lauantai 18. tammikuuta 2020

Massa kasvaa

Musiikkibisneksessä puhutaan striimauksista ja ansaintalogiikasta harva se päivä eri kulmista. Alkuvuodesta huomiota on herättänyt etenkin Spotifyn selkeästi kasvaneet kuuntelumäärät: vuosi sitten (15.1.2019) globaalin päivälistan top 50:een riitti 1,288 miljoonaa kuuntelua, menneenä keskiviikkona samaan sijaan vaadittiin peräti 1,541 miljoonaa kuuntelua. 

Muutos näyttää tapahtuneen lähes yhdessä yössä hyvin vaisun loppuvuoden jälkeen. Ennen jouluhittien dominanssia top 50 -rima oli noin 1,3 miljoonassa päiväkuuntelussa marraskuun puolivälissä. Ero tähän hetkeen on prosentuaalisesti iso, noin 15 prosenttia.

Yksi syy voi olla yleinen kiinnostus uusia hittejä, kuten Roddy Ricchin The Boxia, kohtaan, mutta Spotify lienee saanut joulun aikaan uusia käyttäjiäkin – eihän esimerkiksi vuoden lahjakortti premiumiin ole sinänsä hassumpi lahjaidea. Lisäksi, kuten vuosikatsauksessa kirjoitin, loppuvuosi oli uusien hittien ja isojen albumijulkaisujen suhteen äärimmäisen köykäinen – esimerkiksi Yhdysvaltojen top 20 -albumivuosilistalle ei mahtunut yksikään neljännellä kvartaalilla ilmestynyt levy. Sen sijaan tämä alkuvuosi näyttää todella kiireiselle: viime viikolla ilmestyi uusi levy Selena Gomezilta, eilen mm. Halseyltä, Eminemiltä ja postuumisti Mac Milleriltä.

Ei kommentteja: