torstai 5. syyskuuta 2024

Listaklassikko: Enrique Iglesias – Bailamos (1999)

 
Julio Iglesiasin poika Enrique on ollut viime aikoina otsikoissa uran lopettamisen takia. Hänestä tuli yksi vuosituhannen vaihteen latinopop-buumin suurimmista pitkä tähtäimen hyötyjistä Jennifer Lopezin ohella. Toisin kuin Lopez, Iglesias oli jo ennen suurta läpimurtoaan päässyt useamman kerran esimerkiksi Yhdysvaltojen albumilistalle, mutta ei saavuttanut tuolloin oikeaa valtavirtasuosiota ennen kuin kieli vaihtui englantiin.

Bailamos oli Iglesiasin ensimmäinen suurimmaksi osaksi englanninkielinen single ja heti jättihitti. Se julkaistiin alun perin Wild Wild West -elokuvan soundtrackilla, sekä myös englanninkielisellä albumilla Enrique (1999). Kappale nousi Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen syyskuun alussa 1999, eli tasan 25 vuotta sitten, ja pysyi siellä kaksi viikkoa.

Vuosi oli latinostaroille suotuisa, sillä sekä Lopez että Ricky Martin olivat aiemmin napanneet ensimmäiset Hot 100 -ykkösensä (If You Had My Love ja Livin’ la Vida Loca).

Iglesiasin ura kehkeytyi hittimielessä lopulta todella pitkäksi. Ykkösiä tuli vain kaksi (tämä ja Be with You vuonna 2000), mutta Hot 100 -listalla hänet nähtiin vielä vuonna 2018, kun Bad Bunnyn kanssa tehty El Baño piipahti 98:ntena. Iglesias oli suosittu muun muassa EDM-buumin aikaan vuosina 2009–2013, ja globaalisti espanjankielellä senkin jälkeen.

Bailamos ylsi Britannian singlelistalla neljänneksi. Sillä on Spotifyssa 134 miljoonaa kuuntelua. Neljä vuotta sitten Youtubeen ilmaantunut video on kerännyt 126 miljoonaa katselua.

Ei kommentteja: