tiistai 20. kesäkuuta 2023

Listaklassikko: Elton John – Sacrifice (1990)

Elton John on osoittautunut hyvin monella kriteerillä erääksi poplistahistorian merkittävimmistä ja ainakin kestävimmistä hahmoista. Hänen menestyksensä Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla on raportoitu useampaan kertaan – hän saavutti top 40 -hitin Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla peräti 29 vuotena putkeen (1970–1999). Dua Lipan kanssa tehty Cold Heart (2021) palautti hänet jopa USA:n seiskaksi ja brittilistan kärkeen. 

Cold Heart on eräänlainen mash up, jonka muodostavat Elton Johnin klassikot Rocket Man sekä Sacrifice. Balladi Sacrifice oli erityisen merkittävä Johnin uran kannalta, sillä se vei hänet Britannian sinkkulistan ykköseksi 14 vuoden tauon jälkeen. Se oli hänelle vasta toinen ykkönen brittilistalla. 

 

Sacrifice vietti huipulla viisi viikkoa kesällä 1990. Kappaleen menestyksessä kiinnostavaa on, että sekä se että toiseksi a-puoleksi valikoitunut Healing Hands julkaistiin jo aiemmin sinkkuina ja ne menivät täysin ohi briteiltä. Lopulta BBC:n Radio 1 kuitenkin innostui Sacrificesta ja sinkun uudelleenjulkaisu meni siis kärkeen asti. 

 

Sacrifice ns. avasi ketsuppipullon ja Elton John sai jatkossa rutkasti enemmän ykkösiä. Kaikkiaan niitä on nyt kymmenen, joista peräti kolme tuli vuonna 2021. 

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla Sacrifice ylsi sijalle 18. Sillä on Spotifyssa 278 miljoonaa kuuntelua. Videota on katsottu Youtubessa peräti 591 miljoonaa kertaa.


Ei kommentteja: