sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Listakatsaus, vko 9


Billboard Hot 100, Top 10

1. (-) Baauer – Harlem Shake
2. (1.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
3. (57.) Rihanna featuring Mikky Ekko – Stay
4. (3.) will.i.am and Britney Spears – Scream and Shout
5. (5.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
6. (4.) The Lumineers – Ho Hey
7. (2.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
8. (9.) Bruno Mars – When I Was Your Man
9. (8.) Justin Timberlake featuring Jay-Z – Suit and Tie
10. (63.) Drake – Started from the Bottom

Viikon todellinen uutinen on YouTube-videoiden katselujen lisääminen Hot 100 -laskentaan siten, että kaikki videot otetaan mukaan, aiemminhan esimerkiksi VEVO-katselut on laskettu. Uudistuksen ansiosta brooklynilaistuottaja Baauerin viraalihitti Harlem Shake debytoi Hot 100 -listan kärjessä, vaikka sitä ostettiin reilusti vähemmän kuin Thrift Shopia, joka saavutti listauransa parhaan viikkomyynnin (412 000 kpl). Mahtaa Psyta nyt harmittaa, tai sitten ei.
Uudessa systeemissä 100 miljoonaa katselua USA:ssa merkitsee varmaan noin 2,5 miljoonaa latausta, mikä on aivan ylimitoitettua. Harlem Shake katsottiin 103 miljoonaa kertaa, joten tuollaisista lukemista on varaa pudotakin ja silti se keikkuu Hot 100 -listan kärjessä viikkotolkulla.
Sääntömuutoksesta hyötyivät myös Rihannan ja Mikky Ekkon Stay (57–3), Draken Started from the Bottom (63–10) sekä yhä katseluja keräävä Gangnam Style (48–26). Sen sijaan esimerkiksi Maroon 5:n Daylight joutui perääntymään seitsemänneltä sijalta 13:nneksi lähinnä uudistuksen takia.
Funin Carry On loikkasi 43–20 ja Rihannan r&b-asemille tarjottu Pour It Up 34–22. Justin Timberlaken Mirrors debytoi 24:ntenä.


USA:n albumit, Top 10

1. (4.) Mumford and Sons – Babel
2. (11.) Various Artists – 2013 Grammy Nominees
3. (8.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
4. (12.) Taylor Swift – Red
5. (1.) Josh Groban – All That Echoes
6. (10.) The Lumineers – The Lumineers
7. (14.) fun. – Some Nights
8. (3.) Various Artists – NOW 45
9. (5.) Andrea Bocelli – Passione
10. (20.) Maroon 5 – Overexposed

Grammy-gaalassa vuoden albumina palkittu Babel nousi nelossijalta kärkeen myytyään 185 000 kpl. Ykkösviikko on sille neljäs. Levyä on ostettu pian pari miljoonaa kappaletta. Levyn hittisingle I Will Wait nousi Hot 100 -listalla toistaiseksi korkeimmalle sijalleen 12:nneksi.
Grammy Nominees -kooste yllätti loikkaamalla peräti kakkoseksi, joka on pitkäikäisen vuosittaisen sarjan paras noteeraus. Myös sen perään nousseet albumit hyötyivät Grammy-kemuista ja viime viikon ykkönen Josh Grobanin All That Echoes joutui taipumaan viidenneksi, vaikka myi yhä ihan hyvin.
The Lumineersin esikoinen merkkautti parhaan viikkomyyntinsä (67 000 kpl) ja nousi kuudenneksi. Bullet for My Valentinen uutuusalbumi Temper Temper joutui tyytymään 13. tilaan. Se on keskinkertainen, koska kaksi edeltäjää ylsivät top teniin ja Fever (2010) niistä peräti kolmanneksi.
Hunter Hayesin esikoisalbumi saavutti uransa parhaan sijoituksen (17) 53. listaviikollaan. Viime viikon top ten -levyistä Redin Release the Panic vajosi 7–51 ja Coheed and Cambrian The Afterman: Decension suorastaan vapaapudotusmaisesti päälleen ja nurin niskoin 9–77.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) One Direction – One Way or Another (Teenage Kicks)
2. (1.) Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
3. (3.) Baauer – Harlem Shake
4. (28.) Justin Timberlake – Mirrors
5. (1.) Avicii vs. Nicky Romero – I Could Be the One (Nicktim)
6. (12.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
7. (7.) Bruno Mars – When I Was Your Man
8. (4.) Rihanna featuring Mikky Ekko – Stay
9. (re) Ben Howard – Only Love
10. (9.) Emeli Sandé – Clown

Nuorisosuosikki One Direction pullauttelee listoille biisejä nopeaan tahtiin. One Way or Another (Teenage Kicks) on heidän neljäs ykkösensä ja kahdeksas top ten -sinkkunsa. Biisi on vuosittaisen Comic Relief -hyväntekeväisyystempauksen tunnari.
Kappaleessa yhdistetään Blondien ja The Undertonesin takavuosien hitit. Blondien One Way or Another ei ikinä ollut single, ainakaan Britanniassa, ja Teenage Kicks ylsi 31:nneksi vuonna 1978. The Undertonesilla on top ten -sinkkukin, My Perfect Cousin (#9, 1980), mutta Teenage Kicks on eittämättä heidän tunnetuin kappaleensa.
Justin Timberlaken Mirrors loikkasi 28. tilalta neljänneksi. Hän on muuten hyvin mieltynyt kakkossijoihin, sillä niitä löytyy jo kuusi.
Ben Howardin Only Love palasi yhdeksänneksi, joka on heittämällä Howardin uran korkein sijoitus ja ensimmäinen top ten -merkintä. Itse asiassa ennen tätä hän ei ollut käynyt edes top 30:ssa. Only Love ylsi 37:nneksi viime kesänä.
Gaaloissa juhlineen Mumford and Sonsin I Will Wait ponnahti sivuamaan parasta sijoitustaan (12) ja Ellie Gouldingin Explosions saavutti listauransa korkeimman (13). Pinkin ja Nate Ruessin Just Give Me a Reason eteni 24–16.
Brits-bileissä kuultu Olly Mursin Army of Two nappasi 23. tilan ja The Scriptin If You Could See Me Now debytoi 36:ntena. Tyler James saavutti uransa viidennen top 40 -singlen Worry About Youn noustua 55–38.


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Emeli Sandé – Our Version of Events
2. (5.) Mumford and Sons – Babel
3. (-) Nick Cave and the Bad Seeds – Push the Sky Away
4. (46.) Ben Howard – Every Kingdom
5. (1.) Motion Picture Cast Recording – Les Miserables
6. (4.) Jake Bugg – Jake Bugg
7. (25.) Taylor Swift – Red
8. (7.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
9. (2.) Foals – Holy Fire
10. (19.) Paloma Faith – Fall to Grace

Brit Awards -bileet aiheuttivat odotettuja liikahduksia albumilistalla. Emeli Sandén Our Version of Events palasi kuudetta kertaa ykköseksi. Ykkösviikkoja on kaikkiaan nyt yhdeksän. Se ohitti Brits-huuman ansiosta muun muassa Nick Cave and the Bad Seedsin Push the Sky Away -paluulevyn, josta tuli kolmossijallaan kuitenkin Caven uran korkeimmalle pinnistänyt albumi. Dig Lazarus Dig (2008) ylsi neljänneksi ja Murder Ballads (1996) kahdeksanneksi.
Vuoden tulokkaan Brit-palkinnolla siunatun Ben Howardin Every Kingdom loikkasi top 40:n ulkopuolelta nappaamaan listauransa korkeimman sijoituksen eli nelospaikan. Tätä ennen se oli yltänyt kuudenneksi. Albumi on myynyt jo platinaa.
Muutkin nousijat ovat Brits-tavaraa, mutta löytyy joukosta myös toinen uutuus, Joe Cockerin Fire It Up (17). Cocker on viimeksi yltänyt top teniin vuonna 2007 albumillaan Hymn for My Soul (#9, 2007).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

VEVO katselut eivät ole olleet mukana Billboard HOT 100 listalla ennen tätä viikkoa. Tähän asti on laskettu mukaan vain spotifyn tyylisten palvelujen ja internet radioiden striimaukset.

Bill Werde, Billboardin editorial director, sanoi New York Timesin artikkelissa viime lokakuussa seuraavaa:
"Modern charts need to take in more than radio to measure a song’s popularity, he said, and Billboard has plans to go further, folding data from YouTube and VEVO into its charts as well".

Elikkä viime lokakuussa oli vasta suunnitteilla youtube/VeVo klippien mukaanottaminen listalle.

Lyhyesti strriimauksen historia Billboard HOT 100:ssa:
Maaliskuu 2012: Spotifyn , Deezerin, Rhapsodyn jne soitot mukaan listalle.Uusi On-Demand Songs Chart julkaistaan.
Tammikuu 2013: Internet radioiden striimaukset mukaan HOT 100 listalle. Uusi Streaming Songs chart julkaistaan.Lista yhdistää internet radioiden soitot Spotifyn yms. soittoihin.
Helmikuu 2013: YouTube ja VEVO striimaukset mukaan HOT 100 ja Streaming Song listoille

Markus kirjoitti...

Kiitos tästä, jotenkin luulin, että Vevo olisi ollut streaming-listalla jo mukana.