keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Listanimi: Josh Groban


Kuten tuli katsauksessa mainittua, viihdepoppari Josh Groban on myynyt valtavasti levyjä Yhdysvalloissa. Hänet bongattiin 18-kesäisenä tuuraamaan Andrea Bocellia, kun Celine Dion harjoitteli The Prayer -kappaletta Grammy-gaalaa varten. Sen jälkeen huippulahjakas laulaja nähtiin Ally McBealissä ja niin edelleen.. Eräänlainen tuhkimotarina siis.

Esikoisalbumi Josh Groban (#8, 2001) myi heti moninkertaista platinaa USA:ssa, joten Closer (2003) oli ilmiselvä ykkönen – ja se myi vieläkin enemmän, sillä You Raise Me Up -kappaleesta tuli hänen siihen mennessä suurin hittinsä. Kolmas albumi Awake (#2, 2006) ei aivan onnistunut säilyttämään samaa platinakuorrutetasoa, mutta sekin on kirjattu tuplaplatinaksi. Sen sijaan joulualbumi Noël (#1, 2007) oli varma hitti jo ilmestyessään. Sitä ostetaan yhä kymmeniä tuhansia kappaleita joka vuosi ja toistaiseksi se on viisinkertainen platinalevy.

Noëlin menestykseen nähden Illuminationsin (2010) neljäs tila oli pieni pettymys eikä uusi All That Echoes avannut ykkössijastaan huolimatta mitenkään huimin lukemin. Kolme ykköstä ja puhdas studioalbumien top ten -rivistö on kuitenkin kova saavutus kenelle tahansa.

Hot 100 -listalla Grobanin suurin oma hitti on mainittu You Raise Me Up (#73, 2004), mutta Celine Dionin kanssa levylle asti duetoitu versio The Prayerista ylsi 70:nneksi vuonna 2008. Näiden lisäksi hänellä on vain yksi Hot 100 -hitti, I'll Be Home for Christmas (#95, 2007). Sen sijaan Adult Contemporary -listan ykkösiä on peräti viisi. Se lista mittaa aikuisasemien radiosoittoa.

Britanniassa Groban ei ole koskaan käynyt top tenissä single- eikä albumilistalla. Kolme hänen albumeistaan on yltänyt top 40:iin, parhaana Awaken 12. tila. Hänen suurin singlehittinsä siellä on esikoisalbumin To Where You Are. Biisi saavutti 53. tilan vuonna 2011, kun Joe McElderry oli laulanut sen X Factorissa.


Ei kommentteja: