maanantai 12. joulukuuta 2016

Kakkonen on ykkönen?

Kuten suurin osa suomalaisista tietää, Saara Aalto kilpaili tänä vuonna Britannian The X Factorissa sijoittuen hienosti kakkoseksi. Aalto on korkeimmalle sijoittunut ulkomaalainen artisti 13 kautta kestäneessä kykykisassa.

Listojen näkökulmasta suurin ero X Factorin voittamisella ja toiseksi sijoittumisella on se, että voittaja saa ensimmäisen listamerkintänsä heti kilpailun jälkeen. Matt Terryn esittämä When Christmas Comes Around debytoineekin ensi perjantaina brittilistan top tenissä. Voittajan ensimmäinen julkaisu on ensimmäistä kertaa joulubiisi, mikä tarkoittaa noin kolmen viikon tehokasta kulutusaikaa.

Suomalaisittain kiinnostavaa on tietenkin kakkoseksi sijoittuneiden aiempi listamenestys Britanniassa. Tässä listaa siitä (suluissa X Factor -vuosi):

G4 (2004) – yksi top ten -single, kaksi top ten -albumia
Andy Abraham (2005) – yksi top 20 -single, yksi top ten -albumi, euroviisuedustus (UK)
Ray Quinn (2006) – ykkösalbumi
Rhydian Roberts (2007) – albumilistan kolmas tila
JLS (2008) – viisi ykkössingleä, viisi muuta top ten -singleä, viisi top ten -albumia, joista yksi ykkönen
Olly Murs (2009) – neljä ykkössingleä, neljä muuta top ten -singleä, neljä albumilistan ykkössijaa, Britannian suosituimpia artisteja
Rebecca Ferguson (2010) – yksi top ten -single, neljä top ten -albumia
Marcus Collins (2011) – yksi top ten -single ja -albumi
Jahméne Douglas (2012) – ykkösalbumi
Nicholas MacDonald (2013) – albumilistan kuudes sija
Fleur East (2014) – singlelistan kolmas sija, top 20 -albumi
Reggie N Bollie (2015) – singlelistan 26. tila
 
Kuten yllä olevasta listasta näkee, kakkossija ei merkitse mitään suuntaan eikä toiseen. On unohdettuja kakkosia ja gigatähdiksi nousseita. Pitää myös muistaa, että suurin sarjasta tullut menestystarina on brittiläis-irlantilainen One Direction, joka sijoittui kolmanneksi vuonna 2010. On hyvin todennäköistä, että levytyssopimuksen saadessaan Saara Aallosta tulee menestynein suomalainen brittilistoilla pitkään aikaan.

Suomalaiset ovat ehtineet teilata X Factoria mm. siitä, että ohjelma on nähnyt jo parhaat päivänsä, mutta finaalin äänimäärät ovat itse asiassa pudonneet huippuvuosista suhteellisen hitaasti: parhaalla kaudella finaalissa annettiin 10 miljoonaa ääntä, eilen seitsemättä miljoonaa.

Ei kommentteja: