torstai 3. marraskuuta 2022

Listaklassikko: Joe Cocker and Jennifer Warnes – Up Where We Belong (1982)


Mahtiballadin käsitettä ei oikein tunnettu vielä 1970-luvulla, mutta 1980-luvulla moni popartisti julkaisi ainakin omasta mielestään ns. elämää suurempia slovareita. Eräänlaisena kulminaatiopisteenä voisi pitää USA for African seitsenminuuttista itkuvirttä We Are the World (1985).

Poplistojen kärkeen isot slovarit alkoivat päästä muutamaa vuotta aiemmin ja eräs etujoukossa matkannut kappale oli Joe Cockerin ja Jennifer Warnesin An Officer and a Gentleman -elokuvan yhteydessä julkaistu Up Where We Belong. Kappaleella oli kiinnostava kirjoittajajoukko: esimerkiksi The Rolling Stonesin kanssa työskennellyt Jack Nitsche, hänen puolisonsa, folk- ja aktivistilegenda Buffy Sainte-Marie sekä sittemmin monta jopa koomisen sokerista balladia kyhännyt Will Jennings.

Up Where We Belong vietti Hot 100 -listan huipulla kolme viikkoa marraskuussa 1982 eli tasan neljäkymmentä vuotta sitten. Se oli brittiläiselle Cockerille jo neljäs top ten -hitti Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla, mutta ensimmäinen ja ainoa ykkönen. Warnesille se oli toinen top ten -menestys, mutta hän palasi kärkeen vielä Dirty Dancing -hitillä (I’ve Had) The Time of My Life (1987).

Up Where We Belong palkittiin sekä Grammyllä että Oscarilla. Sillä on Spotifyssa hienosti 226 miljoonaa kuuntelua. Suosituinta videota on katsottu Youtubessa 24 miljoonaa kertaa.

Ei kommentteja: