torstai 30. marraskuuta 2023

Listaklassikko: The Singing Nun – Dominique (1963)

Kaikenlaista on aina ollut ja kaikenlaista tulee aina olemaan… Se oli ensimmäinen reaktio, kun kuuntelin pitkästä aikaa The Singing Nunin novelty-hitin Dominique. Vaikka kappale on aika kaamea, se on listatriviamielessä erittäin merkittävä. 

Belgialainen nunna Jeanne-Paule Marie Deckers oli syvästi katolinen ja ahkera musisoija. Hän levytti Dominique-rallatuksen vuonna 1962. Se lähti ns. elämään omaa elämäänsä siihen malliin, että Sœur Sourirena tunnettu artisti suuntasi Yhdysvaltoihin. Siellä nimeksi tuli käppäisesti The Singing Nun ja Dominiquesta ensimmäinen ranskaksi laulettu Hot 100 -listan ykkönen. Viikkoja huipulla kertyi neljä loppuvuodesta 1963.

Eikä siinä vielä kaikki – myös eponyymi debyyttialbumi ylsi Yhdysvaltojen listaykköseksi. Sekin oli ennenkuulumatonta ja tuiki harvinaista näihin päiviin asti nimenomaan esityskielen kannalta.

 

Yllätys ei sen sijaan ollut, että Deckersin listaura Yhdysvalloissa jäi lyhyeksi. Hän kuoli oman käden kautta traagisesti vuonna 1985, yhdessä elämänkumppaninsa kanssa. 

 

Dominiquella on todella vähän kuunteluja Spotifyssa, vain vajaa seitsemän miljoonaa. Virallista musiikkivideota ei tietenkään ole, mutta suosituin audiopätkä Youtubessa on kerännyt 8,8 miljoonaa pyöritystä.


Ei kommentteja: