keskiviikko 7. elokuuta 2013

Listanimi: Backstreet Boys

Euroopan kautta vuonna 1995 breikanneet A.J., Nick, Kevin, Brian ja Howie eli Backstreet Boys yltyi lopulta vuosituhannen vaihteessa aivan huimaan lentoon etenkin Yhdysvalloissa, jossa he kamppailivat poikabändiherruudesta ’N Syncin kanssa.

Manageriguru Lou Pearlman koosti Bäkkärit koelaulujen kautta Floridassa vuonna 1993. Jive Records palkkasi Denniz Popin ja Max Martinin tekemään hittejä. Konsepti johti lopulta 130 miljoonan levymyyntiin maailmanlaajuisesti. Erityisen suosittuja he ovat Japanissa.

Heidän nimetöntä esikoisalbumiaan ei julkaistu lainkaan Yhdysvalloissa. Sen sijaan muualla maailmassa se nousi listoille ja suursuosioon, jota kakkosalbumi Backstreet’s Back (1997) lietsoi entisestään. Nuo kaksi levyä yhdistettiin Yhdysvalloissa nimettömäksi koosteeksi, joka julkaistiin samaan aikaan eurooppalaisen kakkosalbumin kanssa ja ylsi albumilistan neloseksi. Sitä ostettiin Soundscanin kautta yli kymmenen miljoonaa ja vielä muutama miljoona erilaisten musiikkikerhojen välityksellä. Levyn sinkuista viisi julkaistiin Yhdysvalloissa myyntiin ja ne saavuttivat Hot 100 -listan sijoitukset 69, 35, 2 (Quit Playing Games), 4 ja 5.

Millennium (1999) tarjottiin sitten koko maailmalle yhtä aikaa. Yhdysvalloissa sitä ostettiin huimat 1,134 miljoonaa kappaletta viikossa ja se on tällä hetkellä myynyt 13-kertaista platinaa. On sanomattakin selvää, että levy debytoi ykkösenä ja ykkösenä se pysyikin viisi viikkoa. Siltä ei irronnut kuitenkaan kuin kaksi top ten -hittiä I Want It That Way (#6, 1999) ja Show Me the Meaning of Being Lonely (#6, 2000) – lähinnä, koska Larger Than Lifea (#25, 1999) ei julkaistu lainkaan myyntiin vaan kysyntä kohdistettiin albumiin.

Seuraavan vuoden lopulla ilmestyi Black and Blue (2000), joka yritti haastaa ’N Syncin nimiinsä hankkineen avausviikon myyntiennätyksen. 1,6 miljoonaa ei riittänyt No Strings Attachedia vastaan, mutta levy toki debytoi ykkösenä. Albumilta irtosi kuitenkin vain enää yksi top ten -hitti, Shape of My Heart (#9, 2000). 

Sitten oli kokoelman ja tauon vuoro (#4, 2001). Paluulevy Never Gonen (#3, 2005) single Incomplete kelpasi vielä hienosti (Hot 100 -listan 13:s), mutta sen jälkeen hittivirta on ollut jähmeää. Kaikki studioalbumit, joita on toistaiseksi Yhdysvalloissa seitsemän, ovat kuitenkin päässeet Yhdysvaltojen top teniin (kaksi ykköstä). Tuorein In a World Like This debytoi ensi tietojen mukaan viidentenä. Hot 100 -listan top ten -hittejä on kertynyt kuusi, mutta ykkösiä ei yhtään. Korkeimmalle on kivunnut mainittu Quit Playing Games (With My Heart).

Brittilistalla Bäkkärit debytoivat jo lokakuussa 1995. Silloin julkaistu We’ve Got It Goin’ on jäi aluksi singlelistan sijalle 54, mutta ylsi kolmanneksi uudelleenjulkaisuna seuraavana vuonna. Britannian albumilistalta heillä on kolme top ten -sijoitusta (2, 2 ja 5) ja kaikki levyt ovat päätyneet top 40 -listalle – niukimmin This Is Us (#39, 2009).

Britannian singlelistalta bändillä on yksi ykkönen, I Want It That Way (1999), ja peräti 16 top ten -sinkkua, joiden joukossa pisin putki on 13 julkaisun mittainen (We’ve Got It Goin’ onin uudellenjulkaisusta The Calliin vuonna 2001). Viimeisin top ten -single on Just Want You to Know (#8, 2005) ja viimeisin listavisiitti ylipäätään Straight Through My Heartin 72. tila vuodelta 2009.

Ei kommentteja: