sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Listakatsaus, vko 39


Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Maroon 5 – One More Night
2. (1.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
3. (4.) Fun – Some Nights
4. (3.) Flo Rida – Whistle
5. (6.) Pink – Blow Me (One Last Kiss)
6. (7.) Justin Bieber feat. Big Sean – As Long as You Love Me
7. (5.) Ellie Goulding – Lights
8. (10.) Alex Clare – Too Close
9. (9.) Owl City and Carly Rae Jepsen – Good Time
10. (8.) Neon Trees – Everybody Talks

Hot 100 -listalla Maroon 5:n One More Night eteni kakkossijalta kärkeen ja siis bändin kolmanneksi ykköshitiksi. Ne kaksi aiempaa ovat Makes Me Wonder (2007) ja Moves Like Jagger (2011). Brittilistan valloittanut Payphone ylsi kakkoseksi keväällä ja vietti top tenissä peräti 19 viikkoa.
Useita omia parhaita top tenissä tällä viikolla: Muun muassa Funin Some Nights hiipi jo kolmanneksi ja Pinkin Blow Me (One Last Kiss) asteli pykälän ylemmäs viidenneksi. Siitä tuli Pinkin ensimmäinen ihan ikioma radiolistan ykkönen – Lady Marmaladellahan (2001) lauleskeli kolme muutakin tähteä.
Psyn Gangnam Style oli viikon neljänneksi ostetuin kappale ja loikkasi 64–11. Psy ei ole ensimmäinen korealaistaustainen listamenestyjä, sillä Far East Movementilla on ykkönenkin (Like a G6, 2010) Nyt joku voisi sanoa, että Far East Movement on jenkkibändi ja totta, kaikki sen jäsenet asuvat Los Angelesissa. Psy on joka tapauksessa yhä käsittääkseni Korean kansalainen. Ja joka tapauksessa Gangnam Style on ensimmäinen koreankielinen top 20 -hitti ja suurin ei-englanninkielinen Hot 100 -hitti pitkiin aikoihin.
Japanilaisia nähtiin Hot 100 -listan kärjessä jo vuonna 1963, asialla Kyu Sakamoto ja Sukiyaki.
Kanye Westin ja kavereiden Clique nousi 55–12. Mercy ylsi 13:nneksi kesällä. Westin liidaama Eri esittäjiä -albumi kamppailee ensi viikolla albumilistan paalusta Pinkin kanssa.
Imagine Dragons saavutti ensimmäisen top 40 -hittinsä It’s Timen noustua 49–33. R’n’b-tähti Miguelille Adornin hyppy 41–35 tarkoitti uran kolmatta – Sure Thingin (2011) saavutus parani pykälällä. Ne-Yon brittiykkönen Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself) alkaa viimein päästä vauhtiin kotimarkkinoillaankin: 50–37.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Dave Matthews Band – Away from the World
2. (-) Little Big Town – Tornado
3. (-) Bob Dylan – Tempest
4. (-) The Avett Brothers – The Carpenter
5. (-) The xx – Coexist
6. (-) ZZ Top – La Futura
7. (2.) Imagine Dragons – Night Visions
8. (1.) Matchbox Twenty – North
9. (4.) Various Artists – NOW 43
10. (-) Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra – Theatre Is Evil

Viisi kärkipaikkaa menivät kaikki uutuuksille, joista pisimmän korren veti ylivoimaisesti Dave Matthews Bandin kahdeksas studioalbumi Away from the World. Sitä ostettiin hienosti 266 000 kpl ja se on jo bändin kuudes perättäinen ykkönen. Seitsemän studioalbumin lisäksi myös neljä liveä ja kokoelma ovat yltäneet top teniin.
Kakkossijan Little Big Town on meille tuntemattomampi, mutta Tornado-albumia ennakoinut Pontoon on osoittautunut kantribiisien mittakaavassa oikein jättihitiksi. Tornado on bändin viides studioalbumi ja toinen top ten -menestys. The Reason Why (2010) kävi viidentenä.
Bob Dylanin Tempest nappasi brittilistan tapaan pronssia. Se on jo hänen 20. top ten -merkintänsä ja viides putkeen. Viimeisin ykkönen tuli kolme vuotta sitten (Together Through Life). 20 top ten -lättyä sivuaa Madonnan saavutusta.
The Avett Brothersin odotettu The Carpenter ilmaantui neljänneksi. Indiefolk-ryhmä pääsi 16:nneksi muutaman vuoden takaisella I and Love and Youlla, joka sertifioitiin lopulta kultalevyksi.
The XX:n Coexist olisi jollain toisella viikolla kamppaillut ykkössijastakin, mutta nyt se joutui tyytymään viidenteen tilaan. Hieno saavutus toki tuokin. XX-esikoinen (2009) pääsi vain 92:nneksi, mutta myi tasaisesti.
Imagine Dragons onnistui yllättäen ohittamaan viime viikon ykkösen Matchbox Twentyn. Niiden edellä kuudentena debytoi ZZ Topin La Futura. Toppien edellisestä studioalbumista (Mescalero) on jo yhdeksän vuotta ja se piipahti vain 57:ntenä. Tätä ennen viimeisin top ten -lätty oli Recycler (#6, 1990).
Kokonaan uuden kärkikuusikon lisäksi top 40:iin pamahti useita muita tulokkaita. Top tenin täydensi Amanda Palmer and The Grand Theft Orchestran Theatre Is Evil. Se on Palmerin ja taustaryhmänsä ensimmäinen hittialbumi.
DMX:n Undisputed limbosi 19:nneksi. Limbosi siksi, että räppärin kaikki aiemmat kuusi studioalbumia pääsivät joko ykköseksi tai kakkoseksi. Viisi ykköstä on kaikkien aikojen paras urastartti, siis jopa parempi kuin esimerkiksi aikalaisillaan Britney Spearsillä tai Eminemillä. Spearsin vauhti hyytyi viidenteen albumiin (My Prerogative -kokoelma, 2004), Eminem jäi paalua vaille heti mainstream-esikoisellaan The Slim Shady LP (#2, 1999). Hieman aiheen vierestä: Spears ei ole koskaan yltänyt Britannian albumilistan ykköseksi.
St. Vincentin ja David Byrnen Love This Giant debytoi 23:ntenä. St. Vincentin Strange Mercy (2011) ylsi 19:nneksi, Talking Heads -Byrne ei ole koskaan soolona käynyt noin korkealla.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) The Script featuring will.i.am – Hall of Fame
2. (-) Example – Say Nothing
3. (37.) Psy – Gangnam Style
4. (3.) Ne-Yo – Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)
5. (5.) Pink – Blow Me (One Last Kiss)
6. (7.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
7. (4.) Little Mix – Wings
8. (6.) Flo Rida – I Cry
9. (2.) Amelia Lily – You Bring Me Joy
10. (8.) Owl City and Carly Rae Jepsen – Good Time

The Scriptin Hall of Fame saavutti siis toisenkin ykkösviikon. Sen pahimmaksi uhkaajaksi muodostui Examplen uusi oma single Say Nothing. Examplelle kakkostila on tietenkin hyvä, mutta ei millään muotoa uran parasta antia: sekä Changed the Way You Kiss Me (2011) että Stay Awake (2011) aloittivat paalupaikalta. Top ten -sinkkuja miehellä on nyt jo seitsemän, joista pari vierailua.
Psyn Gangnam Style nousi odotetusti kolmanneksi, mutta saa nähdä, pääseekö koskaan ykköseksi asti. Sen tielle voi asettua esimerkiksi tänään julkaistu One Directionin uusi single. Gangnam Style on jo nyt joka tapauksessa brittilistahistorian suurin koreankielinen hitti.
Dappyn Good Intentions debytoi 12:ntenä, mikä on hieman alakanttiin – räppärillä on jo ykkös- ja kakkossijat. Conor Maynard saattaa sen sijaan saada ainakin myyntiluvuissa mitaten uransa suurimman hitin rohkaisevasti (38–18) etenevästä Turn Aroundista. Nuorella miehellä on jo kaksi top 5 -singleä.
Otto Knowsin Million Voices petrasi 24–21. Jessica Wright teki listadebyyttinsä sijalle 36 kappaleella Dance All Night. Wright tunnetaan lähinnä The Only Way Is Essex -sarjasta.


Britannian albumit Top 10

1. (-) The Killers – Battle Born
2. (-) Pink – The Truth About Love
3. (2.) The Script – #3
4. (1.) The xx – Coexist
5. (5.) Emeli Sandé – Our Version of Events
6. (re) Michael Jackson – Bad
7. (4.) Coldplay – Mylo Xyloto
8. (3.) Bob Dylan – Tempest
9. (-) Carly Rae Jepsen – Kiss
10. (10.) Plan B – Ill Manors (Soundtrack)

The Killersin ura on alkanut upeasti, sillä heidän kaikki neljä studioalbumiaan ovat päässeet brittilistan ykköseksi. Tuoreimpana siis Battle Born. Vain jämäkokoelma Sawdust (#7, 2007) joutui tyytymään alempiin sijoituksiin, mutta sekin myi platinaa.
Todella tiukan vastuksen Battle Bornille antoi Pinkin The Truth About Love. Alecia Moorellakin on ykkönen, Funhouse (2008), ja top ten -lättyjä jo peräti seitsemän – aika hyvin, kun varsinaisia studioalbumeita on ilmestynyt vasta kuusi ja niistä ensimmäinen (Can’t Take Me Home, 2000) ylsi vain 13:nneksi.
Aikoinaan myyntiennätyksiä rikkonut Michael Jacksonin Bad (1987) kamppaili pitkään rinta rinnan Thrillerin kanssa miehen myydyimmän albumin tittelistä Britanniassa, mutta viime vuosina Thriller on karannut siinä tilastossa. Nyt ilmestynyt 25th Anniversary -painos palautti Badin kuudenneksi. Se vietti viisi viikkoa ykkösenä tasan 25 vuotta sitten.
Carly Rae Jepsenin esikoisalbumi Kiss debytoi kivasti yhdeksäntenä. Kivasti siksi, että parilla pophitillä on vielä vaikea myydä albumeita – olkoonkin, että toinen niistä on Call Me Maybe -tason jättimenestys.
Sitä vastoin Grizzly Bearin Shieldsin 17. tila on pieni pettymys ottaen huomioon., millaisen kulttistatuksen heidän Veckatimest-albuminsa (#24, 2009) on saavuttanut. Samaa voi sanoa Band of Horsesin Mirage Rockin 20. sijasta. Edeltäjä Infinite Arms (2010) kävi 21:ntenä. Toki molemmat ovat siis bändien parhaita sijoituksia, ja kannet ovat nätit.
Rival Sonsin Head Down debytoi 31:ntenä ja Bon Jovista tutun Richie Samboran uusi sooloalbumi Aftermath of the Lowdown 35:ntenä. Samboran uran paras soolosijoitus on Stranger in This Townin (1991) 20. tila.
Pet Shop Boysin Elysium menettää asemiaan nopeasti, mutta pysyi silti top 40:ssä: 9–37. Ja ennen kuin joku kysyy, missä on Kanye Westin G.O.O.D. Music -albumi Cruel Summer, se meni eri esittäjineen tietenkin kokoelmalistalle.

Ei kommentteja: