torstai 8. elokuuta 2024

Listaklassikko: Juvenile featuring Soulja Slim – Slow Motion (2004)


Kaksikymmentä vuotta sitten Yhdysvaltojen Hot 100 -lista oli hetken käytännössä radiosoittolista, sillä fyysisten sinkkujen kysyntä oli romahtanut eikä digilatauksia vielä otettu mukaan listalaskentaan. Ajanjaksosta hyötyi ennen kaikkea melodinen rap ja r&b ja moni artisti saavutti juuri tuolloin listauransa suurimmat hitit.

Eräs näistä oli jo 1990-luvun lopulla moninkertaista platinaa albumeillaan kerännyt Juvenile, jonka hittilistaura oli radiosoiton puuttuessa monen muun räppärin tavoin aika vaisu vuosikaudet – vain 400 Degreez -menestyslevyn (#9, 1998) hittisingle Back That Azz Up oli yltänyt top 20:een 19:nneksi.

Kaikki muuttui, kun Juve the Great -albumin Slow Motion -kappaleen vierailija Soulja Slim murhattiin marraskuussa 2003. Biisiä ei ollut tarkoitettu tribuutiksi, sillä se oli levytetty jo ennen tapahtumaa, mutta siitä joka tapauksessa tuli Soulja Slimin muistelutuokio ja sellaisena valtava radiosuosikki. Biisi vietti Hot 100 -listan kärjessä kaksi viikkoa elokuussa 2004. Murhaa ei ole vieläkään virallisesti selvitetty.

No Limit -levy-yhtiön rosteriin kuuluneen Soulja Slimin oma ura oli 2000-luvulla jo melko rajussa alamäessä. Gangsta rapin kultakauden albumi Give It 2 'Em Raw (1998) oli yltänyt 13:nneksi, mutta varsinaisia hittejä hänellä ei ollut.

Juvenilekaan ei enää saanut hittejä kahmalokaupalla, sillä Slow Motion on yhä tänä päivänä hänen ainoa top ten -hittinsä Hot 100 -listalla. Juve the Great -albumi pääsi kuitenkin neljänneksi ja seuraaja Reality Check (2006) piipahti peräti kärjessä.

Britanniassa Slow Motion ei juuri kiinnostanut ja listasijoitus jäi saavuttamatta. Kappaleella on Spotifyssa 122 miljoonaa kuuntelua. Videota on katsottu 13 miljoonaa kertaa Youtubessa, mutta se on ilmaantunut nykymuodossaan sinne vasta pari vuotta sitten.


Ei kommentteja: