tiistai 12. kesäkuuta 2012

Listanimi: Nelly Furtado

Kanadalais-portugalilainen Nelly Furtado on sulostuttanut elämäämme jo toista vuosikymmentä. Hän nousi kuuluisuuteen hip hopin parista, mutta sai ensimmäiset hittinsä Whoa Nelly -esikoisensa (2000) poplauluilla I’m Like a Bird, Turn Off the Lights ja On the Radio (Remember the Days). Kaksi ensimmäistä nousivat top teniin sekä USA:ssa että Britanniassa ja albumi nousi brittikakkoseksi ja myi tuplaplatinaa Atlantin molemmin puolin.

Pari vuotta sorvailtu seuraaja Folklore (2003) tallautui loppuvuoden julkaisuruuhkan jalkoihin, mutta sisälsi ehdottomaksi Furtado-klassikoksi nousseen Try-balladin (UK, #15). Folklore oli iso kaupallinen pettymys etenkin USA:ssa, jossa se jäi albumilistan 38:nneksi eikä yksikään sinkku yltänyt Hot 100 -listalle.

Furtado lähti (=sai kenkää?) Dreamworksiltä ja löysi uuden kodin Timbalandin Mosley-lafkalta. Geffenin jakelema Loose (2006) onnistuikin räjäyttämään pankin juuri hetkeä ennen Justin Timberlaken kakkosalbumin megamenestystä. Timbalandin voimakaksikolla riitti tunnetusti hittejä: Promiscuous nousi USA:n ykköseksi ja Britannian kolmoseksi, Maneater brittiykköseksi ja Say It Right USA:n ykköseksi ja Britannian kympiksi. USA:n albumilistan kärkeen ja Britannian neloseksi yltänyttä Loosea on myyty maailmanlaajuisesti yli kymmenen miljoonaa.

Timbaland-yhteistyö jatkui tuottajan omiin nimiin merkityllä jättihitillä Give It 2 Me (2007), josta tuli Furtadon uran ensimmäinen sekä USA:n että Britannian ykköseksi yltänyt biisi.

Furtado on rakentanut popuransa rinnalla latinotähteyttä. Mi plan (2009) käväisi USA:n albumilistalla, mutta toimi lähinnä uuden poptulemisen lämmittelynä: Big Hoops (Bigger the Better) debytoi viime sunnuntaina Britannian singlelistan 14:ntenä ja The Spirit Indestructible -albumi ilmestyy syyskuussa.
Furtadolla on vyöllään siis jo peräti kolme Hot 100 -listan ykköstä ja kaksi muuta top ten -hittiä. Britanniasta ykkösiä löytyy kaksi ja top ten -merkintöjä kaikkiaan yhdeksän, joista mainittakoon vielä James Morrisonin kanssa laulettu Broken Strings (#2, 2009).

Albumimenestys on ollut myös mainiota: yksi USA:n ykkönen sekä kolme muuta top 40 -albumia ja kaksi top ten -albumia Britanniassa.


Ei kommentteja: