keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Listanimi: Dream Theater

Progeheavyrock-yhtye Dream Theater on onnistunut pitämään kuulijakuntansa koon vakaana jo pitkään, mikä on laskevien kokonaismyyntien aikana melkein automaattisesti tarkoittanut parantuneita listasijoituksia.

Yhdysvaltalaisbändi perustettiin jo 1980-luvun puolivälissä, mihin nähden heiltä on tullut melko vähän levyjä, ainoastaan 12. Esikoisalbumi When Dream and Day Unite ilmestyi kuitenkin vasta vuonna 1989. Se ei yltänyt listoille juuri missään, mutta keräsi kuitenkin sen verran huomiota, että seuraaja Images and Words (1992) nousi Yhdysvalloissa sijalle 61 myyden lopulta kultaa.

Euroopan valloitus alkoi kolmannella albumilla Awake (1994), josta tuli heidän ensimmäinen brittilistalle yltänyt levynsä. Yhdysvalloissa se pääsi 32:nneksi, joka olikin bändin korkein sijoitus vuoden 2007 Systematic Chaos -albumiin asti (19). Sitä seurannut Black Clouds and Silver Linings (#6, 2009) rikkoi viimein top ten -kuparisen ja kaksi muuta sen jälkeen ilmestynyttä albumia ovat napanneet sijat 9 ja 7 (tuorein nimetön levy). Images and Words on kuitenkin yhä heidän ostetuin albuminsa Yhdysvalloissa.

Britanniassa Dream Theater ei ole koskaan yltänyt albumilistan top teniin, mutta kaksi viimeisintä levyä ovat saavuttaneet sijat 17 ja 15. Kirjoitin virheellisesti listakatsauksessa, että A Dramatic Turn of Events (2011) olisi yltänyt sijalle 11, mutta 17 on siis oikein.

Singlehittejä bändillä ei luonnollisesti juuri ole, mutta Images and Words -albumin single Pull Me Under ylsi Yhdysvalloissa radiosoittoon perustuvalla Mainstream rock -listalla peräti kymmenenneksi.

Suomessa Dream Theater on mielettömän suosittu. Heidän studioalbumiensa sijoitukset vuoden 1994 Awakesta lähtien ovat 9, 5, 6, 2, 9, 2, 3, 1, 1 ja 2.

Ei kommentteja: