perjantai 22. maaliskuuta 2013

Listanimi: Justin Timberlake

Memphisiläislähtöisen Justin Timberlaken yhteydessä ei ole muistettu mainita 'N Synciä enää vuosikausiin – ymmärrettävää, vaikka hän myi paljon enemmän albumeita Yhdysvalloissa bändin jäsenenä. Tässäkin pätkässä keskityn lähinnä hänen soolouraansa.

On kuitenkin pakko nostaa esiin 'N Syncin hitit Girlfriend (2001) ja Gone (2001), jotka olivat tietynlainen siirtymäriitti kohti soolouraa. Ensin mainittu oli The Neptunesin tuottama ajanmukainen r&b-jytke ja jälkimmäinen Timberlaken itse kirjoittama ja lähes kokonaan laulama slovari – eräs hänen parhaita kappaleitaan.

Timberlaken ensimmäinen soolosingle Like I Love You (2002) jäi Yhdysvalloissa vaille isoa radiohuomiota, mutta ylsi kuitenkin Hot 100 -listan sijalle 11. Cry Me a Riveristä (#3, 2003) ja Rock Your Bodysta (#5, 2003) tuli top ten -menestyksiä ja esikoisalbumi Justified (2002) debytoi listakakkosena myyden erinomaisesti yli 400 000 kpl avausviikollaan.

Justifiedin jälkeen Timberlake julkaisi McDonald'sille tehdyn promosinglen I'm Lovin' It, jota ei pistetty myyntiin lainkaan Yhdysvalloissa, mutta Britanniasta se nappasi 27. tilan.

Vuonna 2006 Timberlaken tähtistatus oli huiman korkealla, joten Futuresex/Lovesounds-projekti ei voinut, tai ei saanut, epäonnistua. Singlet Sexyback, My Love ja What Goes Around... ylsivät kaikki Hot 100 -listan kärkeen ja ensin mainitusta tuli myös miehen ensimmäinen brittiykkönen. Atlantin molemmin puolin moninkertaista platinaa myyneeltä albumilta lohkaistiin kaikkiaan kuusi hittiä, vaikka Beyoncén kanssa singleversiolle uudistettu Until the End of Time (Hot 100 -listan 17:s) jäikin Euroopassa hyvin vähälle huomiolle.

Futuresex/Lovesounds nousi sekä USA:n että Britannian albumilistan ykköseksi, mutta yllättävää kyllä, niin ikään ykkösenä, vieläpä useaan otteeseen, käynyt Justified on myydympi albumi Britanniassa.

Uudet singlet Suit and Tie ja Mirrors eivät ole USA:ssa vielä menestyneet aivan odotetulla tavalla – toki Suit and Tie on parhaillaankin Hot 100 -listan neljäntenä. Britanniassa sen sijaan Mirrors sai ainakin kolme ykkösviikkoa. The 20/20 Experience nappaa tietenkin molempien maiden albumilistan paalupaikan. USA:ssa sen odotetaan myyvän vähintään 700 000 kpl heti avausviikollaan.

Sitten sananen niistä lukuisista vierailuhiteistä. Timbalandin omaa uraa pönkittänyt Give It to Me (2007) kävi ykkösenä Atlantin molemmin puolin ja Madonnan 4 Minutes (2008) oli valtava hitti (USA:n kolmas, Britannian ykkönen). Britanniassa Snoop Doggin Signs (2005) ja 50 Centin Ayo Technology (2007) nappasivat kakkossijat, saman teki T.I.:n Dead and Gone (2008) USA:ssa. Kaikkiaan Timberlakella on 12 top ten -hittiä Hot 100 -listalla ja 16 Britannian singlelistalla.


Ei kommentteja: