torstai 19. lokakuuta 2023

Listaklassikko: A-ha – Take on Me (1985)

Eurooppalainen popmusiikki, hyvin brittiläisin tai amerikkalaisin maustein toki, nousi Yhdysvalloissa listoille toden teolla 1980-luvulla. Merkittävimmät pohjoismaalaiset olivat Roxette ja A-ha, jotka molemmat ylsivät Hot 100 -listan kärkeen – A-ha vain kerran, Roxette peräti neljästi.

Norjalaisen A-han ykköshitti Take on Me saattoi olla heidän ainoa merkittävä menestyksensä, mutta sitäkin suurempi, ja on jäänyt elämään ehtana popklassikkona. Se sai paljon huomiota (toisella) videollaan – tuohon aikaan MTV muovasi ihmisten musiikinkuuntelua rajulla kädellä. Sarjakuvaa hyödyntävän videon ohjasi Steve Barron. Kappale nousi Hot 100 -listan kärkeen viikoksi lokakuussa 1985.

 

Take on Me syntyi jo vuosia ennen julkaisua Pål Waaktaarin ja Magne Furuholmenin ensimmäiselle yhtyeelle nimeltä Bridges. Kun Morten Harket liittyi mukaan, perustettiin A-ha, joka viimeisteli Take on Men saadakseen levytyssopimuksen Britanniaan.

Take on Me ylsi Britanniassa kakkoseksi – siellä ykköseksi pääsi Hunting High and Low -albumin toinen lohkaisu The Sun Always Shines on T.V. Yhdysvalloissa hittilistamenestys lopahti täysin jo pari vuotta myöhemmin, mutta Britanniassa bändi keräsi yhdeksän top ten -merkintää.

 

Kappaleen suosio on säilynyt näihin päiviin asti: sillä on peräti 1,8 miljardia katselua Youtubessa. Spotifyssa kappale on kerännyt 1,57 miljardia kuuntelua.


Ei kommentteja: