keskiviikko 29. elokuuta 2012

Listaklassikko: Coolio feat. LV – Gangsta’s Paradise (1995)

En tiedä, voiko Gangsta’s Paradisea pitää ensimmäisenä megaluokan universaalina rap-hittinä, mutta ainakin se on lähellä sitä pystiä. Nuorisosuosikkejahan oli nähty jo Walk This Waystä lähtien, mutta Gangsta’s Paradise miellytti ihan kaikenikäisiä – samoin kuin seuraavana vuonna ilmestynyt Fugeesin Killing Me Softly.

Stevie Wonderin Pastime Paradisea (1976) käyttänyt biisi oli leffamusaa elokuvasta Levottomat sielut (Dangerous Minds) ja Michelle Pfeiffer oli myös videon vetonaula.

Gangsta’s Paradise on tietenkin Coolion suurin hitti – se olisi melkein kenen tahansa suurin hitti. Biisi nousi Hot 100 -listan paalulle syyskuussa 1995 ja vietti siellä kolme viikkoa Michael Jacksonin You Are Not Alonen ja Mariah Careyn Fantasyn välissä, mutta peräti 12 viikkoa kärkikaksikossa. Siitä tuli Hot 100 -vuosilistan ykkönen, vuoden myydyin single sekä Grammy-voittaja. Lokakuussa 1995 Gangsta’s Paradise debytoi brittiykkösenä ja hallitsi kaksi viikkoa.

Cooliolle siunaantui myöhemmin useita muitakin hittejä Atlantin molemmin puolin – USA:ssa jo Fantastic Voyage (1994) ylsi 20:nneksi.

Mutta kuka on LV? Larry Sanders -niminen gospel-laulaja ei sittemmin ole päässyt kovin lähelle Hot 100 -listaa. Britanniasta hänellä on kuitenkin pari ihan omaakin listamerkintää: Throw Your Hands Up (1995) ylsi 29:nneksi, kun sen b-puoleksi tajuttiin laittaa LV:n sooloversio Gangsta’s Paradisesta.

Ei kommentteja: