Billboard Hot 100, Top 10
1. (2.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (1.) Adele – Someone Like You
3. (4.) LMFAO – Sexy and I Know It
4. (3.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
5. (5.) Foster the People – Pumped Up Kicks
6. (6.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
7. (7.) David Guetta featuring Usher – Without You
8. (10.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
9. (8.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (19.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
Rihannalla on We Found Loven ansiosta siis jo uskomattomat 11 paalua, eikä meno näytä hyytyvän. Tuolla määrällä hän ohitti maratontaulukossa Janet Jacksonin sekä Stevie Wonderin nousten jo jaetulle kuudennelle sijalle. Calvin Harris on jenkkiykkösenä ensimmäistä kertaa.
We Found Lovesta tuli myös ensimmäinen kolmen merkittävän listan, britti-, Hot 100- ja Suomen singlelistan valloittanut single sitten Lady Gagan Poker Facen. Temppu on harvinaisempi kuin luulisi, sillä siihen pystyneet kappaleet voi laskea kahden käden sormilla.
Kelly Clarksonin Mr. Know It All porhalsi kymmenenneksi. Top ten -sijoitus on Clarksonin yhdeksäs kaikkiaan, ja ensimmäinen Idol-voittaja on saanut irroitettua vähintään yhden top ten -hitin jokaiselta albumiltaan. Ykkösiksi ovat yltäneet A Moment Like This (2003) sekä My Life Would Suck Without You (2009).
Flo Ridan Good Feeling on räjäyttämässä pankkia ja nousi sijalta 31 12:nneksi. Etta James -sample on niin tarttuva, että aivan sama kuka biisin esittää, mutta edes Aviciille soisi paikan auringossa, sillä Flo Ridan räppiä lukuun ottamatta Good Feeling on yksi yhteen Aviciin Levelsin kanssa. Olisi kiinnostavaa tietää, millainen diili tästä on tehty.
Flo Rida on saanut ikiomia hittejä lahjaksi ennenkin, sillä Kesha halusi nimensä pois Right Roundin (2009) esittäjän paikalta biisin noustua ykköseksi eikä suostunut näyttäytymään sen videolla.
Jenkkien Rihanna-huuma näkyy myös top 20:n rajan molemmin puolin. Coldplayn Princess of China pääsi juuri sisään, Nicki Minajin Fly jäi toistaiseksi vielä ulos (28–22). Väliin ponkaisi Bruno Marsin leffaviritys It Will Rain (33–21).
Kanye Westin suojatti Big Sean tekee tasaista jälkeä. “Nokkelasti” nimetty Dance (A$$) on räppärin kolmas hitti ja kaksi aiempaa saavuttivat sijat 30 sekä 32, ja mainittu uutuus nousi nyt 30:nneksi. Siitä on olemassa Nicki Minajin tähdittämä remix, joka myy hyvin.
Toby Keithin Red Solo Cup rykäisi kertaheitolla ylemmäksi (37) kuin herran edellinen, kantrilistan kärjessäkin piipahtanut Made in America -single. Kristallipallo-sarjassa esitelty takavuosien teini-ihmeen Bow Wow’n ja Lil Waynen Sweat debytoi 48:ntena. Bow Wow’n uran paras on Like Youn (2005) kolmas tila.
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Coldplay – Mylo Xyloto
2. (-) Kelly Clarkson – Stronger
3. (-) Michael Bublé – Christmas
4. (1.) Adele – 21
5. (-) Toby Keith – Clancy’s Tavern
6. (-) Tom Waits – Bad as Me
7. (3.) Scotty McCreery – Clear as Day
8. (7.) Lady Antebellum – Own the Night
9. (5.) Tony Bennett – Duets II
10. (2.) Casting Crowns – Come to the Well
Coldplayn Mylo Xyloto nousi odotetusti suoraan USA:n ykköseksi, mutta myi julkaisuviikollaan reilusti vähemmän kuin edeltäjänsä Viva la Vida or Death and All His Friends (2008). 447 000 kpl ei silti ole mitenkään heikko lukema. Chris Martinin ryhmällä on nyt kolme ykköstä alkaen X&Y:sta (2005). Coldplayllä on kolme muuta albumia peräkkäin sijoilla 54, 55 ja 56 sekä heidän myydyimpänsä A Rush of Blood to the Head (#5, 2002) 66:ntenä.
Muutenkin palkintopallin valtasivat kovat uutuudet. Kelly Clarksonin viides albumi Stronger debytoi kakkosena ja on neidon viides top 3 -albumi. Jättimenestykseksi äitynyt Breakaway (2004) on kiinnostavasti ainoa kolmanneksi jäänyt.
Kanadan lahja viihdemaailmalle Michael Bublé aloitti joulualbumeineen kolmospaikalta eli samalta sijalta kuin Britanniassa. Bublén albumit ovat netonneet platinakuorrutteita toisensa perään, ja ykkösiä löytyy kaksi: Call Me Irresponsible (2007) sekä Crazy Love (2008).
Toby Keithin Clancy’s Tavern joutui kovassa kisassa tyytymään viidenteen sijaan. Viimevuotinen Bullets in the Gun ei myynyt hirveästi enempää, mutta onnistui nappaamaan ykköspaikan. Pian Suomeen saapuvalla Keithillä on neljä ykköstä ja 12 top ten -noteerausta.
Viikon viides kova uutuus on Grammyllakin palkitun Tom Waitsin kauan odotettu Bad as Me, josta tuli siis herran ensimmäinen top ten -albumi. Waits jahtasi sitä pitkään, lähes neljäkymmentä vuotta, eikä ollut aiemmin yltänyt edes top 20:iin, parhaanaan Real Gonen (2004) 24. tila.
Bublén joululevyn lisäksi mistelinoksia ripusteli She & Him. A Very She & Him Christmas debytoi hienosti top 20:ssa sijalla 12. Volume Two (2010) kävi kuudentena.
Kantritähti Vince Gill palasi viiden vuoden tauolta 14:nneksi. Housenimi Kaskade yllätti 17. sijallaan. Hän ei ollut käynyt edes top sadassa ennen Fire and Icea.
Boyz II Menin Twenty debytoi sopivasti 20:ntena. Ysärisuuruuden viimeisimmästä top ten -albumista on yhdeksän (Full Circle, #10) ja ykkösestä 14 vuotta (Evolution).
Britannian singlet, Top 10
1. (1.) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
2. (3.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (2.) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
4. (-) Cher Lloyd featuring Mike Posner – With Ur Love
5. (5.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (12.) Ed Sheeran – Lego House
7. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (6.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
9. (4.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
10. (13.) David Guetta featuring Usher – Without You
Professor Greenin ja Emeli Sandén Read All About It jatkoi siis sinkkukärjessä. Mainittakoon, että molemmat nousevat kyvyt levyttävät Virginille.
Kesällä ykkösenäkin piipahtaneen Cher Lloydin toinen sinkku With Ur Love oli maanantain väliaikapisteellä vielä kärjessä, mutta tipahti lopulta neljänneksi. Biisillä vieraileva Mike Posner sen sijaan sai korkeimman noteerauksensa, sillä Cooler Than Me ylsi viidenneksi viime vuonna. Ilman tätä vierailua olisinkin tuominnut Posnerin melko varmaksi yhden hitin ihmeeksi.
Moves Like Jagger ei hyydy, vaan viettää jo kolmannen peräkkäisen viikon viidentenä. Kuudenneksi nousi Ed Sheeranin Lego House ja täten Sheeranilla on hyvä rivi: kolmas, neljäs ja kuudes. David Guettan ja Usherin Without You palasi kymmenenneksi.
Suomessa kyllästymiseen asti soinut Lucenzon Danza Kuduro debytoi 13:ntena. Siitä liikkuu ainakin kolme eri näkemystä, ja Britanniassa parhaiten on huomioitu jonkun Qwoten avustama versio.
Nicole Scherzingerin edellinen sinkku Wet jäi 21:nneksi, mutta Try with Me kuljetti neitokaisen jälleen top 20:iin. Albumijulkaisu siivitti Florence & The Machinen Shake It Outin kaukaa top 40:n ulkopuolelta tähän asti parhaalle paikalleen 26:nneksi.
Bon Iver -cover Skinny Lovella (17) ihastuttanut Birdy pohjusti huomenna ilmestyvää esikoisalbumiaan People Help the Peoplen 33. tilalla.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Florence & The Machine – Ceremonials
2. (1.) Coldplay – Mylo Xyloto
3. (-) Professor Green – At Your Inconvenience
4. (2.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
5. (3.) Michael Bublé – Christmas
6. (-) Alfie Boe – Alfie
7. (8.) Adele – 21
8. (7.) Ed Sheeran – +
9. (-) Rizzle Kicks – Stereo Typical
10. (-) Manic Street Preachers – National Treasures: The Singles
Florence Welchin sooloprojektin ja yhtyeen sekasikiö saavutti toisen ykkössijansa Britannian albumilistalla. Lungs vietti kesällä 2009 ensin viisi viikkoa Michael Jacksonin The Essentialin takana, mutta nousi viimein ykköseksi tammikuussa 2010. Sitä on myyty lähes 1,5 miljoonaa pelkästään saarivaltakunnassa.
Siihen nähden ei ollutkaan mikään ihme, että Ceremonials peittosi helposti Coldplayn Mylo Xyloton, jonka myynti putosi rajusti edellisviikon avauksesta.
Singlelistan hallitsija Professor Green julkaisi esikoisensa Alive Till I’m Dead (2010) hiljaisempaan sesonkiin, joten At Your Inconvenience aloitti pykälää heikommin pronssipallilta, vaikka myi rutkasti enemmän.
Tenori Alfie Boe saavutti toisen top ten -albuminsa Bring Him Homen (#9, 2011) jatkoksi, mutta miehen listadebyytistä on jo yli neljä vuotta (Onward, #72). Rizzle Kicks -duon albumilistaneitsyys meni sinkkuhittien vanavedessä heti Stereo Typicalin yhdeksännellä sijalla.
Hieman pidempään ja monivaiheisemmin listoilla on esiintynyt Manic Street Preachers. Monet mieltävät Everything Must Gon (#2, 1996) heidän läpimurtoalbumikseen, mutta itse asiassa jo Gold Against the Soul (1993) ylsi top teniin ja vietti listalla toistakymmentä viikkoa. Siitä lähtien ryhmän jokainen studioalbumi on tavoitellut kärkipaikkoja, mutta niitä on siunaantunut vain yksi, This Is My Truth Tell Me Yours (1998). Erinomainen singlekokoelma National Treasures debytoi sopivasti aiempien koosteiden (neljäs ja 11:s) välimaastossa ja on bändin kymmenes top ten -merkintä.
Justin Bieberin joulualbumi Under the Mistletoe aloitti sijalta 13. Lätty pamahtanee suoraan jenkkiykköseksi, brittilistalla Bieberin paras sijoitus on My Worldin (2010) kolmas tila.
The Beach Boysin legendaarinen Smile ehti seitsemänneksi jo Brian Wilsonin levyttämänä vuonna 2004, mutta jonkun pitää saada fyrkkaa ja nyt tuo albumi julkaistiin The Beach Boysin nimissä debytoiden 25:ntenä. Bändi ei ole koskaan yltänyt ykköseksi studioalbumeillaan, mutta kokoelmilla kahdesti vuosina 1976 ja 1983.
Lou Reedin kaksi top ten -albumia eivät saaneet jatkoa Metallica -yhteistyöstä Lulu, joka jäi jopa U2:n Achtung Babyn juhlapainoksen taakse (35 ja 36). Metallica puolestaan on aina menestynyt brittilistalla hieman mainettaan kehnommin. Toki heillä on kolme ykköstä (musta, Load sekä Death Magnetic), mutta levyjen listaiän kanssa on ollut vähän niin ja näin.
Metallicassa aikoinaan musisoinut Dave Mustaine johdatti Megadethin Th1rt3enin 34:nneksi, mikä jää jonkin verran kahden aiemman albumin 23. ja 24. sijoista. Top ten -noteerauksia löytyy kolme, kaikki 1990-luvun alkupuolelta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti