torstai 1. kesäkuuta 2023

Koko katalogin laajuinen listamenestys

Tämän hetken listasäännöt ja kokoamismenetelmät suosivat artisteja, joiden levyjä kuunnellaan laajalti ja joiden jokaiselta studiolevyltä löytyy hittejä (ja jotka eivät ole julkaisseet kokoelmia). Aivan omaan kastiinsa tässä supertähtien eliitissä on kohonnut Taylor Swift, jolla saattaa olla ensi viikolla jopa kolme albumia Yhdysvaltojen albumilistan kärkikymmenikössä. Top 20:ssa niitä on ollut parhaimmillaan jopa neljä ja Britanniassakin kolme. 

Swiftin vanhoista kappaleista poimitaan jatkuvasti viraalihittejä, tuoreimpana Lover-albumin (2019) riviraita Cruel Summer, joka palasi tällä viikolla Yhdysvaltojen Hot 100 -listan sijalle 49. Se oli aiemmin tällä viikolla maailman 30. kuunnelluin Spotifyssa – ilman sinkkustatusta siis. 

 

Mitään yksittäistä syytä Swiftin käsittämättömälle suosiolle monessa maassa en oikein keksi. Hänen musiikkinsa tavoittaa juuri tällä hetkellä monenlaista yleisöä ja lisäksi hänen The Eras Tour -kiertueensa on esillä näkyvästi. Swift myös julkaisee uutta musiikkia (tai uusia versioita vanhoista kappaleistaan) hyvin taajaan.

 

Toinen mielenkiintoinen ilmiö ei toistaiseksi ole vielä päässyt Britannian ja Yhdysvaltojen listoille, mutta villitsee etenkin Aasiaa. Miley Cyrusin Angels Like You julkaistiin Plastic Hearts -levyn singlenä vuonna 2021, mutta ei juuri innostanut isoja markkinoita. Nyt, yli pari vuotta myöhemmin, se on supersuosittu Indonesiassa, Filippiineillä ja Malesiassa ja maailman Spotify-listalla sijalla 19. Jos huuma siirtyy Eurooppaan ja Amerikkaan, käsissämme on todella iso hitti.

Ei kommentteja: