sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Listakatsaus, vko 48

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) LMFAO – Sexy and I Know It
3. (3.) Adele – Someone Like You
4. (4.) David Guetta featuring Usher – Without You
5. (9.) Bruno Mars – It Will Rain
6. (5.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
7. (8.) Flo Rida – Good Feeling
8. (6.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
9. (-) Drake featuring Rihanna – Take Care
10. (15.) Katy Perry – The One That Got Away

We Found Love jatkaa kärjessä neljättä viikkoa ja nousi myös radiolistan huipulle. Myös Rihannan uusi hitti You Da One paransi sijoitustaan, mutta jäi vielä odotettua alemmas 14:nneksi.
Barbadoksen kuuluisin kansalainen toki sai toisen top ten -hitinkin, sillä Draken kanssa duetoitu Take Care debytoi yhdeksäntenä. Kaksikon edellinen yhteistyö What’s My Name meni kärkeen asti ja on Draken ainoa ykkönen. Drakellä on nyt yhdeksän top ten -merkintää ja tällä viikolla kaikkiaan kahdeksan uutta kappaletta Hot 100:ssa.
The One That Got Away eteni Katy Perryn kuudenneksi Teenage Dream -albumilta lohkaistuksi top ten -hitiksi. Kuuteen top ten -irroitukseen on yltänyt nyt seitsemän albumia, ensimmäisenä Michael Jacksonin Thriller.
Glee Castin mainio mash-up Adelen hiteistä Rumour Has It ja Someone Like You debytoi 11:ntenä ja palautti myös alkuperäisen Rumour Has Itin listalle 60:nneksi. Ruotsalais-dj Aviciin Levels debytoi 66:ntenä.
J. Cole sai ensimmäisen top 20 -hittinsä Work Outin noustua muutaman sijan 19:nneksi. Se menestyy erityisen hyvin radiosoitossa kivuten sen listan 12:nneksi. Samoin Jay-Z:n ja Kanye Westin Ni**as in Paris (17) saa kiittää top 20 -paikastaan nimenomaan radiokannatusta.
Kantritähti Luke Bryanin I Don’t Want This Night to End nousi 35–29 ja on hänen toinen top 30 -hittinsä platinaa myyneen Country Girl (Shake It for Me):n (#22, 2011) jatkoksi.
The Band Perryn If I Die Young -megahitille (41) tuli vuosi täyteen. Viikkolistoilla se on noussut parhaimmillaan 14:nneksi.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Drake – Take Care
2. (2.) Michael Bublé – Christmas
3. (5.) Adele – 21
4. (-) Andrea Bocelli – Concerto: One Night in Central Park
5. (6.) Justin Bieber – Under the Mistletoe
6. (-) Soundtrack – Glee Christmas Vol. 2
7. (3.) Various Artists – NOW 40
8. (4.) Soundtrack – Twilight: Breaking Dawn Part 1
9. (8.) Coldplay – Mylo Xyloto
10. (7.) Susan Boyle – Someone to Watch Over Me

Kanadalaiset ovat kovia: Drake saavutti toisen ykkösensä ja Michael Bublén Christmas kasvatti myyntiään yli kolmanneksen kakkospaikalla. Ensi viikolla he saavat tukea vielä Nickelbackin uutuudesta, eikä pidä unohtaa Justin Bieberin vahvaa menoa.
Drakellä on ykköstensä lisäksi tilillään myös kuudenneksi yltänyt EP-mittainen So Far Gone (2009).
Andrea Bocellista saa lukea uutisia harvoin, mutta hän on eräs maailman myydyimpiä artisteja vuodesta toiseen. Concerto: One Night in Central Park debytoi livealbumille erinomaisella neljännellä sijalla. Bocellilla ei ole vielä yhtään jenkkiykköstä, mutta jo seitsemän top ten -merkintää, ja toissavuotinen My Christmas palasi tällä viikolla top 40:iin 36:nneksi.
Gleellä ei mene aivan yhtä kovaa kuin vuosi sitten, mutta Christmas Vol. 2 myi ihan kivasti kuudennen tilan edestä. Ohjelman musiikista on koostettu jo 12 top ten -albumia, joista kolme on yltänyt ykköseksi asti.
Näyttelijä Donald Gloverin raphahmo Childish Gambino debytoi 11:ntenä ensimmäisellä korkean profiilin julkaisullaan Camp. Toinen suupaltti Webbie ei panosta albumiensa nimiin: Savage Life on kelvannut jo kolmesti. Kahdeksannen ja neljännen sijan jatkoksi kolmas osa jäi 17:nneksi.
Cities 97 -hyväntekeväisyysalbumi debytoi 12:ntena. Jackie Evanchon joulualbumi nousi pari sijaa 14:nneksi, joka on sen korkein noteeraus. Mac Millerin Blue Slide Parkin myynti liukui huimasti yli 80 prosenttia ja sijoitus valui ykkösestä 24:nneksi. Alkuvuodesta Caken ja Amos Leen vierailut kärjessä vaihtuivat sijoihin 25 ja 26.
Frank Sinatran Sinatra: Best of the Best debytoi 23:ntenä. Sinatra on albumilistahistorian pisimpään, jo 65 vuoden ajan, hittialbumeita netonnut artisti.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (-) Olly Murs – Dance with Me Tonight
3. (2.) Flo Rida – Good Feeling
4. (-) Avicii – Levels
5. (4.) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
6. (-) Kelly Rowland featuring The WAVs – Down for Whatever
7. (5.) Ed Sheeran – Lego House
8. (7.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
9. (12.) Drake featuring Rihanna – Take Care
10. (-) Rebecca Ferguson – Nothing’s Real but Love

Edes Olly Murs ei kyennyt pudottamaan Rihannan We Found Lovea singlelistan kärjestä. Siitä tuli vuoden ensimmäinen kuusi viikkoa hallinnut single. Aiemmin Someone Like You ylsi viiteen, mutta vuosimyynnissä Adele jää Rihannan ulottumattomiin. Toki alkuvuodesta julkaistuilla biiseillä on hyvä etumatkakin.
Muista Rihanna-julkaisuista Take Care paransi yhdeksänneksi, joten Drakella on nyt kaksi top ten -hittiä, molemmat Rihannan kanssa. Take Care on Draken kannalta kaupallisesti hyvä veto, mutta Rihanna on biisillä enemmän äänessä ja jättää kanadalaisen täysin varjoonsa. Jay-Z -yhteistyö Talk That Talk ehti 25:nneksi ja You Da One 39:nneksi.
Olly Mursin Dance with Me Tonight johti vielä puolimatkassa, mutta jäi lopulta kakkoseksi. Mursilla on tilillään kaksi ykköstä, Please Don’t Let Me Go (2010) sekä Heart Skips a Beat (2011) ja neljänneksi yltänyt Thinking of Me (2010). Pronominipolitiikan perusteella voisi päätellä miehen olevan itsekeskeinen.
Avicii on top tenissä toista kertaa, sillä hänet kreditoitiin oikeusteitse Leona Lewisin sittemmin nopeasti kadonneeseen Collideen, joka kävi niin ikään neljäntenä. Syco muuten painoi Lewisin albumin kohdalla paniikkinappulaa ja siirsi julkaisupäivän ensi kevääseen.
X Factor -tuomari Kelly Rowland on netonnut brittihittejä jo pian vuosikymmenen alkaen Nellyn Dilemmasta (#1,2002) ja Stolesta (#2, 2003). RedOnen tuottama Down for Whatever debytoi kuudentena ollen Rowlandin yhdeksäs top ten -single ja ensimmäinen hänen omissa nimissään sitten Workin (#4, 2008), senkin remiksasi Freemasons. Toivottavasti X Factor -pesti nostaa Rowlandin tanssituottajien muusasta omaehtoiseksi tähdeksi.
X Factorista puheen ollen, viime kauden kakkonen Rebecca Ferguson debytoi kymmenentenä Nothing’s Real but Love -esikoissinkullaan. Little Mix -tyttöryhmä esitti samaisessa ohjelmassa viime viikolla En Voguen Don’t Let Go (Love) -hitin (#5, 1997), joka palasi sijalle 23. En Vogue saavutti neljä top ten -singleä ja kaksi -albumia.
Coldplayn Paradise lähestyy yhä top teniä (13–11) ja Christina Perrin toinen hitti A Thousand Years nousi 39–32.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Rihanna – Talk That Talk
2. (-) One Direction – Up All Night
3. (1.) Michael Bublé – Christmas
4. (-) Westlife – Greatest Hits
5. (-) Kate Bush – 50 Words for Snow
6. (2.) JLS – Jukebox
7. (4.) Coldplay – Mylo Xyloto
8. (7.) Ed Sheeran – +
9. (8.) Adele – 21
10. (-) Nickelback – Here and Now

Vaikka ajoitukselliset syyt estävät yhä Rihannaa saavuttamasta USA:n albumilistan ykkösiä, Britanniassa hän sai jo kolmannen. Talk That Talk seurasi Good Girl Gone Badia (2007) ja Loudia (2010) albumilistan kärkeen. Viikkomyyntikin oli neidon uran parasta, yli 160 000 kpl, mutta samalla NOW-sarjan 80. osaa ostettiin lähes 300 000 kpl, mikä on enemmän kuin mitään albumia tänä vuonna. Se lokeroitiin tietenkin kokoelmalistalle.
Uutuuksista kovimman haasteen heitti One Directionin Up All Night -esikoisalbumi. Sen ja Michael Bublén Christmasin jäljessä debytoi toinen Westlife -kokoelma, jonka jälkeen irkkuryhmä on ilmoittanut lopettavansa. Westlife on julkaissut albumin noin vuosittain, vain 2008 jäi väliin. Saldoksi kerääntyi pelkkiä top 5 -albumeita, joista seitsemän ylsi kärkeen asti.
Kate Bushin 50 Words for Snow debytoi viidentenä. Rouva ei ole koskaan jäänyt top tenin ulkopuolelle ja ykkösiä on kolme: Never for Ever (1980), Hounds of Love (1985) ja The Whole Story (1986).
Nickelbackin jokseenkin mielikuvituksettomasti nimetty Here and Now täydensi top tenin. Silver Side Up (2001) ponnisti How You Remind Me -hitin siivittämänä ykköseksi ja sitä seuranneet kolme albumia nettosivat sijat viisi, kaksi ja neljä.
The Saturdaysin On Your Radar kulki Pixie Lottin viime viikolla osoittamaa keskinkertaisuuden tietä. Tyttöbändi ei kuitenkaan ole koskaan ollut kovin vahva albumimenestyjä, mutta silti kolmen top ten -albumin jälkeen 23. tila tuntuu pettymykseltä. Headlines (2010) ylsi kolmanneksi.
1990-luvun supertähti Seal menestyy yhä kannattajiensa ansiosta ihan kivasti. Kahden nimettömän ykkösen (1991 ja 1994) jälkeen Human Being (1998) romahti 44:nneksi, mutta siitä noustiin sittemmin takaisin top teniin ja sen tuntumaan. Nyt Soul 2 jäi kuitenkin 24:nneksi.
Uutuusmyrskyssä Snow Patrolin Fallen Empires putosi heti ulos kärkikymmeniköstä eikä Florence & the Machinen Ceremonialskaan jaksanut siellä tällä erää kuin kolme viikkoa. Toiseen suuntaan eteni Hugh Laurien taannoinen listakakkonen Let Them Talk (47–36).

Ei kommentteja: