tiistai 7. tammikuuta 2020

Listaklassikko: Rednex – Cotton Eye Joe (1995)

Ruotsalaisen Patrick Edenbergin eli Pat Reinizin kehittelemä Rednex oli meillä Suomessa jo syksyn 1994 hittinimi, mutta Britannian singlelistan kärkeen heidän läpimurtonsa Cotton Eye Joe pääsi vasta tammikuussa 1995. Biisihän on versio tunnetusta amerikkalaisesta kansanlaulusta ja nykysilmin tarkasteltuna kulttuurista omimista pahimmillaan.

Silloin 25 vuotta sitten viesti meni kuitenkin läpi ja Cotton Eye Joe vietti kolme viikkoa Britannian singlelistan kärjessä talvella 1995. Rednexin listaura Britanniassa jäi suhteellisen lyhyeksi eikä Suomessa jopa klassikoksi edennyt Denniz Pop/Max Martin -helmi Wish You Were Here yltänyt siellä ikinä edes listoille. He saivat kuitenkin vielä top 20 -hitin toisesta sinkustaan Old Pop in an Oak (#12, 1995).

Rednexin Wikipedia-sivulta voi laskea, että yhtyeessä on ollut arviolta 25 eri jäsentä vuosien varrella, mutta never stop the madness, The Spirit of the Hawk oli yksi vuoden 2000 suurimmista hiteistä Saksassa!

Cotton Eye Joella on 129 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa ja sen videolla 92 miljoonaa katselua Youtubessa.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

The spirit of the hawk on loistava biisi, kuten on myös Hold me for a while, vaikka se onkin ihan selkeä kopio Wish you were here-biisistä!