keskiviikko 8. elokuuta 2012

Listanimi: Blur


Blur on ajankohtainen ennen kaikkea uuden 21-boksinsa ansiosta, mutta se boksi on ehtinyt jo flopata brittilistan häntäpäähän. Eipä silti, kymmenien puntien arvoinen tuote on yksinkertaisesti liian hintava taistellakseen top 40 -sijoituksista.

Mutta on Blur nähty kärkipäässäkin. Jo keväällä 1991 ilmestynyt There's No Other Way -single ylsi listakasiksi. Sen jälkeen he julkaisivat tukun perusvarmoja top 40 -suorittajia, kunnes Girls and Boys (1994) nappasi viidennen sijan. Se on aika paljon listaviikkomääräänsä (seitsemän) isompi klassikko.

Emoalbumi Parklife toi Blurille heidän ensimmäisen albumilistan ykkösensä, mutta siltä lohkaistiin vain kaksi top ten -singleä – Girls and Boysin lisäksi nimiraita, joka pääsi kymmenenneksi. Ennen Parklifea ilmestyneet Leisure (1991) sekä Modern Life Is Rubbish (1993) nappasivat sijat seitsemän ja 13.

Runsaasti palstatilaa saanut brittipoptaistelu Oasista vastaan näytti päättyvän Blurin voittoon: Country House (#1, 1995) löi Roll with Itin, mutta toisaalta Oasis oli ehtinyt napata jo paalupaikan Some Might Sayllä. Albumipuolella The Great Escape (#1, 1995) jäi multiplatinastaan huolimatta valovuosien päähän (What's the Story) Morning Gloryn myynnistä, mutta jälkimmäinen onkin brittilistahistorian suurimpia menestyksiä.

Blur jatkoi silti porskuttamistaan: yhteislaulettavasta Beetlebumista tuli heidän toinen ykkösensä ja siinä mielessä kiinnostava single, että se keräsi vain kolme viikkoa top 40:ssä (1–7–29). Blur (1997) ylsi tietenkin albumilistan kärkeen. Siltä lohkaistiin myös bändin suurin jenkkiradiohitti Song 2, josta on ollut puhetta aiemminkin: se on albumin toinen biisi, kestää kaksi minuuttia ja kävi brittilistan kakkosena. Blur-albumin kolmas single On Your Own lienee taas heidän tuntemattomin top ten -piipahtajansa (#5, 1997). Joko se tai Best of -kokoelmaa puffannut Music Is My Radar (#10, 2000).

13 (1999) meni taas albumiykköseksi ja orkestroitu Tender sinkkukakkoseksi. Think Tank -albumia (#1, 2003) ennakoinut Out of Time (#5, 2003) on heidän viimeisin top ten -singlensä. Top ten -sinkkuja löytyy kaikkiaan 13, albumeita seitsemän, joista ykkösiä viisi, neljä putkeen vuosina 1994–1999.

Uskokaa tai älkää, mutta USA:n albumilistalta ei löydy yhtään top 40 -merkintää. Blurin uralta on jäänyt puuttumaan myös iso Hot 100 -hitti. Girls and Boys pääsi 59:nneksi. Sen sijaan Damon Albarn hoiti itselleen sellaisen Gorillazin kanssa: Feel Good Inc. (2005) nousi peräti 14:nneksi.


Ei kommentteja: