tiistai 27. kesäkuuta 2023

Nopeita autoja ja huumekauppaa

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla on tällä hetkellä kaksi mielenkiintoista musiikillista ilmiötä: kantrihittien lopullinen striimiläpilyönti sekä meksikolaisen musiikin hulppea nousukiito. Ensin mainitun kliimaksi on eittämättä Morgan Wallenin Last Night, joka jatkaa tuoreella Hot 100 -listalla ykkösenä jo 12. viikkoa. Siitä tullee kaikkien aikojen suurin kantripophitti, ja on jo nyt sellainen ykkösviikoissa mitattuna.

Kakkoseksi nousi Luke Combsin versio Tracy Chapmanin Fast Carista albumilta Gettin' Old (#2, 2023). Versio on melko uskollinen alkuperäiselle – hieman popkantrin elementtejä siellä täällä, mutta ei paljon muuta. Puhtaat coverit ovat nykyään aika harvinaisia listojen kärkipäässä, vaikka vanhaa musiikkia sinällään käytetään runsaasti.

Combs on aina ollut eräänlainen Wallenin adjutantti. Hänellä on jo monta hittialbumia, ja ennen Last Nightia hän oli päässyt Hot 100 -listalla jopa Wallenia korkeammalle kappaleella Forever After All (#2, 2020). Striimihittikantrin nousu voidaankin hyvin kiteyttää näihin kahteen artistiin. Yksittäisiä isoja hittejä on toki muillakin.

Meksikolaisen alueellisen popmusiikin jyräksi puolestaan on osoittautumassa kolmikko Fuerza Regida, Eslabon Armado ja Peso Pluma. Suurin hitti Ella Baila Sola (#4, 2023) syntyi Armadon ja Pluman yhteistyönä, ja nyt Fuerza Regida ja Peso Pluma ovat striimipalveluissa mukavissa asemissa omilla kappaleillaan Sabor Fresa ja Lady Gaga. Jälkimmäinen ei kerro niinkään Lady Gagasta kuin huumekartellielämästä. Pluman kolmas albumi Génesis ilmestyi perjantaina.


Ei kommentteja: