sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 18


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (2.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
3. (-) Maroon 5 featuring Wiz Khalifa – Payphone
4. (5.) Justin Bieber – Boyfriend
5. (3.) The Wanted – Glad You Came
6. (6.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
7. (8.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
8. (4.) One Direction – What Makes You Beautiful
9. (7.) Nicki Minaj – Starships
10. (9.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)

Somebody That I Used to Know jatkaa Hot 100 -listan huipulla. Sen myynnin tueksi ilmestyi Tiëston remiksaus, joka on pitkästä aikaa ensimmäinen vahvasti myyntilistoilla esiintyvä tanssiremiksaus kurantista hitistä.
Payphone, seuraaja Moves Like Jagger -gigahitille, ryntäsi suoraan kolmanneksi. Sitä ostettiin viikon mittaan peräti enemmän kuin Somebody That I Used to Know’ta, mutta jälkimmäinen oli parempi kaikilla muilla osa-alueilla. Maroon 5:lla on nyt viisi top ten -noteerausta, joista kaksi ykköstä. Payphonella vierailee viimevuotisella Black and Yellow -hitillään huipullakin käynyt Wiz Khalifa. Maroon 5:n Overexposed -albumi ilmestyy kesäkuussa.
Usherin Climax on tämän hetken soitetuin r&b-hitti ja eteni 20:nneksi. Rihannan ja Chris Brownin Birthday Cake kipusi 24:nneksi. Sen alkuperäinen, ainoastaan Rihannan esittämä versio on julkaistu myyntiin, mutta radiot soittavat Chris Brownin tähdittämää versiota, jota ei voi ostaa mistään.
Linkin Parkin Living Things -levyä ennakoiva Burn It Down debytoi 30:ntenä. Bändin viimeisimmästä top 20 -hitistä on jo kolme vuotta (New Divide).
Räppäri Kirko Bangzin ensimmäinen hitti Drank in My Cup ylitti top 40 -kynnyksen (44–40). Top 50 -debytantteja: kantrilaulaja Kip Mooren Somethin' 'Bout a Truck (51–47), r&b-tulokas Loverancen Up (53–48) sekä Ellie Gouldingin Lights (54–49).


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Lionel Richie – Tuskegee
2. (-) Jason Mraz – Love Is a Four Letter Word
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Train – California 37
5. (5.) One Direction – Up All Night
6. (3.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
7. (7.) Gotye – Making Mirrors
8. (-) Future – Pluto
9. (6.) Bonnie Raitt – Slipstream
10. (13.) Luke Bryan – Tailgates and Tanlines

Lionel Richien Tuskegee löi niukasti Jason Mrazin Love Is a Four Letter Wordin albumilistalla. Kakkossija on kuitenkin Mrazin uran paras, tätä ennen hän kävi kolmantena edellisellä We Sing, We Dance, We Steal Things -levyllään (2008). Top ten -sijoituksia on nyt kolme.
Niin ikään uransa korkeimman sijoituksen saavutti Train, jonka California 37 debytoi neljäntenä. Bändin edellinen albumi Save Me San Francisco (2009) aloitti sijalta 17, joka jäi sen parhaaksi, mutta top ten -merkintöjäkin löytyy jo neljä, joista kaksi kuudetta sijaa.
Räppäri Future aloitti albumilistauransa sijalta kahdeksan. Pluto on muun muassa T.I.:n ja R. Kellyn kanssa työskennelleen georgialaissuupaltin esikoinen.
Luke Bryanin Tailgates and Tanlines palasi top teniin ensimmäistä kertaa sitten viime syyskuun. Korkeimmillaan kakkosena käynyttä albumia on ostettu noin miljoona kappaletta. Viime viikon kymppi, Hoodie Allenin All American, löytyy nyt sijalta 121.
Jack Johnsonin edellinen livealbumi ylsi 11:nneksi ja nyt Best of Kokua Festival debytoi 12:ntena. Thousand Foot Krutch ja Neon Trees merkkauttivat listauransa parhaat sijoitukset 14 ja 17. Jälkimmäisen Animal-hitti ylsi Hot 100 -listan 13:nneksi vuonna 2010.
Pitkälti toistakymmentä vuotta huilanneen SWV:n paluualbumi I Missed Us debytoi 25:ntenä. Ryhmä muistetaan ensisijaisesti hiteistään Weak (Hot 100 -listan ykkönen), Right Here sekä You’re the One. Albumilistalta heillä on esittää kaksi top ten -noteerausta. It’s About Time (#8, 1992) myi triplaplatinaa.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
2. (-) Calvin Harris featuring Ne-Yo – Let’s Go
3. (3.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
4. (2.) Conor Maynard – Can’t Say No
5. (5.) Jessie J featuring David Guetta – Laserlight
6. (16.) Alex Clare – Too Close
7. (6.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
8. (7.) B.o.B – So Good
9. (8.) Nicki Minaj – Starships
10. (14.) Train – Drive By

Kesäkuussa Helsinkiin saapuva Calvin Harris joutui taas tyytymään hopeaan. Let’s Go on miehen kolmas perättäinen kakkoseksi yltänyt (tai jäänyt) oma sinkku. Kaksi aiempaa ovat viimevuotiset Bounce ja Feel So Close. Onneksi ykkönenkin löytyy, I’m Not Alone (2008), ja lisäksi hän oli mukana Dizzee Rascalin ja Rihannan ykköshiteillä.
Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe johtaa siis jo neljättä viikkoa. Alex Claren Too Close loikkasi kuudenneksi. Biisiä käytetään Internet Explorer -mainoksessa ja se saattaa hyödyttää Clarea ja hänen levy-yhtiötään paljon enemmän kuin Microsoftia.
Train sai uransa toisen top ten -sinkun Drive Byn noustua neljä sijaa kymmenenneksi. Se ensimmäinen oli, kuten on tullut todettua, Drops of Jupiter (#10, 2001).
Stereophonicsin ainoa ykkönen Dakota (2005) palasi The Voicen ansiosta 29:nneksi. Ohjelma auttoi myös The Frayn How to Save a Lifen (#4, 2006) sijalle 34 ja Kings of Leonin Use Somebodyn (#2, 2008) 35:nneksi.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Jack White – Blunderbuss
2. (1.) Adele – 21
3. (4.) Lana Del Rey – Born to Die
4. (3.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
5. (-) Rufus Wainwright – Out of the Game
6. (9.) Alabama Shakes – Boys and Girls
7. (12.) Olly Murs – In Case You Didn’t Know
8. (5.) Jessie J – Who You Are
9. (6.) Emeli Sandé – Our Version of Events
10. (7.) David Guetta – Nothing But the Beat

Blunderbuss on Jack Whiten ensimmäinen sooloalbumi. Hänen yhtyeistään The White Stripes on käynyt kärjessä kahdesti (Elephant, 2003, ja Icky Thump, 2007) ja The Raconteurs kerran kakkosena (Broken Boy Soldiers, 2006), mutta The Dead Weather ylsi vain 14:nneksi (Horehound, 2009).
Uusi Blue Jeans -single on nostanut Lana Del Reyn Born to Dien jälleen palkintopallille. Ykkösenäkin käynyt albumi on myynyt platinaa. Olly Mursin In Case You Didn’t Know palasi top teniin muutaman kuukauden tauon jälkeen.
Jo yli vuosikymmenen kriitikoita miellyttänyt Rufus Wainwright nappasi uransa toisen top ten -merkinnän Out of the Gamen vitossijan merkeissä. Release the Stars (2007) piipahti peräti kakkosena.
Feederin suuruuden päivät jäivät auttamatta vuosituhannen vaihteeseen. Generation Freakshow punnersi melko hiljaisella viikollakin ainoastaan 13:nneksi. Bändi saavutti viisi top ten -albumia putkeen vuosina 1999–2008, mutta jo edellinen Renegades (2010) jäi 16:nneksi.
The Voice -tuomari Danny O’Donaghuen bändin The Scriptin esikoinen on noussut listoilla sarjan alusta lähtien ja tällä viikolla sijoitus on jo 14:s. Nimettömältä albumilta (#1, 2008) irtosi bändin toistaiseksi suurin hittisingle, listakakkonen The Man Who Can’t Be Moved.
Taannoin jo jenkkilistan top 20:ssa piipahtanut Chieftainsin Voice of Ages debytoi 25:ntenä. Dubstepia ja singer-songwriter -fiiliksiä tarjoavan Alex Claren The Lateness of the Hour -esikoinen kipusi taas 36–26.
Santigoldin pitkään haudottu kakkosalbumi Master of My Make-Believe (33) ei ainakaan vielä saanut ihmisiä haltioihinsa. Santigold (2008) kävi 26:ntenä. Samaa kohtaloa on helppo ennustaa myös Ladyhawken tulevalle yritelmälle.

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Wanted: Poikabändikruunu


USA:ssa on revitty ihan otsikoitakin One Directionin ja The Wantedin keskinäisestä kilpailusta. Brittein saarilta ponnistaneet ryhmät ovat molemmat yltäneet Hot 100 -listan top viiteen hiteillään What Makes You Beautiful ja Glad You Came, joka on noista kahdesta myynyt enemmän. Albumilistalla One Directionin Up All Night debytoi ykkösenä ja on myynyt kultaa, sen sijaan The Wantedin juuri ilmestynyt esikoinen on jäämässä ainakin avausviikollaan huomattavan kehnoihin lukemiin.

Asetelma muistuttaa hieman Backstreet Boysin ja 'N Syncin välistä kilpailua vuonna 1998. Backstreet Boysin esikoinen (joka oli The Wantedin albumin tapaan yhdistetty kahdesta Euroopassa julkaistusta levystä) ilmestyi ensin ja myi albumina paljon paremmin kuin 'N Syncin. 'N Sync alkoi saada albumeita kaupaksi vasta Tearin' Up My Heartin noustua radiohitiksi. Lopulta kuitenkin nimenomaan 'N Sync rikkoi myyntiennätyksiä kakkosalbumillaan No Strings Attached (2000).

Bäkkäreillä ja 'N Syncillä oli samat taustavoimat ja osin sama fanikanta, mutta kilpailutilanne syntyi silti nopeasti. Syksyllä 2000 Bäkkäri-fanit ostivat useita kopioita Black and Blue -albumia vain, jotta se rikkoisi No Strings Attachedin keväällä asettaman viikkomyyntiennätyksen. Näin ei tapahtunut.

One Direction ja The Wanted ovat vahvoja kilpailijoita jo nyt: eri levy-yhtiö, eri biisintekijät ja eri tausta – toinen tulee kykykisasta, toinen perinteisesti haun kautta koottuna. Jenkkimenestyksen kannalta taustalla ei ole niinkään merkitystä. Sen sijaan persoonallisuudella on: One Directionin jäsenet tunnetaan rapakon takana jo nimeltä ja faneilla on omat suosikkinsa. The Wantedin jäsenistä tunnetaan yleisesti ainoastaan Max George, joka on ”se komein”.

Justin Bieberin panosta kamppailussa teinien sydämistä ei kannata aliarvioida. Eihän Britney Spearskään vaikuttanut heikentävästi Bäkkäreiden tai 'N Syncin suosioon – kenties jopa siivitti heidät kovempiin kaupallisiin saavutuksiin.

torstai 26. huhtikuuta 2012

Planeetat paikoilleen


Listanero Paul Grein kirjoitti blogissaan (linkki oikealla) planeettojen esiintymisestä USA:n  albumilistan kärkikymmenikössä. Innoittajana toimi tietenkin Future-nimisen räppärin kahdeksantena debytoinut Pluto-albumi.

Koska Plutoa ei enää luokitella planeetaksi, noita taivaankappaleita on kahdeksan: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Peräti seitsemän on mainittu USA:n top ten -albumien nimissä. Ainoa ilman mainintaa jäänyt on Uranus.

Albumit ovat:
Wings – Venus and Mars (#1, 1975)
No Doubt – Return of Saturn (#2, 2000)
The Jimi Hendrix Experience – Valleys of Neptune (#4, 2010)
Jefferson Starship – Earth (#5, 1978)
Sting – Mercury Falling (#5, 1996)
Train – Drops of Jupiter (#6, 2001)

Maa eli Earth on esiintynyt tietenkin monta kertaa, mutta ensimmäisenä siis Jefferson Starshipin toimesta. Muita Maa-albumeita: Princen Planet Earth (#3, 2007), Ozzy Osbournen Down to Earth (#4, 2001), The Strokesin First Impressions on Earth (#4, 2006) sekä Mobb Deepin Hell on Earth (#6, 1996).

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Listaklassikko: Sandie Shaw – Puppet on a String (1967)


Kevään tärkeimmät jokavuotiset riennot, jääkiekon MM-kilpailut ja euroviisut ovat pian ovella. Jälkimmäiset ovat heijastuneet myös brittilistoille. Sandie Shaw'n Puppet on a String toi Yhdistyneille Kuningaskunnille sen ensimmäisen viisuvoiton Wienissä huhtikuun alkupuolella 1967 ja biisistä tuli myös ensimmäinen brittilistan kärkeen yltänyt euroviisuvoittaja pari viikkoa myöhemmin.

Shaw oli kotimaassaan suosittu jo ennen viisuvoittoaan, sillä debyyttisinkku (There's) Always Something There to Remind Me (1964) sekä Long Live Love (1965) ylsivät molemmat ykkösiksi. Ennen Puppet on a Stringiä hän julkaisi kuitenkin kolme suhteellista floppisingleä eikä noussut sen jälkeenkään top teniin kuin kerran Monsieur Dupontin (1969) käytyä kuudentena.

Marja-Leena levytti Puppet on a Stringin suomeksi nimellä Sätkynukke.


sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 17


Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
3. (3.) The Wanted – Glad You Came
4. (4.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (5.) Justin Bieber – Boyfriend
6. (7.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
7. (6.) Nicki Minaj – Starships
8. (10.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
9. (8.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)
10. (9.) Katy Perry – Part of Me

Belgialais-australialaisen Gotyen ja uusiseelantilaisen Kimbran Somebody That I Used to Know kasvatti myyntiään hienosti edellisviikosta ja nousi Hot 100 -listan kärkeen. We Are Young ehti hallita kuuden viikon ajan ja on yhä radiolistan ykkösenä.
Edellinen australialaisartisti tai -yhtye Hot 100 -listan huipulla on tietenkin Savage Garden, jonka I Knew I Loved You johti neljä viikkoa talvella 2000. Sen sijaan uusiseelantilaisia ei ole kai koskaan nähty kärjessä ainakaan sooloartisteina. Somebody That I Used to Know’n nousun mahdollisti erinomainen tv-näkyvyys Saturday Night Livesta Gleehen. Making Mirrors -albumi kipusi myös tahollaan seitsemänneksi.
Top 20:n Feel So Close (12), Drive By (13) ja The Motto (14) etenivät kaikki toistaiseksi parhaille sijoilleen. Rumour Has Itistä (20) tuli Adelen neljäs perättäinen top 20 -hitti, kolme aiempaa saavuttivat ykkössijan. Viime viikolla listalta pudonnut Rolling in the Deep ylitti juuri seitsemän miljoonan myydyn digisinglen rajan ja sen edellä digimyynnissä on vain Black Eyed Peasin I Gotta Feeling.
Kanye Westin G.O.O.D. -lafkan boostailualbumia pohjustava Mercy kipusi 38–21. Jason Aldean saavutti jo viidennen top 40 -hittinsä tuplaplatinaa myyneeltä My Kinda Party -albumilta (2010), kun Fly Over States kipusi 43–39. Brittilaulajatar Ellie Gouldingin Lights on edennyt hitaasti, mutta määrätietoisesti 17 viikossa 54:nneksi.
Glee Cast sai 200. listamerkintänsä (kyllä, luit oikein) Somebody That I Used to Know -coverin debytoitua 26:ntenä ja Duran Duran -cover Hungry Like a Wolf / Rion yllettyä 98:nneksi. Lil Waynellä on 101 noteerausta ja välissä keikkuu vielä hetken Elvis Presley 108 käynnin turvin.


USA:n albumit, Top 10

1. (4.) Lionel Richie – Tuskegee
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
4. (-) Monica – New Life
5. (5.) One Direction – Up All Night
6. (-) Bonnie Raitt – Slipstream
7. (15.) Gotye – Making Mirrors
8. (16.) Alabama Shakes – Boys and Girls
9. (3.) Rascal Flatts – Changed
10. (-) Hoodie Allen – All American (EP)

Lionel Richien omista kappaleista koostettu kantriduettoalbumi Tuskegee kipusi CBS:n Richie-ohjelman ansiosta albumilistan huipulle. Se on hänen kolmas ykkösensä ja ensimmäinen sitten Dancing on the Ceilingin (1986). Tässä välissä ainoastaan Coming Home (#6, 2006) kävi top tenissä.
Monican edellinen albumi Still Standing (2010) debytoi aikoinaan ykkösenä, mutta New Life joutui nyt tyytymään neljänteen sijaan. Se on kuitenkin Monican viides top ten -albumi. Suomessa Monica muistetaan lähinnä Brandy-duetosta The Boy Is Mine, joka hallitsi Hot 100 -listaa peräti 13 viikkoa kesällä 1998. New Lifelta löytyy Brandyn kanssa esitetty, perin keskinkertainen It All Belongs to Me.
Bonnie Raittin top ten -saldo näyttää nyt neljää. Kuten edellisessä postauksessa kerroin, Slipstreamin kuudes sija on hänen ensimmäinen top ten -saavutuksensa sitten Longing in the Heartsin (#1, 1994), mutta myös välissä ilmestyneet albumit ovat merkkauttaneet ihan kivoja sijalukuja. Raittillä on kaksi ykköstä, mainitun lisäksi Grammy-voittaja Nick of Time (1989).
Fyysinen julkaisu siivitti Alabama Shakesin Boys and Girlsin kahdeksanneksi. Räppäri Hoodie Allen debytoi kymmenentenä All American -esikoisellaan, joka jäi EP:n mittaiseksi.
Counting Crowsin Underwater Sunshine (ja paljon tekstiä suluissa) nappasi 11. tilan, mutta on bändin ensimmäinen top tenin alapuolelle jäänyt studioalbumi. Korpinlaskijat levyttävät nykyisin pienelle Cooking Vinylille.
Lisää uutuuksia ja uran korkeimpia listasijoituksia: rockyhtye Halestormin The Strange Case (15), Prince Roycen Phase II (16) ja kristillista sanomaa levittävän räppärin Trip Leen Good Life (17).
M. Wardin A Wasteland Companion debytoi 21:ntenä. Herra ei ole käynyt tuon korkeammalla soolona, mutta peräti kuudentena She & Himin riveissä (Volume Two, 2010).


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
2. (-) Conor Maynard – Can’t Say No
3. (7.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
4. (27.) John Legend – Ordinary People
5. (26.) Jessie J featuring David Guetta – Laserlight
6. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
7. (-) B.o.B – So Good
8. (5.) Nicki Minaj – Starships
9. (6.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
10. (2.) Justin Bieber – Boyfriend

Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe -rallatus on muutamassa viikossa myynyt jo yli 300 000 kappaletta. Nyt se jätti taakseen niin Britannian Justin Bieberiksi nimetyn Conor Maynardin esikoissinkun kuin The Voice -kisasta puhtia saaneen John Legendin Ordinary Peoplen.
Maynardin Can’t Say No debytoi kakkosena. Hän tuli tutuksi MTV:n Brand New -äänestyksestä, joka on taivaskanavan vastine BBC:n The Sound of -ruljanssille.
Funin ja Janelle Monáen We Are Young kipusi odotetusti kolmanneksi. Neljäs ja viides sija menivät nousijoille: television ansiosta noussut Ordinary People (2004) on John Legendin uran ensimmäinen top ten -sinkku. Jessie J:llä niitä on jo aimo liuta, kuusi, eikä mainio Laserlight jää varmasti viimeiseksi. Kuten tuskin David Guettallekaan.
B.o.B:n So Good nappasi seitsemännen sijan. Räppäri aloitti uransa kahdella ykkösellä (Nothin’ on You ja Airplanes), mutta sittemmin on ollut hiljaisempaa. So Good on siis hänen kolmas top ten -merkintänsä.
Marina and the Diamondsin edellinen single Radioactive (#25, 2011) meni aika monelta ohi, mutta Dr. Luken säveltämä Primadonna palautti neiti Diamandisin top 20:iin. Sen 11. tila peittoaa Diamandisin aiemman parhaan eli Hollywoodin (2010) pykälällä.
Jason Mrazin I Won’t Give Up nousi 13:nneksi ja Alex Claren Too Close 16:nneksi. Trainin Drive By debytoi 14:ntenä. Bändillä on yhä vain yksi top ten -sinkku, Drops of Jupiter (#10, 2001).
Sian laulamat Titanium (18) ja Wild Ones (19) ovat viihtyneet peräkkäisillä sijoilla jo kuuden viikon ajan, toki välillä vaihtaen keskinäistä järjestystä. Kiinnostava symbioosi joka tapauksessa.
Keskellä viikkoa myyntiin tullut Linkin Parkin Burn It Down ehti 27:nneksi. Bändillä ei lukuisista hiteistään huolimatta ole kuin neljä top ten -sinkkua, joista parhaiten on sijoittunut What I’ve Done (#6, 2007).


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Jason Mraz – Love Is a Four Letter Word
3. (2.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
4. (6.) Lana Del Rey – Born to Die
5. (4.) Jessie J – Who You Are
6. (5.) Emeli Sandé – Our Version of Events
7. (7.) David Guetta – Nothing But the Beat
8. (10.) Ed Sheeran – +
9. (3.) Alabama Shakes – Boys and Girls
10. (-) Train – California 37

Isojen uutuuksien puuttuessa Adelen 21 jatkoi albumilistan kärjessä ja ykkösviikko on sen 23:s. Jo viime viikolla albumin myynti oli kärkipaikalla melko alhaista ja tällä viikolla todennäköisesti vielä heikompaa. 21:lla on menossa nyt seitsemäs kierros paalulla.
Jason Mrazin Love Is a Four Letter Word debytoi kakkosena ja on esittäjänsä toinen top ten -albumi. Sen edeltäjä We Sing, We Dance, We Steal Things (2008) ylsi kahdeksanneksi I’m Yours -hitin vauhdittamana.
Toinen amerikkalainen radiopopsuosikki Train nappasi kymmenennen sijan California 37 -albumillaan. Drops of Jupiter (2001) kävi peräti kahdeksantena, mutta Hey Soul Sister -rallin sisältänyt Save Me San Francisco (2010) jäi 33:nneksi.
Bruce Springsteenin Wrecking Ball (30–14) ja Maverick Sabren Lonely Are the Brave (26–17) loikkasivat hiljaisella uutuusviikolla kivasti ylöspäin. Spiritualized kaappasi jälleen top 20 -sijoituksen uudella Sweet Heart Sweet Light -levyllään (19). Bändi on käynyt korkeimmillaan kolmantena Let It Come Downilla (2001) ja neljäntenä Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space -lätyllään (1998).
John Legendin Get Lifted -esikoinen (2004) hyppäsi aiemmin mainituista syistä 31:nneksi. Sen paras sijoitus on 12:s ja seuraaja Once Again (2006) ylsi kymmenenneksi.
Alex Claren The Lateness of the Hour kipusi 66–36. Chicanen Thousand Mile Stare debytoi 37:ntenä. Tanssimusiikin supertähdellä on taskussaan jo neljä top 40 -albumia, joista kaksi kymmenettä tilaa.

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Listanimi: Bonnie Raitt


Bonnie Raitt tietää, mitä on työnteko. Hän nousi viimein USA:n albumilistan ykköseksi parinkymmenen vuoden ja yhdeksän studioalbumin jälkeen vuonna 1990.

Osaatko sinä nimetä yhtään Bonnie Raittin hittikappaletta? Bluesrouva on jäänyt Euroopassa melko tuntemattomaksi, mitä havainnollistaa kontrasti britti- ja jenkkimenestyksen välillä: hänellä on neljä top ten -albumia USA:ssa, Britanniassa vain kaksi top 40 -merkintää. Hot 100 -listaltakin löytyy viisi top 40 -hittiä, Britannian singlelistalta ainoastaan yksi top 40 -single (You, #31, 1994).

Raittin kymmenes albumi Nick of Time (1989) nappasi USA:n albumilistan paalupaikan Grammy-juhlan jälkeen talvella 1990. Se palkittiin vuoden parhaana albumina. Seuraaja Luck of the Draw (1991) ylsi kakkoseksi ja myi miljoonia, kärkipaikka irtosi jälleen Longing in the Heartsilla (1994).

Luck of the Draw'lta lohkaistiin Raittin uran suurimmat hittisinglet. Something to Talk About ylsi peräti Hot 100 -listan viidenneksi ja I Can't Make You Love Me 18:nneksi. Vielä Longing in the Heartsin avaussingle Love Sneakin' Up on You nappasi 19. sijan. Saman albumin toinen lohkaisu You eteni siis Raittin suurimmaksi brittihitiksi.

Hot 100 -putki katkesi jo vuonna 1995 Bryan Adams -duetto Rock Steadyn (73) jälkeen. Se on myös Raittin viimeisin singlelistamerkintä Britanniassa.

Longing in the Heartsin jälkeiset neljä studioalbumia ovat keränneet USA:ssa sijat 17, 13, 19 ja 6 (juuri julkaistu Slipstream). Niistä ensimmäinen, Fundamental (1998), myi lopulta platinaa. Britanniassa Raittin paras noteeraus on Longing in the Heartsin 26. tila ja platinalevy.


maanantai 16. huhtikuuta 2012

Ostakaa joku albumeita


Adelen 21 palasi siis taas Britannian albumilistan ykköseksi, mutta viikkomyynti 22 235 kpl oli albumin listauran kehnommasta päästä. Koko albumilistaa vallitsi paha lama: Nicki Minajin Pink Friday: Roman Reloaded menetti leijonanosan edellisviikkoon nähden, mutta säilytti silti asemansa kärkipäässä kakkosena.

Viime viikon myyntisaldo oli peräti 23,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaa viikkoa heikompi – ja koko 2000-luvun nihkein. Tiedä sitten, mitä pitäisi ajatella siitä, että Now 81 -kokoelmaa ostettiin kuitenkin lähes 92 000 kappaletta.

Madonnan MDNA on ehditty leimata kaikissa mahdollisissa medioissa suunnilleen kaikkien aikojen flopiksi eikä sillä hirveän hyvin menekään Britanniassa, sillä kolmessa viikossa se on löytänyt vain 81 000 ostajaa. On kuitenkin liioteltua väittää, että epäonnistuminen yhdellä markkina-alueella tekisi albumista täydellisen katastrofin. Esimerkiksi meillä MDNA on yhä kakkosena.

Sinkkulistalla huomio kiinnittyy Giorgio Moroderin ja Philip Oakeyn Together in Electric Dreamsiin. Alun perin kolmantena vuonna 1984 käynyt sinkku palasi mainoksen tuella 46:nneksi. Oakey ja Moroder tekivät yhteistyötä myöhemminkin, mutta kimppa-albumi (1985) jäi albumilistan 52:nneksi ja Goodbye Bad Times -singlekin tahollaan ainoastaan 44:nneksi.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 16


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
3. (4.) The Wanted – Glad You Came
4. (9.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (2.) Justin Bieber – Boyfriend
6. (6.) Nicki Minaj – Starships
7. (7.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (5.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)
9. (8.) Katy Perry – Part of Me
10. (10.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe

Funin ja Janelle Monáen We Are Young johtaa Hot 100 -listaa jo kuudetta viikkoa ja nousi myös myös radiolistan kärkeen. Sen pahimmaksi uhkaajaksi on etenemässä Gotyen Somebody That I Used to Know, jolla on hyvä promootiokierros ensi viikoksi. Molemmat pärjäävät myös alternative-asemien soittolistoilla, mikä on Hot 100 -listan kärkipaikoilla harvinaista.
One Directionin What Makes You Beautiful nautti mukavasta myynninedistämistä ja kipusi viisi sijaa neljänneksi.
Eric Churchin Springsteen on matkalla top 20:iin (38–26). Jennifer Lopezin ja Pitbullin Dance Again debytoi 27:ntenä, hieman odotettua alempana. Biisi kuulostaa perin tutulta kaikkien On the Floorin (#3, 2011) kuulleiden korvissa. Lopezilla on peräti viisi ykköstä alkaen If You Had My Love -esikoishitistä (1999).
Muita merkittäviä uutuuksia: Kanye Westin uusi sinkku Mercy (38) sekä Kenny Chesneyn ja Tim McGraw’n tähtiduetto Feel Like a Rock Star (40). Chesney ei ole koskaan käynyt top tenissä, McGraw ehti seitsemänneksi jo vaimonsa Faith Hillin kanssa vuonna 1997 (It’s Your Love).
Adelen iäkkäimmät hitit Rolling in the Deep ja Someone Like You jättivät listan toistaiseksi 65 ja 39 viikon jälkeen. Nestorin viitta siirtyi täten Party Rock Anthemin (37) harteille: 55 viikkoa.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
2. (3.) Adele – 21
3. (-) Rascal Flatts – Changed
4. (2.) Lionel Richie – Tuskegee
5. (6.) One Direction – Up All Night
6. (-) Of Monsters and Men – My Head Is an Animal
7. (5.) Soundtrack – The Hunger Games
8. (1.) Madonna – MDNA
9. (-) Marvin Sapp – I Win
10. (4.) Shinedown – Amaryllis

Nicki Minajin Pink Friday: Roman Reloaded keräsi noin 253 000 ostajaa ja debytoi selkeästi albumilistan kärjessä. Se on Minajin toinen ykkönen kahdesta yrittämästä: Pink Friday (2010) ylsi kärkeen toissa talvena.
Adelen 21 kasvatti taas myyntiään enkä jaksa enää ihmetellä mitään siihen liittyvää. 21:sta tulee kenties vielä tänä vuonna pitkästä aikaa ensimmäinen timanttilevyyn oikeuttavat kymmenen miljoonaa kappaletta myynyt albumi.
Rascal Flattsin kahdeksas studioalbumi Changed debytoi kolmantena ja sen avaus oli suurin piirtein linjassa heidän aiempien levyjensä vastaanoton kanssa. Bändi saavutti neljä ykkösalbumia vuosina 2004–2009 ja välissä julkaistu kokoelma ylsi kuudenneksi, samoin kuin toissavuotinen Nothing Like This. Kaikki Flatts-studioalbumit ovat myyneet vähintään platinaa, joten Changedillä on edessään kova haaste.
Islantilaisbändi Of Monsters and Menin My Head Is an Animal -esikoisalbumi nappasi hienosti kuudennen sijan, joka on islantilaisten ennätys: Björk on yltänyt parhaimmillaan ysiksi (Volta, 2007) ja Sigur Rós 15:nneksi (Með suð í eyrum við spilum endalaust, 2008).
MDNA:n myynti romahti 86 prosenttia ja se tipahti kahdeksanneksi. Ysiksi ilmaantunut Marvin Sapp on käynyt aiemmin kakkosena, toissavuotisella Here I Amillä. I Win on kuitenkin vasta hänen toinen top ten -merkintänsä sooloartistina, eikä niitä Commissionedin riveissä tullut yhtään.
Alabama Shakesin Boys and Girls ylsi pelkällä digimyynnillä 16:nneksi. Wilson Phillipsin Dedicated debytoi 29:ntenä. Se on heidän ensimmäinen varsinainen studioalbuminsa kahdeksaan vuoteen. Nimetön esikoinen (1990) nousi kakkoseksi ja myi useita miljoonia.
Vielä pidempään on musisoinut Dr. John. Dan Auerbachin tuottama Locked Down ilmaantui 33:nneksi ja on yli puoli vuosisataa esiintyneen bluesmiehen ensimmäinen top 40 -merkintä 39 vuoteen ja toinen kaikkiaan. In the Right Place (1973) saavutti 24. tilan.
Madonna sukelsi hieman, mutta todellisen uppoamisen koki The Mars Voltan Noctourniquet: 15-100.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
2. (-) Justin Bieber – Boyfriend
3. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
4. (-) Usher – Climax
5. (4.) Nicki Minaj – Starships
6. (2.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
7. (-) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
8. (-) Sway – Level Up
9. (5.) Chris Brown – Turn Up the Music
10. (8.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones

Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe ei saanut kummoistakaan vastusta Justin Bieberin Boyfriend -singlestä. Julkaisuilla on yhteys toisiinsa: Jepsen on alun perin saman Schoolboy-pikkulafkan artisteja kuin Bieber. Nyt bisneksestä vastaa toki Universal.
Bieberille kakkossijakin on uran korkein noteeraus. Baby (2010) kävi kolmantena ja sen lisäksi hänellä on Sean Kingstonin kanssa esitetyn Eenie Meenien (2010) yhdeksäs sija.
Ja jotta seuraamusnuolia voitaisiin heitellä lisää, nelosena debytoi Usherin uusi single Climax. Usherhan löysi Bieberin ja tuuppasi hänet L.A. Reidin syliin Islandille. R&b-supertähden ykköshittien lista on jo kunnioitettava: You Make Me Wanna (1997), Yeah (2004), Burn (2004) ja OMG (2010). Top ten -merkintöjä on kertynyt kaikkiaan 12.
We Are Young ilmestyi myyntiin keskellä viikkoa, mutta ehti silti seitsemänneksi. Se on kummankin artistin ensimmäinen listasuksee.
Grime-artisti Sway ei hänkään ollut aiemmin käynyt top tenissä, mutta nyt Level Up ponnisti kahdeksanneksi. Tätä ennen hänen korkein sijoituksensa oli Still Speedingin (2011) 19. tila.
Jason Mrazin I Won’t Give Up on keikkunut jo viisi viikkoa top 20:ssa käymättä 15. sijaa ylempänä.
Breathe Carolinan Blackout ilmestyi viimein myös Britanniassa ja nappasi 21. sijan. Jessie J:n ja David Guettan väistämätön hitti Laserlight debytoi 26:ntenä. Biisi löytyy Jessie J:n Who You Are -albumilta.
John Legendin Ordinary People (2004) palasi 27:nneksi, joka on myös sen toistaiseksi korkein sijoitus. Biisi on tätä kirjoitettaessa sikäläisen iTunes-rankingin kakkosena – syynä The Voice -esitykset. Se voi nousta muutenkin hurjan tapahtumarikkaalla tulevalla viikolla ihan kärkipäähän asti.
Sitten pari vanhusta vielä kauempaa, vuodelta 2001. Trainin kymmenentenä käynyt Drops of Jupiter (Tell Me) on kivunnut parin viikon ajan, nyt 50–35. Uusi Drive By -single ilmestyi tänään. Wheatuksen Teenage Dirtbag -listakakkosesta puolestaan on tullut todellinen sukupolviklassikko: alhainen hinta nosti sen taas top 40:iin (41–36).
Alex Claren Too Close debytoi 37:ntenä.


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Adele – 21
2. (1.) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
3. (-) Alabama Shakes – Boys and Girls
4. (8.) Jessie J – Who You Are
5. (5.) Emeli Sandé – Our Version of Events
6. (11.) Lana Del Rey – Born to Die
7. (6.) David Guetta – Nothing But the Beat
8. (4.) Moshi Monsters – Music Rox
9. (2.) Labrinth – Electronic Earth
10. (10.) Ed Sheeran – +

Televisioitu keikka avitti osaltaan Adelen 21:n takaisin listaykköseksi. Albumin edellisestä paaluvierailusta on vasta puolitoista kuukautta ja se on tällä hetkellä Britannian pophistorian kuudenneksi ostetuin albumi. Koko hiljattain päivitetty top 40 löytyy blogistani. Myös 19 (#1, 2008) on hiipinyt takaisin top tenin liepeille, 21 ei ole sieltä koskaan poistunutkaan ja mittari näyttää 64 viikkoa.
Kings of Leon -vaikutteet ovat taanneet lentävän lähdön Alabama Shakesin uralle. Boys and Girls -esikoisalbumi debytoi nyt brittilistan kolmantena.
Iranilaissyntyisiä laulajia tapaa listoilla harvemmin, mutta musikaalitaustainen Ramin Karimloo näyttäytyy 16:ntenä nimettömällä esikoisellaan. Mies tunnetaan ennen kaikkea roolistaan West Endin Les Misérablesissa. Vaikka Ramin on syntynyt Iranissa, hän muutti Kanadaan jo lapsena ja Britanniaan parikymppisenä.
Counting Crowsin Underwater Sunshine debytoi 23:ntenä. Bändi on piipahtanut top tenissä kahdesti, nelosena ja ysinä albumeilla Recovering the Satellites (1996) ja Hard Candy (2002).
Florence and the Machinen MTV Unplugged -pläjäys nappasi 27. sijan. Syksyllä ilmestynyt Ceremonials piti paikkansa 36:ntenä. Ben Howardin Every Kingdom jojoilee kummasti, nyt taas 16 porrasta ylöspäin sijalle 31.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Listaklassikko: The Elton John Band – Philadelphia Freedom (1975)


Elton Johnin uralle on siunaantunut peräti kahdeksan Hot 100 -listan ykköstä. Brittiykkösiä on kuusi, mutta ne ovat ajoittuneet eri tavalla: ensimmäinen, eli Kiki Deen kanssa duetoitu Don't Go Breaking My Heart (1976), oli jo kuudes jenkkiykkönen.

Philadelphia Freedom hallitsi Hot 100 -listaa kaksi viikkoa keväällä 1975. Se kreditoitiin kummallisesti Elton John Bandin nimiin, vaikka esimerkiksi vuodenvaihteessa kärjessä viihtyneen Lucy in the Sky with Diamondsin esittäjäksi merkittiin vain Elton John.

Kuten on tullut aiemmin todettua, Johnilla on hallussaan melko lyömättömältä tuntuva ennätys: vähintään yksi top 40 -jenkkihitti joka vuosi vuosina 1970–1999, kaikkiaan 58 hittiä. Saa nähdä, jaksaako esimerkiksi Rihanna tahkota samaa vauhtia vielä 22 vuotta.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Britannian ostetumpien klubi

BBC Radio 2 lähetti tänään Top 40 -listaohjelman Britannian ostetuimmista albumeista vuodesta 1956 nykypäivään. Mitään suuria yllätyksiä listalta ei löydy, mutta hienoa saada taas se päivitettyä. Edellisestä virallisesta top 40 -päivityksestä olikin jo kuutisen vuotta. Sääli, ettei lähetystä ei voi kuunnella enää jälkikäteen netissä.

Suluissa ilmestymisvuosi Britanniassa ja korkein sijoitus viikkolistoilla, joka ei välttämättä tullut ilmestymisvuonna.

1. Queen – Greatest Hits (1981, #1)
2. The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967, #1)
3. Abba – Gold: Greatest Hits (1992, #1)
4. Oasis – (What's the Story) Morning Glory (1995, #1)
5. Michael Jackson – Thriller (1982, #1)
6. Adele – 21 (2011, #1)
7. Dire Straits – Brothers in Arms (1985, #1)
8. Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973, #2)
9. Michael Jackson – Bad (1987, #1)
10. Queen – Greatest Hits II (1991, #1)
11. Madonna – The Immaculate Collection (1990, #1)
12. Amy Winehouse – Back to Black (2006, #1)
13. Simply Red – Stars (1991, #1)
14. Fleetwood Mac – Rumours (1977, #1)
15. Shania Twain – Come on Over (1998, #1)
16. James Blunt – Back to Bedlam (2004, #1)
17. The Verve – Urban Hymns (1997, #1)
18. Simon and Garfunkel – Bridge Over Troubled Water (1970, #1)
19. Dido – No Angel (2000, #1)
20. Leona Lewis – Spirit (2007, #1)
21. Bob Marley and the Wailers – Legend (1984, #1)
22. Meat Loaf – Bat Out of Hell (1978, #9)
23. Soundtrack – Dirty Dancing (1987, #4)
24. The Beatles – 1 (2000, #1)
25. The Corrs – Talk on Corners (1997, #1)
26. David Gray – White Ladder (1999, #1)
27. Spice Girls – Spice (1996, #1)
28. Michael Bublé – Crazy Love (2008, #1)
29. Dido – Life for Rent (2003, #1)
30. Take That – Beautiful World (2006, #1)
31. Lady Gaga – The Fame (2008, #1)
32. Coldplay – A Rush of Blood to the Head (2002, #1)
33. Keane – Hopes and Fears (2004, #1)
34. U2 – The Joshua Tree (1987, #1)
35. Phil Collins – ...But Seriously (1989, #1)
36. Scissor Sisters – Scissor Sisters (2004, #1)
37. Kings of Leon – Only by the Night (2008, #1)
38. Jeff Wayne – War of the Worlds (1978, #5)
39. Travis – The Man Who (1999, #1)
40. Coldplay – X&Y (2005, #1)

Kuuden vuoden takaiselta listalta ovat pudonneet pois Abban Greatest Hits (27), Mike Oldfieldin Tubular Bells (28), Robbie Williamsin ainoa edustaja I've Been Expecting You (30), Alanis Morissetten Jagged Little Pill (31), The Sound of Music -soundtrack (36), George Michaelin Ladies and Gentlemen -kokoelma (38), Greasen soundtrack (39) sekä Norah Jonesin Come Away with Me (40). Mainittavimpia nousijoita ovat itsestään selvien uutuuksien lisäksi Abban Gold (5–3), Bob Marleyn Legend (33–21) ja Dirty Dancing (37–23). Spice Girlsin Spicelle on tullut takkiin 18–27 ja Phil Collinsin But Seriouslylle 23–35.

Samana vuonna ilmestyneiden Keanen ja Scissor Sistersin esikoisten välinen supertiukka taistelu on kääntynyt Keanen eduksi. Hopes and Fears nousi yhden sijan, kun taas Scissor Sisters on joutunut antautumaan muutaman pykälän.

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 15

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (-) Justin Bieber – Boyfriend
3. (4.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
4. (3.) The Wanted – Glad You Came
5. (2.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)
6. (5.) Nicki Minaj – Starships
7. (7.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (8.) Katy Perry – Part of Me
9. (11.) One Direction – What Makes You Beautiful
10. (18.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe

Hulppea myynti siivitti Justin Bieberin Boyfriend-singlen Hot 100 -listan kakkoseksi. 521 000 kpl on historian parhaita viikkodigimyyntejä, mutta Funin We Are Young vain sattuu olemaan juuri nyt erinomaisen vahva jokaisella Hot 100 -listalle laskettavalla osa-alueella. Bieber oli ennen tätä käynyt top tenissä vain kahdesti: Baby ylsi viidenneksi talvella 2010 ja Never Say Never kahdeksanneksi vuotta myöhemmin.
One Direction saavutti ensimmäisen top ten -hittinsä ja täten brittiläisillä poikaryhmillä on tuplaedustus kärkikymmenikössä. Kanadalaisen Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe loikkasi vielä reilummin 18–10. Usherin Climax ylsi viimein top 30:een (40–29), Karminin Brokenhearted hyppäsi jo 33:nneksi ja Adelen viimeisin hitti Rumour Has It 44–35. Rolling in the Deep (49) on saanut kasaan 65 viikkoa, mikä on kolmanneksi eniten Hot 100 -listan historiassa. Tämä tosin saattaa jäädä sen viimeiseksi, toistaiseksi.  
Eric Churchin Springsteen eteni 46–38. Se on Churchin toinen peräkkäinen top 40 -merkintä ja uran korkein sijoitus. Springsteeniä peesaa Luke Bryanin uusi hitti Drunk on You (60–39).
Hauskoja rykelmiä: kantripariskunta Miranda Lambert ja Blake Shelton sijoilla 44 ja 45 sekä Trey Songzin kaikki kolme kappaletta listalla sijoilla 64, 65 ja 66. Noista parhaiten sijoittunut on tosin Waka Flocka Flamen I Don't Really Care, jolla Songz vierailee.  
Sean Paulin iso eurohitti She Doesn't Mind (76) aloittelee taivaltaan myös USA:ssa, samoin brasilialaisen Michel Telón Saksassa latausennätyksiä rikkonut Ai se eu te pego (95), josta on tietenkin tehty myös englanninkielinen versio, nimeltään Oh If I Catch You.  


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Madonna – MDNA
2. (-) Lionel Richie – Tuskegee
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Shinedown – Amaryllis
5. (1.) Soundtrack – The Hunger Games
6. (4.) One Direction – Up All Night
7. (31.) Katy Perry – Teenage Dream
8. (-) The Used – Vulnerable
9. (6.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
10. (8.) Various Artists – NOW 41  

Madonnan MDNA-albumia ostettiin hienosti 359 000 kpl ja se debytoi odotetusti albumilistan ykkösenä. Rouvalla on nyt kahdeksan ykköstä (viisi tällä vuosituhannella) ja jo kaikkiaan 20 top ten -albumia.  
Lionel Richie esittää Tuskegeellä kantritähtien kanssa omia kappaleitaan. Albumi debytoi kakkospaikalla niin ikään erinomaisin myyntiluvuin. Richie on käynyt näin korkealla viimeksi vuonna 1986 Dancing on the Ceilingin vietettyä pari viikkoa ykkösenä. Silloinkin Madonna oli ajankohtainen. Coming Home (2006) ylsi kuudenneksi, mutta Just Go (2009) floppasi. Richiellä on koossa nyt viisi top ten -albumia.  
Shinedown on petrannut listasijoituksiaan jatkuvasti – uran neljän studioalbumin rivi muodostuu seuraavaksi: 53, 23, 8 ja nyt 4. Parhaiten on myynyt kolmas eli The Sound of Madness (2008), joka saavutti platinastatuksen Second Chance -jättihitin (Hot 100 -listan seiska) avustuksella. Tuore Bully-single on menestynyt toistaiseksi paljon vaisummin.  
Katy Perryn Teenage Dreamistä on ilmestynyt The Complete Confection -painos, joka siivitti tuplaplatinaa myyneen albumin takaisin kärkikymppiin seitsemänneksi.
The Usedin Vulnerable debytoi kahdeksantena. Se on rockyhtyeen neljäs top ten -albumi – melko hyvin käytännössä ilman hittejä. He ovat piipahtaneet kahdesti viidentenä.  
The Mars Voltan Noctourniquet jäi kahden top 5 -merkinnän ja 12. sijan jälkeen 15:nneksi, toki sekin on paljon parempi kuin brittilistan 51. tila. Meshuggah (17) sen sijaan on ylempänä kuin koskaan, Obzen (2008) ylsi 59:nneksi. The All-American Rejects (18) sai muutama vuosi sitten pari isoa hittiä ja on käynyt peräti albumilistan kuudentena (Move Along, 2005).  
Scotty McCreeryn Clear As Day hyppäsi 67–21. My Darkest Daysin Sick and Twisted Affair debytoi 29:ntenä, joka on ryhmän uran korkein sijoitus.  


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
2. (2.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
3. (5.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
4. (3.) Nicki Minaj – Starships
5. (1.) Chris Brown – Turn Up the Music
6. (4.) Katy Perry – Part of Me
7. (8.) David Guetta featuring Sia – Titanium
8. (7.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
9. (10.) Emeli Sandé – Next to Me
10. (9.) Labrinth – Last Time

Carly Rae Jepsen aloitti uransa Kanadan Idolissa jo vuosia sitten, mutta todellinen kansainvälinen jättimenestys on osunut kohdalle tänä talvena Call Me Mayben myötä. Biisi nousi aiemmin viikolla Hot 100 -listan top kymppiin ja debytoi nyt brittilistan ykkösenä. Call Me Maybe on jo kolmas suoraan kärkeen rävähtänyt single putkeen ja ensi viikolla taidamme saada neljännen.
Muuten lista on melko hiljainen. Sian laulamat hitit Titanium ja Wild Ones vaihtoivat taas paikkoja sijoilla 7 ja 8. Olly Mursin uusi single Oh My Goodness loikkasi hienosti 13:nneksi. Miehellä on pohjalla neljä top ten -sinkkua, joista peräti kolme ykköstä.
Youtube-ihme Alex Dayn Lady Godiva debytoi 15:ntenä. Hänen edellinen Forever Yours -singlensä (#4, 2011) sai huomiota olemalla ensimmäinen top viidestä suoraan ulos tipahtanut sinkku. Kovin pitkää ikää ei voi povata Lady Godivallekaan.  
The Scriptin pehmopophitti The Man Who Can’t Be Moved (#2, 2008) on saanut yllin kyllin tv-aikaa ja palasi alempaa 18:nneksi. Se on bändin suurin hitti ja lisäksi heidän meriittilistaltaan löytyy muun muassa For the First Timen (2010) nelossija.  
Plan B:n Ill Manors tipahti 6–23. Positiivisemmin eteni Beyoncén End of Time (62–39), joka on neljäs top 40 -single viimevuotiselta 4-albumilta.  


Britannian albumit Top 10

1. (-) Nicki Minaj – Pink Friday: Roman Reloaded
2. (-) Labrinth – Electronic Earth
3. (4.) Adele – 21
4. (-) Moshi Monsters – Music Rox
5. (3.) Emeli Sandé – Our Version of Events
6. (2.) David Guetta – Nothing But the Beat
7. (1.) Madonna – MDNA
8. (5.) Jessie J – Who You Are
9. (-) Lostprophets – Weapons
10. (8.) Ed Sheeran – +  

Nicki Minajin kakkosalbumi Pink Friday: Roman Reloaded on hämännyt ostajia nimellään – moni on luullut sen olevan Pink Friday -esikoisen (2010) korjattu painos. Roman Reloaded debytoi Britannian albumilistan kärjessä ja on Minajin ensimmäinen top ten -albumi. Pink Friday nousi hiljalleen 16:nneksi viime vuonna.
Naisräppärit eivät sooloartisteina ole aiemmin yltäneet Britannian albumilistan ykköseksi, joten siinä mielessä Trinidadilta kotoisin oleva Minaj teki historiaa.
Albumilistan kärki meni muutenkin uusiksi. Labrinthin esikoisalbumi Electronic Earth nappasi kakkossijan. Hopea on Labrinthille tuttu mitali, sillä hänellä on jo kaksi singlelistan kakkossijaa ja nyt sama noteeraus albumilistalta.  
Moshi Monsters, sikäläinen Hevisaurus tai jotain, tupsahti suoraan neljänneksi. Lapsille suunnattua musiikkia ei kovin usein eksy artistialbumilistan kärkipäähän, mutta nyt on nähty pari levyä aivan hiljattain: Justin Fletcherin Hands Up sekä Music Rox.
Ykkösenäkin käyneen Lostprophetsin uutuus kiinnosti vielä yhdeksännen sijan edestä. Heidän top ten -saldonsa näyttää nyt neljää, mutta trendi on siis laskeva.
Madonnan MDNA tipahti kärjestä seitsemänneksi, mutta vielä nopeammin sukeltaa Paul Wellerin Sonik Kicks: toistaiseksi 1–10–25. Bruce Springsteenin Wrecking Ballkin on viidessä viikossa valunut 30:nneksi.
Listanimi-sarjassa esitellyn Orbitalin paluualbumi Wonky debytoi 22:ntenä. Se on bändin ensimmäinen studioalbumi kahdeksaan vuoteen ja kahdeksas top 40 -merkintä.
Sean Paulin Tomahawk Technique aloitti sijalta 34. Se on miehen neljäs top 40 -albumi yhtä monesta listajulkaisusta.  
Thick as a Brick 2 (35) toi Jethro Tullista tutulle Ian Andersonille uran ensimmäisen top 40 -merkinnän soolona. Blurista tutulla Graham Coxonilla on A+E:n 39. tilan myötä niitä jo viisi, joista parhaimpana Happiness in Magazinesin (2004) 19. sija. Tuolta albumilta lohkesi peräti neljä top 40 -sinkkua, joista tosin Freakin’ Out listautui kahdesti eri versioina (37 ja 19).

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Kvartaalikatsaus: Vielä kaksi kertaa Adele

Adelella on hallussaan ”enää” albumilaskennat. USA:n singletilasto perustuu muutamasta lähteestä koostettuihin arvioihin, joten se on alempien sijojen osalta ainoastaan suuntaa antava. Tähdellä merkityt ovat tutusti joko viimevuotisia tai vanhempia julkaisua.


USA, singlet



1. Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young – n. 2,4 miljoonaa
2. Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn't Kill You)
3. Adele – Set Fire to the Rain
4. LMFAO – Sexy and I Know It
5. Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars – Young, Wild and Free
6. David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
7. The Wanted – Glad You Came
8. Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
9. Tyga – Rack City
10. Katy Perry – Part of Me

We Are Young
oli johtanut viikkomyyntitilastoja jo useamman viikon, kunnes tällä viikolla Justin Bieberin Boyfriend myi enemmän. The Wantedin Glad You Came palautti brittiläiset poikaryhmät ensin pitkästä aikaa Hot 100 -listan top kymppiin ja myöhemmin aina kolmanneksi asti. Katy Perryn Part of Me myi heti ensimmäisellä viikollaan Hot 100 -listan kärkipaikan arvoisesti.

11. Flo Rida – Good Feeling
12. Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
13. Drake featuring Lil Wayne – The Motto
14. Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris
15. Jessie J – Domino
16. Nicki Minaj – Starships
17. LMFAO feat. Lauren Bennett & Goonrock – Party Rock Anthem
18. Pitbull featuring Chris Brown – International Love
19. Adele – Someone Like You
20. Adele – Rolling in the Deep

Jessie J sai Dominosta uransa ensimmäisen ison jenkkihitin. LMFAO:n Party Rock Anthem lähestyy seitsemän miljoonan myydyn sinkun rajaa. Sen on toistaiseksi digiaikana ylittänyt ainoastaan The Black Eyed Peasin I Gotta Feeling. Kaukana ei ole myöskään Adelen Rolling in the Deep.


USA, albumit



1. Adele – 21 – 2 667 000*
2. Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits – 693 000*
3. Various Artists – NOW 41 – 573 000
4. Drake – Take Care – 405 000*
5. Adele – 19 – 369 000*
6. Madonna – MDNA – 360 000
7. Van Halen – A Different Kind of Truth – 339 000
8. Lady Antebellum – Own the Night – 329 000*
9. Bruce Springsteen – Wrecking Ball – 320 000
10. Coldplay – Mylo Xyloto – 317 000*

21 on aivan omassa sarjassaan ja lienee koko vuoden ostetuin toista kertaa putkeen, jollei mitään ihmeitä tapahdu. Sitä ostetaan yhä yli 100 000 kpl joka viikko. Whitney Houstonin poismeno sinkautti kokoelman kakkoseksi, mutta seuraavaksi myydyin eli The Bodyguard on vasta kvartaalin 35:s. Madonnan MDNA ylsi viikon myynnillä kuudenneksi.

11. Various Artists – 2012 Grammy Nominees – 301 000
12. Rihanna – Talk That Talk – 281 000*
13. One Direction – Up All Night – 279 000
14. The Black Keys – El Camino – 271 000*
15. LMFAO – Sorry for Party Rocking – 252 000*
16. Kelly Clarkson – Stronger – 248 000*
17. Young Jeezy – TM 103: Hustlerz Ambition – 242 000*
18. Luke Bryan – Tailgates and Tanlines – 241 000*
19. Soundtrack – The Hunger Games – 239 000
20. Kidz Bop Kids – Kidz Bop 21 – 236 000

Eri esittäjät ovat säilyneet relevantteina: NOW 41 -kokoelma on kolmas ja jälleen kerran viikkolistan neloseksi yltänyt Grammy-kooste 11:s. Brittibändi One Direction breikkaa ryminällä, mutta muuten top 20:ssä on lähinnä tuttuja tekijöitä. Kantrialbumeita löytyy koko tiusta kuitenkin vain kaksi: Own the Night sekä Tailgates and Tanlines. Vuosi sitten 20. tilaan vaadittiin ainoastaan 209 000 kpl:een myynti (The Decemberistsin The King Is Dead).


Britannia, singlet




1. Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know – 742 000
2. David Guetta featuring Sia – Titanium – 592 000*
3. Jessie J – Domino – 522 000*
4. Flo Rida featuring Sia – Wild Ones – 438 000
5. Emeli Sandé – Next to Me – 382 000
6. Rizzle Kicks – Mama Do the Hump – 374 000*
7. DJ Fresh featuring Rita Ora – Hot Right Now – 341 000
8. Nicki Minaj – Starships – 320 000
9. Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn't Kill You) – 282 000*
10. Flo Rida – Good Feeling – 272 000*

Gotyen Australiasta lähtenyt maailmanvalloitus on edennyt jo Hot 100 -listan kolmosen, Suomen kakkosen ja Britannian vuoden myydyimmän singlen tasolle. Titanium on toistaiseksi suurin David Guettan Nothing But the Beat -albumilta lohkaistu brittihitti. Top tenin biiseistä puolet on käynyt ykkösenä, mutta Stronger (What Doesn't Kill You) on joutunut tyytymään kahdeksanteen sijaan.

11. Alyssa Reid featuring Jump Smokers – Alone Again – 257 000
12. Cover Drive – Twilight – 248 000
13. David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On – 236 000*
14. Lloyd feat. Andre 3000 & Lil Wayne – Dedication to My Ex (Miss That) – 229 000*
15. Coldplay – Paradise – 221 000*
16. LMFAO – Sexy and I Know It – 218 000*
17. Olly Murs – Dance with Me Tonight – 216 000*
18. Pitbull featuring Chris Brown – International Love – 214 000*
19. Avicii – Levels – 209 000*
20. Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake – 198 000*

Sijoilla 11–20 on paljon loppuvuoden suosikkeja, mutta myös alkuvuodesta nopeasti kärkipaikoilla käyneet Alone Again ja Twilight. Paradise, Sexy and I Know It ja Earthquake ovat kaikki myyneet platinaa eli yli 600 000 kpl. Viime vuonna vastaavaan aikaan top 20 -paikka irtosi 164 000 kappaleella, asialla Adelen Make You Feel My Love.


Britannia, albumit



1. Adele – 21 – 409 000*
2. Lana Del Rey – Born to Die – 358 000
3. Emeli Sandé – Our Version of Events – 350 000
4. Ed Sheeran – + – 299 000*
5. Coldplay – Mylo Xyloto – 200 000*
6. Bruno Mars – Doo-Wops and Hooligans – 164 000*
7. David Guetta – Nothing But the Beat – 154 000*
8. Jessie J – Who You Are – 152 000*
9. Military Wives – In My Dreams – 150 000
10. Olly Murs – In Case You Didn't Know – 128 000*

Albumipuolella kärsitään tutusti vielä uutuuksien vähyydestä. Ne kovimmat, eli Lana Del Reyn Born to Die sekä Emeli Sandén Our Version of Events, hengittävät pikapuoliin jo Adelen 21:n niskaan, mutta ihmekös tuo kun viimeksi mainittu on pitkälti toista vuotta vanha. 21 on brittilistahistorian kuudenneksi myydyin albumi.

11. Noel Gallagher's High Flying Birds – s/t – 124 000*
12. Bruce Springsteen – Wrecking Ball – 121 000
13. Adele – 19 – 118 000*
14. Rizzle Kicks – Stereo Typical – 113 000*
15. Florence and the Machine – Ceremonials – 112 000*
16. Gotye – Making Mirrors – 111 000
17. Maverick Sabre – Lonely Are the Brave – 107 000
18. One Direction – Up All Night – 105 000*
19. Whitney Houston – The Essential – 101 000*
20. Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures – 99 000*

Gotyen Making Mirrors lienee tästä porukasta loppuvuoden kestävin. Top 20:n perää pitää kaksi vainajaa. Viime vuonna 20. tilaan vaadittiin 111 000 kpl:een myynti (Pinkin kokoelma) ja listaa johtanut 21 oli ehtinyt myydä jo liki puolitoista miljoonaa.

torstai 5. huhtikuuta 2012

Listanimi: Orbital

Ensi sunnuntaina Britannian albumilistalla näyttäytyvä Orbital on tehnyt elektronista musiikkia jo kolmatta vuosikymmentä. Pitkän tauon jälkeen julkaistu Wonky on heidän yhdeksäs studioalbuminsa, jos Octane-soundtrack (2003) lasketaan mukaan.

Listamenestystä bändi on saavuttanut lähinnä kotimaassaan, jossa heillä on peräti kolme top ten -albumia, jotka kaikki ylsivät viiden kärkeen. Aikajärjestyksessä: Snivilisation (#4, 1994), In Sides (#5, 1996) sekä The Middle of Nowhere (#4, 1999). Kovin pitkäikäisiä menestyksiä niistä ei tullut, sillä ainoastaan In Sides on sertifioitu kultalevyksi. The Middle of Nowheren lisäksi myös The Altogether (#11, 2001) saavutti sentään hopeastatuksen. The Blue Album (2004), viimeisin studioalbumi ennen Wonkya, joutui tyytymään 44. tilaan. Top 40 -albumeita on kaikkiaan seitsemän, joukossa kaksi kokoelmaa.

Singlelistalla bändin historia on erinomaisen kunniakas: kaksi top ten -sinkkua (molemmat kolmosia), viisi top 20 -merkintää ja iso tukku pienempiä hittejä. Viimeisin top 40 -single on One Perfect Sunrise/You Lot (#29, 2004). Nuo kolmansiksi yltäneet sinkut ovat Satan Live (1996) ja Saint (1997). Kumpaakaan ei julkaistu heidän studioalbumeillaan.

USA:ssa Orbitalilla on yksi albumilistamerkintä, The Middle of Nowheren 191. tila. Saint oli siellä pikkuhitti ja kolkutteli Hot 100 -listankin ovea.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Oikea biisi ehkä

Latausaika on tuonut näkyvästi esiin ihan hauskan ilmiön myyntilistoille: autuaan tietämättömät nuoret nimittäin lataavat (ja kuuntelevat streaming-palveluista) kummallisia versioista tulevista isoista hiteistä, joita ei vielä löydy kaupoista tai palveluista. Tällä viikolla Britannian sinkkulistalla näyttäytyy peräti kaksi väärää versiota kanadalaislaulajatar Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe -esikoishitistä.

Aito ja oikea Call Me Maybe ilmestyi kauppoihin eilen sunnuntaina, mutta vielä illalla nuo feikkiversiot olivat Itunes-rankingissa kohtuullisen ylhäällä.

Call Me Mayben kohdalla feikkien suksee on helppo ymmärtää – Carly Rae Jepsen on vielä täysin tuntematon ja myös melko persoonaton artisti, joten tavalliselle tallaajalle sillä, lukeeko esiintyjän kohdalla Carly Rae Jepsen Tribute vai pelkkä Carly Rae Jepsen ei ole mitään merkitystä, kunhan biisi kuulostaa suurin piirtein oikealta.

Call Me Maybe lienee ensi viikon brittiykkönen. Tämän viikon albumikruunun vei Madonna jo 12. kerran. Maratontaulukko näyttää täten tältä, suluissa viimeisin ykkönen:

1 – The Beatles – 15 (1, 2000)
2 – Madonna – 12 (MDNA, 2012)
3 – Elvis Presley – 11 (Elv1s: 30 #1 Hits, 2002)
4 – The Rolling Stones – 10 (Exile on Main St., 2010)
4 – U2 – 10 (No Line on the Horizon, 2009)
6 – Abba – 9 (Gold, 1992)
6 – Michael Jackson – 9 (The Essential, 2009)
6 – Robbie Williams – 9 (In and Out of Consciousness, 2010)
6 – Queen – 9 (Made in Heaven, 1995)
6 – Bruce Springsteen – 9 (Wrecking Ball, 2012)

Listataan tähän vielä ne Madden ykköset: Like a Virgin, True Blue, Like a Prayer, The Immaculate Collection, Evita (soundtrack), Ray of Light, Music, American Life, Confessions on a Dance Floor, Hard Candy, Celebration sekä MDNA.

Madonna on viettänyt albumilistan kärjessä yhteensä toistaiseksi 30 viikkoa. Michael Jackson on pystynyt samaan yhdeksällä ykkösellä, mutta Abballa on koossa peräti 57 ykkösviikkoa. The Beatlesin viikkomäärä keikkuu jo pitkälti toisella sadalla (174). Nuo eivät tietenkään ole täysin vertailukelpoisia keskenään, mutta mainittakoon, että Adele on kerännyt jo 22 ykkösviikkoa kahdella albumilla.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 14

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (2.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
3. (3.) The Wanted – Glad You Came
4. (5.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
5. (6.) Nicki Minaj – Starships
6. (4.) Adele – Set Fire to the Rain
7. (9.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (10.) Katy Perry – Part of Me
9. (8.) Drake featuring Rihanna – Take Care
10. (7.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On

We Are Young oli vielä tämän viikon ylivoimainen ykkönen. Justin Bieberin Boyfriend saattaa uhata sitä ensi kerralla ja sitten ilmestyy uusi Jennifer Lopez -single. Mutta kävi miten kävi, Funin ja Janelle Monáen kappaleen meno on joka tapauksessa niin vahvaa, että siitä on helppo povata erästä vuoden myydyintä hittiä.
Gotyen Somebody That I Used to Know kiipesi pykälän ja Starships eteni Nicki Minajin toiseksi ikiomaksi top 5 -hitiksi Super Bassin (#3, 2011) seuraksi.
Esikoishittien parhaita sijoituksia: One Directionin What Makes You Beautiful (19–11) sekä kanadalaislaulajatar Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe (23–18).
Taylor Swiftin The Hunger Games -raita Eyes Open debytoi 19:ntenä. Swiftillä on jo yhdeksän top ten -merkintää, muttei vielä yhtään ykköstä.
Karminin Brokenhearted saattaa kehittyä kevään hitiksi. Se kipusi kolmannella listaviikollaan 60–52.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Soundtrack – The Hunger Games
2. (2.) Adele – 21
3. (-) The Shins – Port of Morrow
4. (1.) One Direction – Up All Night
5. (-) Odd Future – The OF Tape Vol. 2
6. (4.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
7. (-) Melanie Fiona – The MF Life
8. (8.) Various Artists – NOW 41
9. (6.) Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits
10. (-) Esperanza Spalding – Radio Music Society

Leffamusaa ei ollut näkynyt USA:n albumilistan kärjessä sitten Michael Jacksonin This Is Itin, josta on noin kaksi ja puoli vuotta. Nyt The Hunger Games debytoi ykkösenä. Sillä musisoivat muun muassa siis Taylor Swift sekä Arcade Fire. Eyes Openin lisäksi Swiftin ja The Civil Warsin Safe and Sound on ehtinyt muodostua ihan kunnon hitiksi. Sen korkein sijoitus Hot 100 -listalla on 30:s.
Adelen 21 jatkoi kakkosena. Melko kauas siitä jäi The Shinsin Port of Morrow, joka seuraa viiden vuoden takaista Wincing the Night Awaytä (#2, 2007) ja on heidän toinen top ten -albuminsa.
Odd Future -kollektiivin ensimmäinen täyspitkä albumi The OF Tape Vol. 2 ylsi viidenneksi. Ryhmän Tyler, the Creatorin Goblin nappasi viime vuonna saman sijoituksen.
R&b-laulaja Melanie Fionan kakkosalbumi aloitti seiskasijalta. Mukana ovat siis sekä OF Tape että MF Life. Semihauska sattuma. Fionan esikoinen The Bridge (2009) kipusi 27:nneksi ja myi ihan kivasti It Kills Me -hitin (#43, 2009) avulla.
Yllättäen parhaan uuden artistin Grammyn taannoin napannut Esperanza Spalding osoitti, että suosio on oikeasti kasvussa: Radio Music Society debytoi kymmenentenä. Grammyn tuonut Chamber Music Society nousi toissakevään kemujen jälkeen 34:nneksi.
Joseph Simmonsin poika Diggy Simmons saapui albumilistalle Unexpected Arrivalin (13) avulla. Isä-Simmonshan tuli tutuksi Run-D.M.C.:n riveissä. Run-D.M.C. ei koskaan yltänyt ykköseksi, mutta kolmesti top teniin.
Guns N’ Rosesin hetken halvalla kaupattu kokoelma mittautti erään historian jyrkimmistä romahduksista: 3–152.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Chris Brown – Turn Up the Music
2. (2.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
3. (5.) Nicki Minaj – Starships
4. (1.) Katy Perry – Part of Me
5. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
6. (-) Plan B – Ill Manors
7. (8.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (7.) David Guetta featuring Sia – Titanium
9. (4.) Labrinth – Last Time
10. (9.) Emeli Sandé – Next to Me

Chris Brown ei lukuisista hiteistään huolimatta ollut ennen tätä käynyt kertaakaan singlelistan kärjessä. Turn Up the Music on hänen kehnoimpia sinkkujaan, mutta debytoi selkeästi ykkösenä. Kakkossijoja tilastoissa komeilee jo kaksi: Run It -esikoinen (2005) sekä Chipmunkin kanssa laulettu Champion (2011).
Britit ovat taas menettämässä komentoa omalla listallaan: koko kärkiviisikko on ulkomaalaisten hallussa. Saarivaltakuntaa puolusti parhaiten Plan B, jonka odotettu Ill Manors -single debytoi kuudentena. Nelinkertaista platinaa myyneen The Defamation of Strickland Banks -albumin (#1, 2010) seuraaja on singlekaiman elokuvasoundtrack. Plan B:llä on ennestään taskussaan muun muassa jättihitti She Said (#3, 2010).
Azealia Banksin esikoishitti 212 kipusi kuusi sijaa jo 14:nneksi. Olisiko siitä top ten -hitiksi? Biisi ainakin kuulostaa hyvältä. Toiseen suuntaan liikehtivät jyrkimmin JLS:n Proud (6–20) sekä Alexandra Burken uhkaavasti putoava parin viikon takainen kolmonen Elephant (12–18).
LMFAO:n Sorry for Party Rocking jäänee USA:ssa listasuutariksi, mutta nousi Britanniassa nyt 29–23. Olly Mursin uusi sinkku Oh My Goodness loikkasi 48–28 ja The Vaccinesin If You Wanna ylsi ensimmäistä kertaa top 40:iin (35).
Viikon kolmas ehta debytantti on B Traitsin ja Elisabeth Troyn tanssisingle Fever (36).


Britannian albumit Top 10

1. (-) Madonna – MDNA
2. (2.) David Guetta – Nothing But the Beat
3. (4.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (5.) Adele – 21
5. (23.) Jessie J – Who You Are
6. (34.) Katy Perry – Teenage Dream
7. (7.) Coldplay – Mylo Xyloto
8. (6.) Lana Del Rey – Born to Die
9. (8.) Ed Sheeran – +
10. (1.) Paul Weller – Sonik Kicks

Popin kuningatar on nyt jo ohittanut Rockin kuninkaan: Madonnan 12 ykköstä ylittää Elvis Presleyn saldon yhdellä ja vain The Beatles on netonnut enemmän Britannian albumilistan ykkösiä, kaikkiaan 15. Madonnan jokainen studioalbumi sitten Bedtime Storiesin (#2, 1994) on yltänyt kärkeen. Elviksen viimeisin tuli 30 #1 Hits -kokoelmalla vuonna 2002.
Madonnalla menee huonommin singlelistalla, sillä Give Me All Your Luvin’ hädin tuskin kävi top 40:ssä talvella.
Listaintoilijoiden keskuudessa on pitkin alkuvuotta veikkailtu milloin Adelen 21 putoaa ensimmäistä kertaa ulos top tenistä. Itse povasin huhtikuuta, joten pian olisi aika. Tälläkin viikolla se myi enemmän kuin muun muassa Katy Perryn uudella painoksella vahvistunut Teenage Dream sekä The Voice -näkyvyydestä hyötynyt Jessie J:n Who You Are.
Ykkösenäkin käynyt Teenage Dream ilmestyi jo vajaa pari vuotta sitten ja on myynyt lähes miljoona kappaletta. Sen sijaan Who You Arelta puuttuu paalupaikka, ja se todennäköisesti jääkin saavuttamatta.
Viikko oli Madonnaa lukuun ottamatta uutuuksien osalta melko rockpainotteinen. Shinedown saavutti uransa ensimmäisen albumilistasijoituksen Amarylliksen yllettyä 18:nneksi. USA:ssa se mennee ensi viikolla kärkikolmikkoon. Iron Maidenin tasainen puurtaminen jatkui En Vivo -liven 19. tilan myötä. Livelevy on myös Alter Bridgen Live in Wembley (31).
The All-American Rejectsin Kids in the Streets noteerattiin 34. tilan arvoisesti, joka on itse asiassa heidän uransa paras noteeraus, vaikka aiemmilta albumeilta lohkaistiin muutama top 20 -sinkkukin.
Rockyrittäjien sekaan mahtui oopperalaulaja Noah Stewart, jonka ensimmäinen listamerkintä tulee sijalta 14.