perjantai 18. marraskuuta 2022

Listaklassikko: Whitney Houston – Exhale (Shoop Shoop) (1995)

Vuonna 1995 Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle alkoi ilmaantua ykkösdebyyttejä, sillä monen sinkun strategiaksi keksittiin myyntisinkun julkaisun viivyttäminen niin pitkälle, että radiosoittopisteitä ehti kertyä pohjille, ja ynnättynä myynti ja radiosoitto siivittivät kappaleen suoraan kärkeen (tuolloin pelkällä radiosoitolla ei päässyt listalle).

Ihan ensimmäinen tuolla metodilla huipulle päässyt kappale oli Michael Jacksonin You Are Not Alone kesällä 1995 ja marraskuussa niitä oli jo kolme. Whitney Houston oli tunnettu elokuvamusiikistaan ja hänen tähdittämäänsä Waiting to Exhale -leffaa vauhditti tietenkin myös uusi Whitney-single.

Exhale (Shoop Shoop) avasi Hot 100 -listan huipulta marraskuussa 1995 pysyen siellä kuitenkin vain viikon. Ykkösviikkojen määrän ei saa antaa hämätä, sillä kappale roikkui peräti 11 viikkoa seuraavan ykkösdebyytin, Mariah Careyn ja Boyz II Menin One Sweet Dayn perässä kakkospaikalla. One Sweet Dayhän piti ykkösviikkoennätystä (16) hallussaan viime vuosiin asti.

Exhale (Shoop Shoop) oli Houstonin 11. ja viimeiseksi jäänyt ykkönen. Kärkipäähän hän toki pääsi vielä useita kertoja. Kappaleella on Spotifyssa 24 miljoonaa kuuntelua. Virallinen video on kerännyt 37 miljoonaa katselua Youtubessa.

Ei kommentteja: