keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Listanimi: Alicia Keys

Vuonna 2001 Fallin’-hitillään heti suursuosioon singahtaneen newyorkilaisen Alicia Keysin ura on ollut tasaisen menestyksekäs. Hänen jokaiselta albumiltaan on irrotettu merkittäviä jenkki- ja brittihittejä.

Fallin’ vietti Hot 100 -listan kärjessä peräti kuusi viikkoa ja ylsi brittilistan kolmanneksi. Heti sen jälkeen hänen sinkkulistamenestyksensä hiipui hieman: A Woman’s Worth ylsi top teniin (#7, 2001), mutta albumilistan ykkösenä debytoineelta Songs in A Minor -albumilta (#1, 2001) ei lohkaistu muita isoja jenkkihittejä. Albumia on kuitenkin myyty yli kuusi miljoonaa kappaletta pelkästään USA:ssa ja se on yhä Keysin menestynein studiolevy.

Keys saavutti USA:ssa viisi albumilistan ykköstä putkeen vuosina 2001–2007, neljäs niistä oli Unplugged (2005). Vasta kuudes albumi The Element of Freedom (2009) joutui tyytymään kakkossijaan, vaikka sitäkin on ostettu 1,6 miljoonaa kappaletta. Albumin singlelohkaisut eivät kuitenkaan enää nousseet listojen kärkipäähän: korkeimmaksi Hot 100 -sijoitukseksi jäi Un-thinkable (I’m Ready) -kappaleen 21. tila. Uuden Girl on Fire -albumin odotetaan debytoivan taas ykkösenä. Sen nimiraita on päässyt toistaiseksi Hot 100 -listan sijalle 22.

Keysillä on kaikkiaan yhdeksän Hot 100 -listan kärkikymmenikköön yltänyttä hittiä, joista peräti neljä ykköstä: Fallin’, Usher-duetto My Boo (2004), No One (2007) sekä Empire State of Mind (2009). Viimeksi mainittu Jay-Z-yhteistyö on kakkossijallaan hänen suurin brittihittinsä ja Keysin sooloversiokin ylsi brittilistan neljänneksi.

Britanniassa Keysin ura on ollut lievässä nousussa. The Element of Freedomista tuli hänen ensimmäinen ykkösensä. Top ten -albumeita on ennen uutta Girl on Firea vain kaksi, The Element of Freedom ja esikoinen (#6, 2001). Girl on Fire -singlestä tuli viitossijallaan Keysin kymmenes top ten -sinkku.

Ei kommentteja: