sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Listakatsaus, vko 45


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Maroon 5 – One More Night
2. (2.) Psy – Gangnam Style
3. (3.) Fun – Some Nights
4. (5.) Ke$ha – Die Young
5. (8.) Rihanna – Diamonds
6. (6.) Justin Bieber feat. Big Sean – As Long as You Love Me
7. (15.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
8. (7.) Alex Clare – Too Close
9. (9.) Ne Yo – Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)
10. (11.) Chris Brown – Don’t Wake Me Up

Maroon 5:n One More Night ja Psyn Gangnam Style jatkoivat yhä Hot 100 -listan kärkikaksikkona. One More Nightille ykkösviikko on jo seitsemäs ja se hallitsee radiolistaa aivan ylivoimaisesti.
Rihannan Diamonds nousi kolme sijaa viidenneksi. Unapologetic-albumi ilmestyy USA:ssa 19. marraskuuta. Uutta albumia tarjoilee myös Bruno Mars, jonka Locked Out of Heaven eteni 15–7 ja esittäjänsä yhdeksänneksi top ten -hitiksi. Chris Brownilla niitä on nyt vielä kolme enemmän, kun Don’t Wake Me Up punnersi kymmenenneksi.
Taylor Swiftin We Are Never Ever Getting Back Togetheria rankaistiin iTunesin täydennä albumi -toiminnon johdosta siinä määrin, että se putosi nelossijalta 11:nneksi. Ensi viikolla sijoitus normalisoitunee taas top ten -tasolle. Täydennä albumi -toiminto tarkoittaa sitä, että sinkun ostaneet voivat ostaa halutessaan jatkoksi koko albumin, mikä tietenkin joudutaan vähentämään singlen viikkomyynnistä – silloinhan kyseessä on albumiosto, ei singlen. We Are Never Ever Getting Back Togetherin viikkomyynti on voinut siis periaatteessa olla jopa negatiivista. Miinusmerkkisen myynnin sattuessa Billboard todennäköisesti käyttää laskennassaan nollaa.
Flo Rida suuntaa taas kohti top teniä: I Cry loikkasi 24–15. Yllättävämpi näky kahdenkymmenen kärjessä on The Lumineersin Ho Hey (27–19), joka toki saa pientä tukea mainosnäkyvyydestä, mutta pärjää myös oikeasti kaikilla listalaskennan osa-alueilla. Miguelin uran toistaiseksi suurin hitti Adorn menestyy radiosoitossa niin hyvin, että eteni 22–18.
Alicia Keysin Girl on Fire ylitti viimein top 30 -kynnyksen (47–28). Kendrick Lamarin Swimming Pools (Drank) hilpaisi ensimmäistä kertaa top 40:iin (55–32), samoin kuin brittitähti Ed Sheeranin esikoishitti The A Team (41–34). Sheeranilla on tällä viikolla kaksi listabiisiä, kun Taylor Swift -duetto Everything Has Changed debytoi 67:ntenä.
Luke Bryan saavutti jo neljännen perättäisen top 40 -hittinsä Kiss Tomorrow Goodbyen edettyä 42–40.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Taylor Swift – Red
2. (-) Kendrick Lamar – Good Kid, m.A.A.d City
3. (1.) Jason Aldean – Night Train
4. (2.) Mumford and Sons – Babel
5. (-) Tony Bennett – Viva Duets
6. (-) Gary Clark Jr. – Blak and Blu
7. (-) Stone Sour – House of Gold and Bones Part 1
8. (7.) Pink – The Truth About Love
9. (-) Lady Antebellum – On This Winter’s Night
10. (3.) Brandy – Two Eleven

USA:n albumilistalla huomion vei täysin Taylor Swift, jonka neljättä studioalbumia Red ostettiin käsittämättömästi 1,2 miljoonaa kappaletta. Se on paras viikkomyynti kymmeneen vuoteen ja Soundscan-ajan (1991 tähän päivään) kahdeksanneksi korkein. Albumilistan ykkössija on neidon kolmas.
Swift on ollut kova albumisuosikki aiemminkin: jo Speak Now (2010) avasi yli miljoonan ja kaikkia kolmea aiemmin julkaistua studioalbumia on ajan kanssa ostettu vähintään neljä miljoonaa kutakin, mihin Redillä toki on paljon matkaa.
Kiinnostavinta Big Machine -levy-yhtiön strategiassa on, että Rediä ei ole päästetty streaming-palveluihin ja se on digitaalisestikin ostettavissa vain iTunesista.
Kendrick Lamarin Good Kid, M.A.A.D City debytoi kakkosena sekin erinomaisin myyntiluvuin. Se on Dr. Dren suojatin ensimmäinen isolle levy-yhtiölle levyttämä albumi.
Tony Bennettistä on tullut vanhoilla päivillään top tenin kestotähti – Viva Duetsin viides tila on hänen viides top ten -merkintänsä kaikkiaan ja kolmas 80-vuotispäivän jälkeen saavutettu. Duets II (2011) teki Bennettistä iäkkäimmän elämänsä aikana albumilistan valloittaneen artistin.
Listanimi-jutussa esitellyn Stone Sourin House of Gold and Bones Part 1 nappasi seitsemännen sijan. Se on bändille tuttua tasoa, sillä kaksi edellistä albumia ylsivät neljänneksi ja kuudenneksi. Sen sijaan Stone Sourin lyönyt rocklaulaja Gary Clark Jr. on top tenin ensikertalainen ja Blak and Blu hänen ensimmäinen studioalbuminsa Warnerille.
Lady Antebellumin toinen joululevy debytoi yhdeksäntenä. Bändillä on jo neljä top ten -albumia, joista kaksi ykköstä: Need You Now (2009) sekä Own the Night (2011).
Hitikkäimmät tanssialbumit menestyvät nykyisin hienosti ja Swedish House Mafian Until Now debytoi 14:ntenä. Metallibändi The Swordin Apocryphon pääsi 17:nneksi ja Insane Clown Possen kaverit Twiztid 18:nneksi Abominationz-albumillaan. He ovat parhaimmillaan yltäneet 11:nneksi (W.I.C.K.E.D., 2009).


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Robbie Williams – Candy
2. (1.) Labrinth featuring Emeli Sandé – Beneath Your Beautiful
3. (-) Wiley feat. Ms. D, Skepta & JME – Can You Hear Me (Ayayaya)
4. (2.) Swedish House Mafia feat. John Martin – Don’t You Worry Child
5. (7.) Adele – Skyfall
6. (3.) Calvin Harris featuring Florence Welch – Sweet Nothing
7. (5.) Psy – Gangnam Style
8. (4.) Rihanna – Diamonds
9. (8.) Maroon 5 – One More Night
10. (9.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together

Take Thatiin muutama vuosi sitten palannut Robbie Williams on yhä hienossa listavedossa. Miehen uutta Candy-singleä ostettiin pitkälti toistasataatuhatta – Williamsin paras viikkomyynti sitten Rock DJ:n (2000). Candy on hänen seitsemäs ykkösensä ja ensimmäinen kahdeksaan vuoteen. Aiemmat kuusi: Millennium (1998), She’s the One/It’s Only Us (1999), Rock DJ (2000), Eternity/The Road to Mandalay (2001), Somethin’ Stupid (2001) sekä Radio (2004). Angels (#4, 1997) on hänen ostetuin singlensä ja käsittääkseni yhä brittilistahistorian ostetuin viikkolistoilla kärkikolmikon ulkopuolelle jäänyt single.
Wiley pääsi ykköskantaan edellisellä Heatwave-singlellään ja nyt Can You Hear Me (Ayayaya) debytoi kolmantena. Se on Wileyn neljäs top ten -merkintä. Kolmesta vierailijasta Ms. D oli mukana Heatwavella, muut kaksi keikkuvat ensimmäistä kertaa näin korkealla.
Tiukimman kärjen takana top tenissä on aika hiljaista, joskin myynnit hyvällä tasolla. Adelen Skyfall nousi elokuvan ilmestymisen ansiosta viidenneksi, Disclosuren Latch hivuttautui 11:nneksi ja The Lumineersin Ho Hey hyppäsi 24–12. Fun esitti We Are Youngin X Factorissa ja aiemmin tänä vuonna ykkösenä viihtynyt jättihitti porhalsikin takaisin 13:nneksi, mutta vielä radikaalimmin esiintyminen vaikutti albumilistalle (alla).
Calvin Harrisin ja Tinie Tempahin megahitiltä tuoksahtava Drinking from the Bottle debytoi Harrisin albumin ilmestymisen myötä 25:ntenä.
Paloma Faithin 16:ntena käynyt INXS-cover Never Tear Us Apart palasi 29–20 ja israelilaisen Asaf Avidanin iso eurohitti One Day/Reckoning Song kipusi 48–30.
Alempaa löytyy vielä pari tulokasta: Mercury-ehdokkaanakin ollut Ben Howard saavutti uransa toisen top 40 -singlen Burgh Islandin debytoitua 34:ntenä, joka on hänen korkein noteerauksensa. Hot Naturedin ja Ali Loven Benediction nappasi 40. tilan. Ali Love muistetaan pikkuhitistä Secret Sunday Lover (#45, 2007), mutta Benedictionin top 40 -sijoitus on miehen uran ensimmäinen.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Calvin Harris – 18 Months
2. (-) Kylie Minogue – The Abbey Road Sessions
3. (2.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (33.) Fun – Some Nights
5. (1.) Taylor Swift – Red
6. (-) Mick Hucknall – American Soul
7. (5.) Mumford and Sons – Babel
8. (-) Matt Cardle – The Fire
9. (9.) Paloma Faith – Fall to Grace
10. (-) Madness – Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da

Tanssituottajaksi ja dj:ksi profiloitunut Calvin Harris on yllättävän sitkeä näky maansa albumilistan kärjessä, sillä hittipitoinen 18 Months on jo hänen toinen ykkösensä ja kolmas top ten -albuminsa. Harris on albumilistamenestyksen suhteen aika lailla tasoissa David Guettan kanssa. Guetta on yltänyt kahdesti kakkoseksi. Harrisin ensimmäinen ykkösalbumi oli Ready for the Weekend (2009).
Kylie Minoguen hienostunut The Abbey Road Sessions debytoi kakkosena. Se on pop-supertähdelle jo upeasti 14 top ten -albumi ja ykkösiäkin on viisi, viimeisin parin vuoden takainen Aphrodite. Kylie on myös melko tuottelias artisti, sillä Aphroditen jälkeen listoille on noussut jo neljä eri albumia.
Funin X Factor -esiintyminen nosti Some Nightsin toistaiseksi parhaalle sijalleen neljänneksi, mikä auttaa myös lähestymään platinamyyntiä.
Simply Redin keulahahmo Mick Hucknall julkaisi toisen albumin omalla nimellään. American Soul debytoikin kivasti kuudentena lyöden muun muassa Matt Cardlen toisen albumin The Fire. X Factor -voittajana julkisuuteen ponnahtaneen Cardlen esikoinen Letters ylsi noin vuosi sitten kakkoseksi ja myi platinaa.
Madnessin hyvä putki jatkui hauskasti nimetyn Oui Oui Si Si Ja Ja Da Dan yllettyä kymmenenneksi. Se on bändin yhdeksäs top ten -albumi ja edellinen studiolevy The Liberty of Norton Folgate (2009) pääsi peräti viidenneksi.
Alt-J:n Mercury-palkittu An Awesome Wave rytkähti voiton ansiosta kertaheitolla korkeammalle (13) kuin kertaakaan aiemmin (19). Neil Youngin Psychedelic Pill pääsi 14:nneksi, joka on ihan hyvä sijoitus ottaen huomioon, että miehen viimeisimmästä top ten -albumista on jo 12 vuotta (Silver and Gold).
TV-näkyvyys auttoi myös Jonathan and Charlotte -sisarusduon takaisin top 20:iin. Peter André pyörii niin ikään julkisuudessa, mutta Angels and Demonsin 18. tila ei ole hänen parhaitaan. Meillä ysäri-ihmeeksi jäänyt mies pääsi kolmella edellisellä albumillaan kärkikymppiin asti.
Eva Cassidyn The Best of -kokoelma debytoi 22:ntenä perässään jo perinteisesti joulumarkkinoita varten julkaistu The Soldiersin tuore albumi.
Black Country Communionissa vaikuttava Joe Bonamassa on viime vuosien ahkerimpia listakävijöitä: nyt 29:ntenä näyttäytyvä BCC:n Afterglow taitaa olla hänen seitsemäs albuminsa noin kahden vuoden sisään. Bond-leffa Skyfallin soundtrack on merkitty Thomas Newmanin nimiin ja se debytoi 36:ntenä.

Ei kommentteja: