tiistai 2. kesäkuuta 2009

Noin kaksikymmentä esimerkkiä siitä, että coverointi kannattaa

Jokaisella itseään kunnioittavalla blogilla pitää olla oma kesäsarjansa. Itseään kunnioittavasta en tiedä, mutta kesäsarjaa pukkaa tännekin. Päädyin esittelemään coverhittejä. Olen valinnut vajaa parikymmentä kappaletta, joista tuli erityisen suosittuja vasta jonkun muun kuin alkuperäisesittäjän käsittelyssä. Tai sitten alkuperäinenkin oli hitti, mutta coverversio vielä suurempi jymymenestys.

Hittiyden käsite on tietenkin suhteellinen, mutta kaikki kesän mittaan esiteltävät kappaleet ovat olleet listojen kärkipaikoilla joko Yhdysvalloissa, Britanniassa tai molemmissa, monet Suomessakin. Jotkut kappaleet ovat avanneet kokonaan uusia uria musiikkimaailmassa, toiset jääneet menestyksestään huolimatta sivujuonteiksi. Pyrin löytämään teemaan erilaisia näkökulmia: toiset versioinnit edustavat kokonaan eri genreä, toiset vain sattuivat menestymään alkuperäistä paremmin. Ehkä mukana on ns. pakollisten valintojen lisäksi myös yllätyksiä...

En esittele kappaleita missään paremmuusjärjestyksessä ja niistä esittämäni mielipiteet ovat täysin omiani. Lähteinä olen käyttänyt Timo Pennasen kirjaa Sisältää hitin (2006) sekä esimerkiksi Allmusicin, The Official UK Charts Companyn ja EveryHitin nettisivuja ynnä Wikipediaa.

Ei kommentteja: