sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Listakatsaus, vko 12


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Baauer – Harlem Shake
2. (2.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
3. (3.) Bruno Mars – When I Was Your Man
4. (5.) Rihanna featuring Mikky Ekko – Stay
5. (8.) Justin Timberlake featuring Jay-Z – Suit and Tie
6. (4.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
7. (6.) Drake – Started from the Bottom
8. (7.) will.i.am and Britney Spears – Scream and Shout
9. (11.) Lil Wayne featuring Drake & Future – Love Me
10. (9.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven

Hot 100 -listalla Baauerin Harlem Shake saavutti neljännen ykkösviikkonsa, mutta menettää koko ajan johtomarginaaliaan – tosin eipä Thrift Shopkaan enää kasvata pisteitään, toisin kuin kolmantena, neljäntenä ja viidentenä nousevat Bruno Marsin When I Was Your Man, Rihannan ja Mikky Ekkon Stay sekä Justin Timberlaken ja Jay-Z:n Suit and Tie.
Sairaalaan joutuneen Lil Waynen Love Me piipahti pari viikkoa sitten kymmenentenä ja nousi nyt takaisin top teniin yhdeksänneksi.
Pitbullin ja Christina Aguileran A-Han Take on Metä käyttävä Feel This Moment kipusi 18–13. Take on Me (#1, 1985) on A-Han ainoa top ten -hitti, toinen top 40 -menestys on The Sun Always Shine on TV (#20, 1986).
ASAP Rockyn Fuckin Problems on kovin mieltynyt 15. tilaan, sillä se on jumittanut tuolla paikalla jo neljä viikkoa putkeen. Pinkin ja Nate Ruessin Just Give Me a Reason loikkasi 47–18 ja ihme on, jos se ei etene top teniin asti.
Miranda Lambert saavutti uransa viidennen top 40 -hitin Mama's Broken Heartin pyrähdettyä 51– 38. Biisi on jo neljäs lohkaisu toissavuotiselta Four the Record -albumilta (#3, 2011) eikä sen tarvitse parantaa paljoa tullakseen Lambertin suurimmaksi Hot 100 -hitiksi, sillä The House That Built Me (2010) on 28. tilallaan toistaiseksi parhaiten sijoittunut.
Macklemoren ja Ryan Lewisin Can't Hold Us nousi 65–40 ja kaksikon toiseksi top 40 -hitiksi. Sillä vierailee minulle täysin outo Ray Dalton. Listatulokas on myös Walen Bad-singlellä (61–45) laulava Tiara Thomas.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Luke Bryan – Spring Break...Here to Party
2. (-) Jimi Hendrix – People, Hell and Angels
3. (1.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
4. (3.) Mumford and Sons – Babel
5. (4.) Macklemore and Ryan Lewis – The Heist
6. (9.) Rihanna – Unapologetic
7. (18.) Florida Georgia Line – Here's to the Good Times
8. (15.) Imagine Dragons – Night Visions
9. (6.) Various Artists – NOW 45
10. (7.) The Lumineers – The Lumineers

Spring Break -EP-julkaisuista koostettu Spring Break: Here to Party toi kantrilaulaja Luke Bryanille hänen ensimmäisen ykkösalbuminsa. Tätä ennen Tailgates and Tanlines (2011) ylsi kakkoseksi ja hänellä on kaksi muutakin top ten -merkintää.
Jimi Hendrixin ruumis saattaa olla maatunut jo aikoja sitten, mutta uutta musiikkia tupsahtelee pilven reunalta jatkuvasti. People, Hell and Angelsin kakkostila on itse asiassa ennätyksellinen siinä suhteessa, että kukaan toinen ei ole yltänyt top viiteen noin kauan (42 vuotta) kuolemansa jälkeen. Ja niitä postuumeja lista-albumeita on 35, melko hyvin, kun mies oli tähti elinaikanaan noin kolme vuotta. Hendrixin ainoa ykkönen on Electric Ladyland (1968).
Florida Georgia Linen Here's to the Good Times debytoi kymmenentenä viime syksynä, mutta nousi nyt uuden Get Your Shine On -hitin vauhdittamana seitsemänneksi.
Boz Scaggsin Memphis debytoi 17:ntenä. Se on Scaggsin uran paras sijoitus sitten Middle Manin (#8, 1980) ja ylipäätään ensimmäinen top sataan yltänyt studioalbumi koko vuosituhannella. Top ten -albumeita miehellä on kaikkiaan kaksi, se toinen on loistavasti monikertaista platinaa myynyt Silk Degrees (#2, 1976).
Josh Ritter on ensimmäistä kertaa top 40:ssä The Beast in Its Tracksin yllettyä 22:nneksi. Trent Reznorin sädekehä on hiipunut jo niin, että How to Destroy Angelsin Oblivion jaksoi hiljaisehkollakin uutuusviikolla vain 30:nneksi.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Justin Timberlake – Mirrors
2. (6.) One Direction – One Way or Another (Teenage Kicks)
3. (4.) Pink featuring Nate Ruess – Just Give Me a Reason
4. (2.) Bruno Mars – When I Was Your Man
5. (3.) Bastille – Pompeii
6. (-) Nicole Scherzinger – Boomerang
7. (5.) Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
8. (7.) Bridgit Mendler – Ready or Not
9. (8.) Avicii vs. Nicky Romero – I Could Be the One (Nicktim)
10. (11.) Disclosure featuring AlunaGeorge – White Noise

Justin Timberlaken Mirrors saavutti jo kolmannen ykkösviikon, mikä on nykyisin ihan varteenotettava temppu: edellisen kerran siihen pystyi vuodenvaihteessa X Factor -kauppatavara, eli James Arthurin Impossible-single, ja sitä ennen Florence and the Machinen Spectrum (Say My Name) viime kesänä.
Pink on saamassa kolmanneksi nousseesta Just Give Me a Reasonista suurimman hittinsä sitten So Whatin (#1, 2008). Nicole Scherzingerin uusi single Boomerang oli alkuviikon väliaikatiedoissa jopa ykkösenä, mutta sen vauhti hyytyi niin pahasti, että sunnuntain sijoitukseksi jäi kuudenneksi. Siitä tuli kuitenkin Scherzingerin uran seitsemäs top ten -sinkku.
Amerikkalaisen Bridgit Mendlerin Ready or Not debytoi viime viikolla seitsemäntenä ja putosi nyt kahdeksanneksi. K Koke -nimisen räppärin ja Rita Oran Lay Down Your Weapons debytoi 18:ntena. Se on K Koken ensimmäinen top 40 -sinkku.
Nellyllä niitä on jo 22, kun Hey Porsche ilmaantui 17:nneksi. Ykkösiäkin on kaikki vierailut mukaan luettuna neljä, joista listamielessä kiinnostavin on ehkä kantrilaulaja Tim McGraw’n ainoan top 40 -visiitin tuonut Over and Over (2005).
Tim McGraw’n uusimmalla sinkulla laulaa myös Taylor Swift, joka on levyttänyt Tim McGraw -nimisen kappaleen. Swiftin 22 nousi 66–26.
Kitarapopyhtye The 1975:n Chocolate on kivunnut määrätietoisesti jo 21:nneksi. Christina Perrin A Thousand Years (#13, 2012) palasi 27:nneksi. Kovasti huudossa olevan Fleetwood Macin viimeisin top ten -hitti Everywhere (#4, 1988) piipahti viime viikolla peräti 15:ntenä, koska sitä käytetään mainoksessa. Nyt se tipahti 29:nneksi.
Olisin voinut lyödä vaikka mistä vetoa, ettei American Idolin rivitähdenlento ja Darudenkin kanssa levyttänyt Blake Lewis yllä brittilistalle vuonna 2013, mutta niin vain Your Touch nappasi 38. tilan. Se on kaikkiaankin Lewisin ensimmäinen listamerkintä.


Britannian albumit Top 10

1. (-) David Bowie – The Next Day
2. (-) Bon Jovi – What About Now
3. (2.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (1.) Bastille – Bad Blood
5. (4.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
6. (3.) Stereophonics – Graffiti on the Train
7. (8.) Mumford and Sons – Babel
8. (10.) Pink – The Truth About Love
9. (-) Hurts – Exile
10. (6.) Motion Picture Cast Recording – Les Miserables

David Bowie oli käynyt Britannian albumilistan ykkösenä tätä ennen jo kahdeksan kertaa, mutta edellisestä paalusta ehti vierähtää parikymmentä vuotta (Black Tie White Noise, 1993). Vaan eipä se julkaisutahtikaan ole ollut kova. Ykkösten määrää enemmän kunnioitusta herättääkin se, että hänellä on ykkösiä nyt neljältä eri vuosikymmeneltä: 70-, 80-, 90- ja 2010-luvulta. Top ten -albumeita on kaikkiaan peräti 28.
The Next Daytä ostettiin ensi tietojen mukaan vajaat satatuhatta kappaletta, mikä on vuoden toistaiseksi paras avaus. Siitä tulee varmasti Bowien myydyin studioalbumi sitten Let’s Dancen (#1, 1983).
Bon Jovin What About Now joutui tyytymään huomattavasti pienempään saldoon, mutta saavutti sekin jotain merkittävää: siitä tuli nimittäin bändin viides perättäinen kakkonen. Sitä ennenkin niitä ropsahti kaksi, mutta This Left Feels Right (2003) rikkoi rintaman jäätyään neljänneksi. Top ten -albumeita on kaikkiaan 14 ja ykkösiäkin toki viisi. Greatest Hits -kokoelma (#2, 2010) säesti uutuutta nousemalla 31:nneksi.
Viime viikon ykkönen Bastillen Bad Blood putosi neljänneksi, mutta piti silti kevyesti takanaan muun muassa Hurtsin Exilen, joka on otettu vastaan melko keskinkertaisesti. Happiness (2010) ylsi sentään neljänneksi ja myi kultaa. Exilen Miracle-singlekään ei ole edes lähennellyt tahollaan top 75 -listaa. No, Exilesta tuli yhdeksännellä sijallaan joka tapauksessa duon toinen top ten -albumi, mikä on sinänsä ihan hyvä saavutus.
John Grantin ensimmäinen top 40 -albumi Pale Green Ghosts debytoi 16:ntena. Dave Grohlin leffaprojektin Sound Cityn lätty nappasi 19. tilan. Folkyhtye Stornoway ylsi esikoisalbumillaan peräti 14:nneksi, nyt Tales from Terra Firma joutui tyytymään 26. sijaan.

Ei kommentteja: