keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kassakoneiden rapsodia

Ensimmäiset väliaikatiedot Britannian ensi viikon singlelistalta povaavat Alexandra Burken ja Robbie Williamsin muodostamalle kärkikaksikolle hienoja myyntilukuja. Tiistaihin mennessä Burken singleä Bad Boys oli myyty 89 000 ja Williamsin Bodies-hittiä 43 000 kappaletta. Molemmat ovat matkalla yli sadan tuhannen, Burke jopa yli 200 000 kappaleen viikkomyynnin. Tästä innostuneena rupesin tutkimaan Britannian myydyimpien listaa tarkemminkin.

Britannian singlelistan historiassa 82 singleä on myynyt miljoona kopiota, ja seuraavaksi listan jatkoksi on tyrkyllä Leona Lewisin parin vuoden takainen Bleeding Love. Myydyin kakkoseksi jäänyt single, Wham!:in Last Christmas, joutui vuonna 1984 peesaamaan Band Aidia. Yhteensä Last Christmasia on myyty noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Digilatausten saatavuuden ja klassikkoasemansa ansiosta se tulee myymään hyvin joka vuosi jatkossakin.

New Orderin Blue Monday kävi aikoinaan kolmantena, mutta keräsi yli miljoonan myyntiluvut kahden eri version avulla. Yhdellä versiolla myydyin listakolmonen on Everything But the Girlin Missing. Sinänsä mielenkiintoista, koska se versio taas ei ole alkuperäinen, vaan Todd Terryn remix. Myydyin listanelonen on Williamsin Angels.

Alla lista Britannian myydyimmistä sinkuista. Näistä huimista myyntitykeistä Queenin Bohemian Rhapsody julkaistiin kahdesti (1975 ja 1991). Muutoksia tulee digimyynnin ansiosta varmasti, tosin esimerkiksi Robson & Jeromen tai Ken Doddin menekki tuskin mainittavasti lisääntyy. No, mistäpä sitä tietää.

Silmiinpistävää on vuoden 1997 julkaisujen huima menekki. Elton Johnin lisäksi muun muassa Perfect Day, Barbie Girl ja hieman alempana listalla Puff Daddyn ja kumppaneiden I'll Be Missing You kuuluvat siihen vuosikertaan. Mutta tuohon aikaan sinkkuja meni kaupaksi myös Suomessa.

1. Elton John – Candle in the Wind '97 (4,9 miljoonaa)
2. Band Aid – Do They Know It's Christmas? (3,6)
3. Queen – Bohemian Rhapsody (2,2)
4. Wings – Mull of Kintyre (2,1)
5. Boney M – Rivers of Babylon/Brown Girl in the Ring (2,0)
6. J. Travolta & O. Newton-John – You're the One That I Want (2,0)
7. Frankie Goes To Hollywood – Relax (1,9)
8. The Beatles – She Loves You (1,9)
9. Robson & Jerome – Unchained Melody (1,8)
10. Boney M – Mary's Boy Child (Oh My Lord) (1,8)

11. Will Young – Anything Is Possible/Evergreen (1,8)
12. Wet Wet Wet – Love Is All Around (1,8)
13. Stevie Wonder – I Just Called to Say I Love You (1,8)
14. The Beatles – I Want to Hold Your Hand (1,8)
15. Aqua – Barbie Girl (1,7)
16. Cher – Believe (1,7)
17. Various Artists – Perfect Day (1,6)
18. Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It for You (1,6)
19. Ken Dodd – Tears (1,5)
20. The Beatles – Can't Buy Me Love (1,5)


Lähteet: The Official UK Charts Company, EveryHit
Kuva: amazon.com

2 kommenttia:

Antti Soukka kirjoitti...

Jos olisi pitänyt veikata, millä yhtyeellä on kaksi singleä top kympissä, Boney M ei olisi tullut ekana mieleen.

Markus kirjoitti...

Joo ehkä toinen b:llä alkava yhtye pikemminkin.

Olisiko taas rahastamisen paikka? Viimeisin albumilistamerkintä Britanniassa on vuoden 2006 The Magic of Boney M (sija 45).