sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Listakatsaus, vko 24


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (2.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
3. (3.) Maroon 5 featuring Wiz Khalifa – Payphone
4. (4.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
5. (5.) Nicki Minaj – Starships
6. (7.) One Direction – What Makes You Beautiful
7. (6.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (9.) Justin Bieber – Boyfriend
9. (11.) Rihanna – Where Have You Been
10. (8.) The Wanted – Glad You Came

Gotyen ja Kimbran Somebody That I Used to Know saavutti kahdeksannen ykkösviikkonsa, mutta Call Me Maybe lähestyy ja lienee ensi viikolla viimein edellä. Tai sitten ei.
Rihanna nappasi uransa 22. top ten -hitin Where Have You Beenin noustua pari sijaa yhdeksänneksi. Ykkösiäkin on jo 11 alkaen SOS:sta (2006). Tehkää perässä.
Luke Bryan sai ensimmäisen top 20 -hittinsä Drunk on You -kantriballadin noustua 16:nneksi. Justin Bieberin Die in Your Arms debytoi 17:ntenä ja Katy Perryn Wide Awake singahti toisella listaviikollaan 35–19. Se kasvatti kaikista listan biiseistä eniten radiosoittoa.
Pari kertaa hyvän sinkkumyynnin ansiosta top tenissäkin käynyt Disneyn harjaannuttama nuorisosuosikki Demi Lovato on nettoamassa uransa suurinta radiohittiä Give Your Heart a Break -biisistä. Se nousi 43–34. Ihan ensikertalainen top 50:ssä on australialaislaulaja Havana Brown, jonka We Run the Night hyppäsi 56–49. Biisistä on olemassa useita eri versioita, joista suosituimmalla vierailee Pitbull.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) John Mayer – Born and Raised
2. (2.) Adele – 21
3. (-) Regina Spektor – What We Saw from the Cheap Seats
4. (5.) One Direction – Up All Night
5. (-) Edward Sharpe and the Magnetic Zeros – Here
6. (3.) Carrie Underwood – Blown Away
7. (-) Sigur Rós – Valtari
8. (9.) Various Artists – NOW 42
9. (15.) Luke Bryan – Tailgates and Tanlines
10. (6.) Lionel Richie – Tuskegee

Isojen uutuuksien puuttuessa John Mayerin Born and Raised nettosi toisenkin ykkösviikon ja Adelen 21 on yhä kakkosena. Se ei ole koskaan käynyt seitsemättä sijaa alempana.
Regina Spektorin kovin suosio lienee jo takanapäin, mutta kesyhköllä myyntiviikolla What We Saw from the Cheap Seats singahti kolmanneksi eli samalle sijalle kuin Far (2009).
One Directionin taannoinen ykkönen Up All Night kasvatti taas myyntiään ja nousi neljänneksi. Se on jo vuoden viiden ostetuimman albumin joukossa. Viidentenä debytoi Edward Sharpe and the Magnetic Zeros -kokoonpanon Here. He eivät olleet aiemmin yltäneet edes top 40:ään, mutta Up from Below (2010) myi pitkään ja tasaisesti.
Sigur Rósista tuli tämän vuoden toinen islantilainen top ten -menestyjä Of Monsters and Menin seuraksi Valtarin debytoitua seitsemäntenä. Se on bändin ensimmäinen top ten -merkintä.
Kristillistä metalcorea soittava For Today nappasi 15. tilan ja sooloartistinomaisesti nimetty rap-trio Travis Porter 16:nnen esikoisellaan.
Brittisuosikki Rebecca Ferguson pääsi peräti 23:nneksi Heaven-esikoisellaan. Sen sijaan Scissor Sistersin Magic Hour alitti odotukset ja jäi 35:nneksi. Heillä ei tosin ole yhtään top ten -albumia ennestäänkään: Ta-Dah (2006) ylsi 19:nneksi ja Night Work (2010) 18:nneksi.
Kevin Costnerin ja hänen Modern West -bändinsä tekemä soundtrack elokuvaan Hatfields and McCoys: Famous for Killing Each Other debytoi 73:ntenä. Se on Costnerin ensimmäinen top 100 -saavutus.


Britannian singlet, Top 10

1. (11.) Gary Barlow and The Commonwealth Band – Sing
2. (-) Flo Rida – Whistle
3. (2.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
4. (1.) Rudimental feat. John Newman – Feel the Love
5. (-) Usher – Scream
6. (-) DJ Fresh featuring Dizzee Rascal – The Power
7. (5.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
8. (13.) Coldplay featuring Rihanna – Princess of China
9. (6.) Rihanna – Where Have You Been
10. (7.) Alex Clare – Too Close

Gary Barlow’n ja The Commonwealth Bandin Sing-single merkkautti kuluvan vuoden toistaiseksi parhaan viikkomyynnin ja nousi sijalta 11 kärkeen. Sillä laulaa myös viime vuoden joululistan ykköseksi junailtu Military Wives -kuoro.
Flo Ridan pomminvarma kesähitti Whistle debytoi kakkosena, vaikka tuli myyntiin kesken viikon. Se on siviilissä Tramar Dillardina tunnetun miehen kahdeksas top ten -sinkku ja enteilee moneen kertaan lykättyä ja uudelleen nimettyä Wild Ones -albumia. Paalujakin tuolle poprapin hittikoneelle on siunaantunut peräti neljä: Right Round (2009), Alexandra Burken (josta lisää tuonnempana) Bad Boys (2009), Club Can’t Handle Me (2010) ja Good Feeling (2012).
Usher jatkoi hienoa putkeaan Screamin debytoitua viidentenä. Se on tähden 17. top ten -single.
Todella tasokkaalla viikolla DJ Freshin kaltainen tanssijyrä joutui tyytymään kuudenteen sijaan. Dizzee Rascalin laulama (tai räppäämä) The Power ei siis pystynyt seuraamaan kahta ykköstä Louderia (2011) ja Hot Right Now’ta (2012).
Coldplayn ja Rihannan Princess of China eteni Mylo Xyloton kolmanneksi top ten -lohkaisuksi. Nelly Furtadon pop-paluu huomataan Euroopassa paremmin kuin USA:ssa – Big Hoops (Bigger the Better) debytoi ihan kivasti 14:ntenä. Furtadon listauran huippuhetket osuivat Loose-albumin (2006) sinkkuihin Maneater (#1, 2006) ja Promiscuous (#3, 2006).
Räppäri Dot Rotten oli mukana Sound of 2012 -listassa, mikä usein automaattisesti tarkoittaa edes jonkinlaista kaupallista menestystä. 15:ntenä debytoineesta Overloadista tuli hänen ensimmäinen top 20 -singlensä, Are You Entertained pääsi taannoin 21:nneksi.
Gary Barlow ja Cheryl (Cole) esittivät Lady Antebellumin Need You Now’n kuningatar Elisabeth II:n kemuissa ja alkuperäinen kappale palasi 22:nneksi. Se ylsi pykälän korkeammalle vuonna 2010.
Ed Sheeranin Small Bump eteni 58–25, Justin Bieberin ja Ludacrisin All Around the World debytoi 30:ntenä ja X Factorista tutun Aiden Grimshaw’n Is This Love 35:ntenä. Putoajiakin löytyy: Lawsonin When She Was Mine romahti 4–24.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Gary Barlow and The Commonwealth Band – Sing
2. (13.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Paloma Faith – Fall to Grace
4. (7.) Bee Gees – Number Ones
5. (11.) Coldplay – Mylo Xyloto
6. (6.) Emeli Sandé – Our Version of Events
7. (20.) Jessie J – Who You Are
8. (9.) Rihanna – Talk That Talk
9. (3.) Rumer – Boys Don’t Cry
10. (re) Paul Simon – Graceland

Myös albumilistalla piisasi vauhtia, mutta ei mitään niin mullistavaa, etteikö Barlow olisi saanut toista ykkösviikkoaan.
Monet edellä mainituissa kuninkaallisissa pippaloissa esiintyneet artistit nousivat listalla – näkyvimmin Ed Sheeran, jonka + hyppäsi peräti kakkoseksi. Sitä on ostettu reilusti yli miljoona kappaletta.
Bee Geesin kokoelma elpyi saavuttamaan listauransa parhaan sijoituksen. Paul Simonin Gracelandista julkaistu juhlapainos vei sen peräti kymmenenneksi. Vuonna 1986 ilmestynyt klassikko vietti ykkösenä aikoinaan kahdeksan viikkoa.
Samoin 25 vuotta elämäämme sulostuttanen Kylie Minoguen aika turha kokoelma The Best of debytoi 11:ntenä. Turha siksi, että Ultimate Kylie (2004) on myynyt reilusti toista miljoonaa ja uusi kokoelma on suppeampi eikä sisällä edes uutta Timebomb-sinkkua.
Adelen 21 jaksoi top tenissä vaatimattomat 71 viikkoa, mutta joutui tyytymään nyt 12. tilaan.
Entinen Dexy’s Midnight Runners, nykyinen Dexys, palasi peräti 27 vuoden tauolta 13:nneksi One Day I’m Going to Soar -albumillaan. Bändi tunnetaan lähinnä Come on Eileen -hitistään, mutta he ovat kaikkea muuta kuin yhden hitin ihme – top ten -albumeitakin on kaksi ja top 20 -merkintöjä nyt neljä.
Ja mikä vanhusputki meillä onkaan! Beach Boysin paluu 16 vuoden tauolta pääsi 15:nneksi ja Neil Youngin uutuus Americana 16:nneksi. Kummatkin ovat ihan odotettuja sijoituksia. Tuotteliaan Youngin viimeisimmästä top ten -albumista on jo 12 vuotta (Silver and Gold).
Sitten karmaisevia pettymyksiä: Alexandra Burke seurasi platinoitua Overcome-ykköstään Heartbreak on Holdin 18. tilalla, Kaiser Chiefs jäi kokoelmallaan ensi kertaa top tenin ulkopuolelle (19), ja edellisellä albumillaan kultaa myyneen Ladyhawken Anxiety ei kiinnostanut juuri ketään (36). Pettymys on myös Scissor Sistersin Magic Hourin liike: 4–25.
Bob Marleyn Legend (1984) on miltei jokakesäinen näky top 40:ssä, mutta tämän viikon korkeuksissa (28) se ei ole ollut sitten vuoden 2003 elokuun.

Ei kommentteja: