maanantai 15. heinäkuuta 2013

Koti ja Ruotsinmaa

Ruotsalaisilla on pophittien tekotaito hallussa, mistä on todisteena sekä tämän että ensi viikon brittilistat. Tällä viikolla top tenissä on kaksi ruotsalaisten hittiä (I Love It ja Reload) ja ensi viikolla saadaan kolmas, kun Aviciin Wake Me Up tavoittelee jopa vuoden korkeimpia viikkomyyntejä.

Jos tarkastellaan ykkösten lukumäärää, Ruotsi on tämän vuosikymmenen neljänneksi menestyksekkäin maa brittilistoilla. Vaikka luulisi, niin Barbadoksen viisi ykköstä eivät ole kaikki Rihannan saavuttamia, vaan yksi merkitään Cover Drive -ryhmän nimiin.  Ruotsin neljään on jo lisätty Wake Me Up. Ykköseksi yltäneet ruotsalaisartistit ovat Swedish House Mafia, Avicii sekä Icona Pop.

Toinen vahvasti viime aikoina menestynyt manner-Euroopan maa on Alankomaat, joka on pelkästään tänä vuonna saavuttanut kaksi ykköstä (Bingo Players ja Nicky Romero).

Tässä 2010-luvun top 5. Mukaan on otettu vain pääosan esittäjät sekä yhtyeet:

Iso-Britannia 65 ykköstä
Yhdysvallat 32
Barbados 5
Ruotsi 4
Ranska 3

Tässä yhteydessä voi vain ääneen toivoa, että Isac Elliotin New Way Homea yritettäisiin toden teolla tuupata brittimarkkinoillekin. Suomen viimeisimmästä top 40 -saavutuksesta on kulunut jo kauhistuttavat seitsemän vuotta. Meikäläisittäin paras saavutushan on Bomfunk MC's:n Freestylerin kakkossija vuodelta 2000.

Indie-bändi Edward Sharpe and The Magnetic Zerosin Home (2009) ei koskaan yltänyt Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle, mutta sitä on ostettu pitkälti toista miljoonaa kappaletta siellä. Se on Rough Trade -levy-yhtiön historian myydyin single. Tällä viikolla Home näyttäytyy ensimmäistä kertaa brittilistalla sijalla 65 ja Up from Below (2009) debytoi viimein albumilistan sijalla 72. Sen jälkeenkin bändiltä on tullut yksi albumi, jenkkilistan vitoseksi yltänyt Here (2012), ja uusi levy ilmestyy viikon päästä.

Ei kommentteja: