keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Listanimi: Kings of Leon

Kolmesta veljestä ja yhdestä serkusta koostuva yhdysvaltalainen rockyhtye Kings of Leon saavutti kriitikoiden suosiota jo heti ensilevytyksillään ja nousi hiljalleen yhdeksi maailman suurimmista yhtyeistä. Heidän kuudes albuminsa Mechanical Bull ilmestyy syksyllä ja sitä ennakoiva Supersoaker-single debytoi viime viikolla Britannian singlelistalla.

RCA kiinnitti bändin vuonna 2002 ja esikoisalbumi Youth and Young Manhood ilmestyi kesällä 2003, ensin Britanniassa, jossa sikäläinen musiikkimedia rakasti bändiä, ja hieman myöhemmin Yhdysvalloissa. Albumi ylsi tuoreeltaan brittilistan kolmanneksi ja myi lopulta platinaa. Vielä paremmin se menestyi Australiassa, josta irtosi triplaplatinastatus.

Kakkosalbumi Aha Shake Heartbreak (2004) nappasi niin ikään kolmannen sijan brittilistalta. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Because of the Times (2007) ylsi viimein ykköseksi, vaikka siltäkään ei lohkaistu yhtään top ten -hittiä.

Niiden aika koitti vasta neljännellä, jättimenestykseksi osoittautuneella levyllä Only by the Night (2008). Ensin Sex on Fire ylsi brittilistan ykköseksi ja perään Use Somebody -slovari kakkoseksi. Molempia on ostettu yli miljoona kappaletta ja Only by the Nightia pitkälti toista miljoonaa. Se vietti viikkolistan ykkösenä kolmessa erässä neljä viikkoa. Australiassa Only by the Night on jopa yhdeksänkertainen platinalevy.

Only by the Nightin menestys oli tietenkin mahdotonta toistaa, eikä Come Around Sundown (2010) ykkössijastaan huolimatta jäänyt juuri mieliin. Siltä kuitenkin lohkaistiin bändin kolmas top ten -brittisingle, Radioactive (#7, 2010).

Kaikki Kings of Leonin studioalbumit ovat siis toistaiseksi päässeet brittilistan kärkikolmikkoon ja kolme niistä ykköseksi. Singlelistalta on yhden ykkösen ja kolmen top ten -sinkun lisäksi yhteensä kuusi top 20 -vierailua.

Yhdysvaltojen listoilla Kings of Leon alkoi kukoistaa toden teolla vasta Only by the Nightin (#4, 2008) myötä. Sitä ennen heidän parhaansa oli Because of the Timesin 25. tila. Sex on f´Fire (#59, 2008) oli bändin ensimmäinen Hot 100 -merkintä, mutta Use Somebody eteni lopulta peräti neljänneksi. Sen lisäksi heillä on vain yksi top 40 -saavutus, Radioactiven 39. tila.

Odotettu Come Around Sundown ylsi albumilistan kakkoseksi, mutta Only by the Night on tuplaplatinanoteerauksellaan tietenkin bändin myydyin albumi myös Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja: