keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Metallista Suomi-kuvaa

Nightwishin uuden Yesterwynde-albumin innoittamana ajattelin tutkailla suomalaisten metallibändien sijoituksia Britannian albumilistalla. Olen useaan kertaan raportoinut, että ainoa suomalainen top ten -levy brittilistalla on The Rasmuksen Dead Letters (#10, 2004), mutta sitä ei voi hyvällä tahdollakaan luonnehtia metalliksi.

Siispä fokukseen kannattaa asettaa kolme muuta 2000-luvun menestysyhtyettä Nightwish, HIM ja Children of Bodom.

Nightwish pääsi aikoinaan erittäin lähelle The Rasmuksen sijoitusta Endless Forms Most Beautifulin (2015) napattua peräti 12. sijan. Heillä on mukavasti kolme top 40 -levyä.

HIM:n ura on albumipuolella hyvin Nightwishin kaltainen. Korkein noteeraus on Dark Lightin (2005) 18. sija. Sen lisäksi bändi on yltänyt kuitenkin singlelistan top 40:ään jopa kuudesti, mikä tekee siitä omalla tavallaan sitkeimmän suomalaisen lista-artistin saarivaltakunnassa.

Children of Bodomilta top 40 -raja jäi ylittämättä, mutta Blooddrunk (2008) sentään piipahti 44:ntenä.

Yesterwynde näyttäytyi maanantain väliaikatiedoissa muuten 23:ntena, eli siitä ei tule Nightwishin merkittävintä lista-albumia, mutta top 75- tai top 100 -paikka lienee hyvin mahdollinen. Niitä suomalaisilla ei vieläkään ole kasassa liikaa.

Ei kommentteja: