maanantai 26. joulukuuta 2016

RIP usko, vapaus ja isähahmo

George Michaelin poismeno vain 53-vuotiaana oli maailmalle suhteellisen järkyttävä joulu-uutinen. Hänen ongelmansa päihteiden kanssa ja toistuvat vierailut sairaalaan olivat kyllä tiedossa, mutta silti kuolema on aina järkytys.

Michael nousi kuuluisuuteen teinejä villinneen Wham-duon pääosassa, Andrew Ridgeley oli lähinnä kuriositeettinä, kuten esimerkiksi Boyzonen sivujäsenet. Rajuin osoitus Ridgeleyn osasta oli Careless Whisper, joka oli Whamin Make It Big -levyllä (1984), mutta oli Michaelin soolosingle. He levyttivät yhdessä kaksi studioalbumia, molemmat brittiykkösiä sekä saavuttivat neljä ykkössingleä Britanniassa. Yhdysvalloissa ilmestyi lisäksi Music from the Edge of Heaven (1986), joka korvattiin muualla The Final -kokoelmalla. Last Christmas (1984) ei kuulunut ykkössinkkuihin, sen korkein sijoitus on kakkostila (toistaiseksi), vaikka se on eräs Britannian myydyimpiä singlejä kautta aikojen. Michael oli mukana myös sen voittaneella Band Aidin Do They Know It's Christmasilla.

Sooloartistina Michael oli hetken jopa suurempi tähti Yhdysvalloissa kuin Britanniassa, mutta siellä hän teki listahistoriaa: Olderilta (1996) lohkaistiin ennätykselliset kuusi top 3 -singleä, Jesus to a Child (#1, 1996), Fastlove (#1, 1996), Spinning the Wheel (#2, 1996), Older/I Can't Make You Love Me (#3, 1997), Star People (#2, 1997) ja You Have Been Loved (#2, 1997). 

Kaikkiaan Michael saavutti kuusi brittiykköstä sooloartistina, mutta jotkut singlet menestyivät paremmin Yhdysvalloissa: esimerkiksi Freedom '90 pääsi brittilistalla vain 28:nneksi, mutta Yhdysvalloissa kahdeksanneksi. Yhdysvaltojen Hot 100 -listalta hänellä on seitsemän paalua. Siellä tosin hänen menestyksensä hyytyi radikaalisti 1990-luvun puolivälissä.

Kaikkiaan Michael julkaisi elinaikanaan viisi varsinaista studioalbumia, joista neljä ylsi brittilistan kärkeen. Uuden musiikin levyttäminen oli hänelle viime vuosina hankalaa, mutta vuonna 2014 ilmestyi osin covereista ja omista uusista ja vanhoista kappaleista koostettu sinfoniaorkesterin kanssa tehty Symphonica (jota en laskenut tuohon viiteen), brittiykkönen sekin.

Ei kommentteja: