestä paaluvierailusta on vasta puolitoista kuukautta ja se on tällä hetkellä Britannian pophistorian kuudenneksi ostetuin albumi. Koko hiljattain päivitetty top 40 löytyy blogistani. Myös 19 (#1, 2008) on hiipinyt takaisin top tenin liepeille, 21 ei ole sieltä koskaan poistunutkaan ja mittari näyttää 64 viikkoa.
Kings of Leon -vaikutteet ovat taanneet lentävän lähdön Alabama Shakesin uralle. Boys and Girls -esikoisalbumi debytoi nyt brittilistan kolmantena.
Iranilaissyntyisiä laulajia tapaa listoilla harvemmin, mutta musikaalitaustainen Ramin Karimloo näyttäytyy 16:ntenä nimettömällä esikoisellaan. Mies tunnetaan ennen kaikkea roolistaan West Endin Les Misérablesissa. Vaikka Ramin on syntynyt Iranissa, hän muutti Kanadaan jo lapsena ja Britanniaan parikymppisenä.
Counting Crowsin Underwater Sunshine debytoi 23:ntenä. Bändi on piipahtanut top tenissä kahdesti, nelosena ja ysinä albumeilla Recovering the Satellites (1996) ja Hard Candy (2002).
Florence and the Machinen MTV Unplugged -pläjäys nappasi 27. sijan. Syksyllä ilmestynyt Ceremonials piti paikkansa 36:ntenä. Ben Howardin Every Kingdom jojoilee kummasti, nyt taas 16 porrasta ylöspäin sijalle 31.

Ei kommentteja: