torstai 6. syyskuuta 2012

Listanimi: Alanis Morissette

Kanadalainen Alanis Morissette nousi 1990-luvun nuoren vihaisen naisen prototyypiksi singlellään You Oughta Know, joka lohkaistiin neidon Jagged Little Pill -albumilta (1995). Jagged Little Pillistä tuli valtava menestys ja eräs vuosikymmenen ostetuimmista levyistä. Wikipedia esittää lukemaksi 33 miljoonaa, mikä lienee kohtuullisen lähellä totuutta.  Albumi eteni muun muassa sekä USA:n, Britannian että Suomen albumilistan ykköseksi.

Morissetten esikoisalbumi Alanis (1991) myi platinaa Kanadassa, mutta maan rajojen ulkopuolella häntä ei tunnettu ennen Jagged Little Pilliä. Tuolta megamenestykseltä lohkaistiin kuusi hittisinkkua, joista kolme (You Oughta Know, Ironic ja You Learn) ylsivät Hot 100 -listan top teniin. Välissä radiosoittoa kerännyt Hand in My Pocketkin olisi yltänyt, jos se olisi julkaistu myyntiin.

Superodotettu Supposed Former Infatuation Junkie (1998) debytoi tietenkin USA:n albumilistan ykkösenä, mutta Thank U -single ei jaksanut 17. tilaa ylemmäs Hot 100 -listalla. Samoihin aikoihin radiot soittivat runsaasti City of Angels -elokuvan soundtrackin kappaletta Uninvited, mutta sitäkään ei julkaistu myyntiin. Uninvitedista tuli kuitenkin eräs Morissetten tunnetuimmista kappaleista.

Kolmannelta ykkösalbumilta Under Rug Swept (2002) lohkaistu Hands Clean kehittyi radiohitiksi ja ylsi 23:nneksi. So-Called Chaosin (#5, 2004) Everything -etiäisen jälkeen Morissettea ei ole nähty Hot 100 -listalla.

USA:n albumilistalla kaikki Jagged Little Pillin jälkeiset uutta materiaalia sisältävät studiolevyt on nähty top tenissä, sillä uusi Havoc and Bright Lights nappasi viidennen sijan tänään julkistettavalla listalla. Britanniassa saldo ei ole ihan yhtä hyvä: neljä top ten -albumia sekä sijat 15 ja 12 (Havoc and Bright Lights). Top 75 -listaviikkojen määrä kertoo paremmin suosion taantumisesta: Jagged Little Pillin pitkälti yli sadasta päädyttiin Flavors of Entanglementin (#15, 2008) kahteen.

Britannian singlelistalla Morissettella on mennyt kivasti, vaikka top ten -sinkkuja on vain kaksi: Thank U (#5, 1998) sekä Head Over Feet (#7, 1996). Jälkimmäinen oli Jagged Little Pillin viides single. Vielä Hands Clean ylsi 12:nneksi ja Everything 22:nneksi, mutta sen jälkeen tähteä ei ole nähty top 40:ssä.

Ei kommentteja: