maanantai 25. kesäkuuta 2012

Ekalla hitillä ykköseksi


Ensimmäisellä listahitillä saavutettu ykkössija on aina hyvä ja kiinnostava saavutus, ja itse asiassa melko yleinenkin. USA:n Hot 100 -listalla niitä on historian saatossa nähty kymmeniä ja taas kymmeniä. Osa on myös jäänyt yhden hitin ihmeiksi, kuten Zager and Evans kappaleellaan In the Year 2525 (1969).

Syy miksi tartuin aiheeseen on se, että nyt Hot 100 -listalla on nähty kärjessä kolme perättäistä esikoishittiä: Funin ja Janelle Monáen We Are Young, Gotyen ja Kimbran Somebody That I Used to Know sekä Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe. Näistä artisteista kukaan ei ollut aiemmin yltänyt mukaan listalle, mikä tekee nimenomaan tästä triosta (tai viisikosta) erityisen.

Vastaavia tapauksia löytyy historiasta muutama ja vain kahdesti kärjessä on käynyt enemmän perättäisiä esikoishittiä. Syksyllä 1967 hallitsivat putkeen Bobbie Gentryn Ode to Billie Joe, The Boxtopsin The Letter, Lulun To Sir with Love sekä The Strawberry Alarm Clockin Incense and Peppermints.

Syksyllä 1958 puolestaan nähtiin peräti kvintetti: Domenico Modugnon Volare, The Elegantsin Little Star, Conway Tittyn It's Only Make Believe, The Kingston Trion Tom Dooley sekä The Teddy Bearsin To Know Him Is to Love Him.

Ennen We Are Youngia edellinen uuden tulokkaan ykkönen oli We Found Love, sille kreditoidulla Calvin Harrisilla ei ollut aiempia merkintöjä. Jos vierailijat jätetään huomiotta, niin talvelta 2011 löytyy Wiz Khalifan Black and Yellow.

Ei kommentteja: