sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Listakatsaus, vko 27

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (2.) The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
3. (27.) Drake - Best I Ever Had
4. (3.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
5. (4.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
6. (5.) Lady Gaga - LoveGame
7. (8.) Sean Kingston - Fire Burning
8. (6.) Jeremih - Birthday Sex
9. (9.) Shinedown - Second Chance
10. (34.) Young Money - Every Girl

Draken ja Young Moneyn hitit tulivat myyntiin, mikä takasi niille hulppeat loikat ylöspäin listalla. The Black Eyed Peasin kaksoisjohto piti silti. Boom Boom Pow on hiljalleen nousemassa hitiksi myös meillä, tähän asti kappaleeseen on reagoitu yllättävän hitaasti ja nihkeästi. Korkein uusi tulokas on hiphop-duo New Boyzin ensimmäinen hitti You're A Jerk sijalla 32.


USA:n top 10 albumit

1. (-) Jonas Brothers - Lines, Vines and Trying Times
2. (1.) The Black Eyed Peas - The E.N.D.
3. (2.) Dave Matthews Band - Big Whiskey and the GrooGrux King
4. (3.) Eminem - Relapse
5. (-) Incubus - Monuments and Melodies
6. (6.) Lady Gaga - The Fame
7. (4.) Chickenfoot - Chickenfoot
8. (7.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
9. (8.) Green Day - 21st Century Breakdown
10. (11.) Taylor Swift - Fearless

Jonas Brothers -huuma alkaa laantua, mutta albumilistan paalupaikka irtosi kevyesti 247 000 myydyllä levyllä. Incubusin Monuments and Melodies -kokoelmasta on toistaiseksi myynnissä vain erikoispainos. Irlantilainen soul-laulaja Laura Izibor debytoi rohkaisevasti sijalla 27 albumillaan Let the Truth Be Told. Michael Jacksonin poismenon myötä hamstratut biisit ja albumit eivät kelpaa Hot 100- tai albumilistalle. Sen sijaan Comprehensive Albums - ja Digital Songs -listat tulvivat Jacksonin tuotoksia ensi viikolla.


Britannian Top 10 singlet

1. (-) La Roux - Bulletproof
2. (1.) David Guetta featuring Kelly Rowland - When Love Takes Over
3. (3.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
4. (8.) Lady Gaga - Paparazzi
5. (5.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
6. (4.) Agnes - Release Me
7. (2.) Pixie Lott - Mama Do (Uh Oh, Uh Oh)
8. (7.) Daniel Merriweather - Red
9. (6.) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
10. (10.) The Veronicas - Untouched

La Roux missasi kärkipaikan kultaa myyneellä sinkullaan In for the Kill, mutta duo ottaa vahingon takaisin Bulletproofilla. Michael Jacksonin sinkkuja on Top 40:ssä kaikkiaan kuusi, parhaiten sijoittui uutisoinnissa käytetty Man in the Mirror (11.). Todennäköisesti ensi viikon listalla niitä on vielä enemmän. Basement Jaxxin mainio uusi single Raindrops debytoi sijalla 21. Mainoshitillään Don't Stop the Rhythm (Go Baby Go) kuuluisuuteen noussut Noisettes ei jäänyt yhden hitin ihmeeksi: Never Forget You nousee sijalle 31.


Britannian Top 10 albumit

1. (re) Michael Jackson - Number Ones
2. (1.) Kasabian - West Rider Pauper Lunatic Asylum
3. (2.) Paolo Nutini - Sunny Side Up
4. (12.) Take That - The Circus
5. (18.) Lady Gaga - The Fame
6. (3.) Bruce Springsteen & The E Street Band - Greatest Hits
7. (re) Michael Jackson - Thriller
8. (5.) Daniel Merriweather - Love and War
9. (6.) Kings of Leon - Only by the Night
10. (8.) The Black Eyed Peas - The E.N.D.

Albumilista on jo nyt Michaelin hallussa. Number Ones nousi ykköseksi jo ilmestyessään vuonna 2003, ja nyt, noin viisi ja puoli vuotta myöhemmin, se tekee sen uudestaan. Ykkössijojen väli on kaikkien aikojen kolmanneksi pisin - sekä pisintä että toiseksi pisintä pitää hallussaan Abban Gold, joka melko varmasti nousee listakärkeen vielä neljännenkin kerran sopivan hetken tullessa ensi vuosikymmenellä. Jacksonin albumeista kolmanneksi korkeimmalla (14.) on kokoelma King of Pop perässään kovin oikea uutuus, Neil Sedakan (!) Music of My Life. Gossipin kehuttu kakkosalbumi Music for Men yltää vain sijalle 18.

lauantai 27. kesäkuuta 2009

Kuningas on poissa - musiikki juhlii listoilla



Video sent by Alexandeeer

Popin kuningas Michael Jackson on poissa. Voisin kirjoittaa omasta suhteestani häneen kappaletolkulla, mutta en sitä tee. Mainitsen vain, että hän on ollut kenties tärkein vaikuttaja omaan makuuni. Ja itkin vuolaasti, kun sain tiedon hänen poismenostaan.

Koska Jackson on Elvikseen ja John Lennoniin verrattava legenda, ellei suurempikin, tulevan viikon listat ovat täynnä hänen musiikkiaan. iTunesin myydyin kappale on tällä hetkellä uutislähetyksissä käytetty Man in the Mirror, albumeita on ostettu lähes ennennäkemättömällä tavalla sekä verkkokaupoista että levyliikkeistä. Amazon on kertonut myyneensä noin 800 000 Jackson-levyä vain muutamassa tunnissa tähden kuoleman tultua julki. Billboardin artikkeli aiheesta on täällä.

Tarkempia faktoja ja myyntilukuja tippuu tietenkin viikon mittaan, mutta kuten tiedetään, kuolema on edelleen parasta promootiota musiikille. Esimerkkejä menneisyydestä piisaa Kurt Cobainista 2Pacin kautta Elton Johnin Diana-hittiin.

Ohessa muuten oma Jackson-suosikkini, elokuvatunnari Ben. Rest in Peace Michael!

torstai 25. kesäkuuta 2009

Loppu on alku

Tästä aiheesta piti kirjoittaa jo viime viikolla, mutta unohdin tyystin. Korjataan asia nyt. Nimittäin Billboardin listoissa on tapahtunut pieniä muutoksia johtuen Nielsenin omistaman Radio&Recordsin lopettamisesta. Radio&Records ylläpiti Billboardin julkaisemia radiolistoja.

Tässä lyhykäisyydessään tärkeimmät muutokset: listoja alan ulkopuolelta tarkkailevan silmissä melko turha Pop 100 -lista on lopetettu, Modern Rock -lista on nyt Alternative, ja kaikkien rock-genren listojen tapahtumat heijastuvat uuteen Rock Songs -listaan, jonka ensimmäisenä ykkösenä komeili Green Dayn Know Your Enemy. Uusia listoja ei tosin syystä tai toisesta tätä kirjoitettaessa löydy Billboardin sivuilta, Pop 100 on sieltä jo poistettu.

Radio&Records oli omia suosikkisivujani pitkään, nyt täytyy ilmeisesti tyytyä Allaccess.comiin ja listafoorumeihin.

Uutinen on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

tiistai 23. kesäkuuta 2009

Elvis Presley - Always on My Mind (1972)

Video sent by NoAngel

Noin tsiljoona levyä julkaisseen Elvis Aaron Presleyn uralle mahtuu jos jonkinmoista coveria. Esimerkiksi vuonna 1956 hitiksi noussut Hound Dog oli alun perin Willie Mae "Big Mama" Thorntonin kappale.

Valitsin tähän sarjaan Always on My Mindin. Kappale on erityisen mielenkiintoinen sen vuoksi, että se tunnetaan parhaiten Elviksen esittämänä, vaikka hänen versionsa ei ikinä noussut listakärkeen USA:ssa eikä Britanniassa: rapakon takana se ylsi vain kantrilistan 16:nneksi, saarivaltakunnassa sinkkulistan yhdeksänneksi.

Mutta kuka on ikinä edes kuullut alkuperäisversion? Brenda Leen alkuperäinen Always on My Mind nousi kantrilistoille aiemmin samana vuonna. Allmusic listaa biisille yli kolmesataa versiointia, parhaiten Elviksen tulkinnan lisäksi tunnetaan Willie Nelsonin Grammynkin voittanut kantriversio (USA:n viides) sekä Pet Shop Boysin discohitti (Britannian ykkönen). Pet Shop Boysiin palataan sarjan kestäessä uudelleen.

Jos tarkkoja ollaan, Elviksen version ei pitäisi olla mukana tässä sarjassa, sillä sen listasijoitukset eivät olleet mitenkään erikoisia. Pidän Always on My Mindia kuitenkin erinomaisena esimerkkinä siitä, kuinka kappale jää elämään omaa elämäänsä ja siitä on hitiksi useaan otteeseen. Silti yksi esitys muistetaan ylitse muiden, ja tässä tapauksessa sekään ei ole ihan se ensimmäinen levytys.

sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Listakatsaus, vko 26

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (-) The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
3. (3.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
4. (2.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
5. (6.) Lady Gaga - LoveGame
6. (4.) Jeremih - Birthday Sex
7. (5.) Lady Gaga - Poker Face
8. (9.) Sean Kingston - Fire Burning
9. (8.) Beyoncé - Halo
10. (7.) Shinedown - Second Chance

The Black Eyed Peas pitää kahta kärkipaikkaa Hot 100 -listalla, kun I Gotta Feeling on tämän viikon myydyin kappale. Vastaavaan on yltänyt tällä vuosituhannella useampikin tähti, muun muassa OutKast, Nelly, Mariah Carey ja viimeisimpänä T.I. The Black Eyed Peasia lukuun ottamatta kärkipään tapahtumat ovat vähissä. Alempaa kannattaa huomioida pelkästään radiosoittopisteillä Top 30:iin noussut Draken r&b-hitti Best I Ever Had.


USA:n top 10 albumit

1. (-) The Black Eyed Peas - The E.N.D.
2. (1.) Dave Matthews Band - Big Whiskey and the GrooGrux King
3. (2.) Eminem - Relapse
4. (4.) Chickenfoot - Chickenfoot
5. (-) Aventura - The Last
6. (8.) Lady Gaga - The Fame
7. (6.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
8. (5.) Green Day - 21st Century Breakdown
9. (-) Mos Def - The Ecstatic
10. (-) Pleasure P - The Introduction of Marcus Cooper

The E.N.D. -albumia meni kaupaksi 304 000 kpl, mikä oli hieman odotuksia paremmin. Chickenfoot lisäsi myyntiään, sillä se otettiin myyntiin myös Target-ketjuun, viikkoa muita myöhemmin. Aventura on New Yorkista peräisin oleva bachata-yhtye (Wikipedia-fakta), The Last on heidän toistaiseksi korkeimmalle noussut levynsä. Marcus Cooper aka Pleasure P puolestaan yrittää siipiään soolona, r&b-yhtye Pretty Rickyn riveissä hän on päässyt kärkeen asti. Placebo noteeraa bändin uran kovimman listasijan 51.


Britannian Top 10 singlet

1. (7.) David Guetta featuring Kelly Rowland - When Love Takes Over
2. (1.) Pixie Lott - Mama Do (Uh Oh, Uh Oh)
3. (2.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
4. (3.) Agnes - Release Me
5. (6.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
6. (4.) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
7. (5.) Daniel Merriweather - Red
8. (13.) Lady Gaga - Paparazzi
9. (48.) Take That - Said It All
10. (9.) The Veronicas - Untouched

David Guetta ja Kelly Rowland nousevat odotetusti kärkeen melko mukavalla pophousekappaleellaan. Guetta on ensimmäinen ranskalainen listaykkösenä sitten Modjon (2000). Said It All puolestaan on ensimmäinen sijojen 6-10 väliin sijoittuva Take That -single sitten biisin A Million Love Songs (1992). Top 10 on toki missattu aiemmin, esimerkiksi edellisellä sinkulla Up All Night. Listaykkösiä on 11.


Britannian Top 10 albumit

1. (1.) Kasabian - West Rider Pauper Lunatic Asylum
2. (2.) Paolo Nutini - Sunny Side Up
3. (7.) Bruce Springsteen & The E Street Band - Greatest Hits
4. (-) George Harrison - Let It Roll: Songs of George Harrison
5. (4.) Daniel Merriweather - Love and War
6. (16.) Kings of Leon - Only by the Night
7. (10.) Jim Reeves - The Very Best of
8. (3.) The Black Eyed Peas - The E.N.D.
9. (-) Jonas Brothers - Lines, Vines and Trying Times
10. (28.) Meat Loaf - Hits out of Hell

Sikäläinen isänpäivä toi listaan mielenkiintoisia liikahduksia puoleen ja toiseen. Kings of Leon ja Meat Loaf hyppäsivät kärkikymppiin, Little Boots ja Placebo putosivat kauas, edellinen sijalle 40, jälkimmäinen vielä pykälän alemmas. Greatest Hits (ei se 90-luvulla julkaistu) toi Bruce Springsteenille tämän vuoden toisen top 3 -levyn alkuvuoden listaykkösen Working on a Dreamin jatkoksi.

torstai 18. kesäkuuta 2009

Ikuisesti sinun


Joka vuosi on yksi tai pari kappaletta, jotka viettävät käsittämättömän pitkiä aikoja eri listoilla. Jason Mrazin I'm Yours on nähnyt sekä Hot 100- että Britannian sinkkulistalla jos jonkinmoista: USA:ssa sillä on menossa 61. listaviikko, Britanniassa 27. viikko Top 75:ssä, mikä johtuu lähinnä myöhäisemmästä läpimurrosta.

Kestosuosikeille on usein yhteistä se, että ne eivät itse asiassa ole kenenkään erityisiä supersuosikkeja, vaan mahdollisimman harmittomia crossover-hittejä, jotka miellyttävät radiopäälliköitä ja kuluttajia genrerajojen yli. Toinen piirre tuppaa olemaan se, että jättihitti ei suinkaan nosta seuraajaansa isoksi hitiksi, vaan ikään kuin tukahduttaa sen alleen. Jason Mrazin tapauksessa seuraaja Lucky, duetto Colbie Caillat'n kanssa, ylsi hädin tuskin Top 50:iin USA:ssa ja Britanniassa se on flopannut myyntimielessä aika pahasti.

I'm Yoursia on myyty Yhdysvalloissa yli neljä miljoonaa kappaletta, mutta johtuen tasaisen tappavasta suosiosta sekä radiosoitossa että myynnissä, sen paras sijoitus Hot 100:ssa on kuudes. Brittilistan paras noteeraus on 11. Billboardin vuosilistojen kärkeen biisillä ei ole saumaa, sillä sen listaura jakaantuu aika tasan kahdelle vuodelle.

Todettakoon vielä lopuksi, että Hot 100 -listan viikkoennätys on LeAnn Rimesin kappaleella How Do I Live, 69 viikkoa. Britannian Top 75 -listalla kauimmin on viettänyt Frank Sinatran klassikko My Way, 124 viikkoa. Uskallan väittää, että se on Jason Mrazinkin ulottumattomissa.

(Lähteet: EveryHit, Billboard. Kuva: Amazon.com)

sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Listakatsaus, vko 25

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (3.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
3. (7.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
4. (4.) Jeremih - Birthday Sex
5. (2.) Lady Gaga - Poker Face
6. (10.) Lady Gaga - LoveGame
7. (11.) Shinedown - Second Chance
8. (6.) Beyoncé - Halo
9. (9.) Sean Kingston - Fire Burning
10. (5.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It

Poker Facen kakkossijaputki jäi yhdeksän viikon mittaiseksi, mutta Boom Boom Pow'lle ykkösviikkoja kertyy ainakin kymmenen. Ensi viikolla kärkeen on ehdolla The Black Eyed Peasin uusi single I Gotta Feeling, ainakin kaksoisjohto lienee melko varma. Shinedownin Second Chance ehti viettää listalla reippaasti yli 20 viikkoa, kunnes kasvanut radiokannatus sekä myynti yhdessä nostivat sen kymppikärkeen. Tämän kauden American Idol -virityksistä ei enää kolmannella viikolla ole viidenkympin kärkeen. Kenny Chesney noteeraa uransa korkeimman Hot 100 -sijoituksen, kun digimyyntiin päästetty radiosuosikki Out Last Night kipuaa 60->16.


USA:n top 10 albumit

1. (-) Dave Matthews Band - Big Whiskey and the GrooGrux King
2. (1.) Eminem - Relapse
3. (-) 311 - Uplifter
4. (-) Chickenfoot - Chickenfoot
5. (2.) Green Day - 21st Century Breakdown
6. (3.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
7. (-) Taking Back Sunday - New Again
8. (5.) Lady Gaga - The Fame
9. (6.) Kenny Chesney - Greatest Hits II
10. (9.) Taylor Swift - Fearless

USA:n albumilistan kärki on varsin rockvoittoinen. Ikimenestyjä Dave Matthews Band keräsi tililleen 424 000 ostotapahtumaa. Myös kolmantena debytoiva 311 on kokenut rockyhtye, eivätkä kymppikärjen sijoitukset ole vieraita Taking Back Sundayllekaan. Chickenfoot puolestaan on Van Halenin uusi tuleminen Joe Satrianilla ja Chad Smithillä (Red Hot Chili Peppers) vahvistettuna. Brittien suosikilla Paolo Nutinilla riittää kysyntää sijan 57 edestä. Elvis Costellon juna kulkee toiseen suuntaan: brittilistalta viime viikolla sija 71, nyt USA:n kolmastoista.


Britannian Top 10 singlet

1. (-) Pixie Lott - Mama Do (Uh Oh, Uh Oh)
2. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
3. (4.) Agnes - Release Me
4. (2.) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
5. (5.) Daniel Merriweather - Red
6. (6.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
7. (-) David Guetta featuring Kelly Rowland - When Love Takes Over
8. (3.) Kasabian - Fire
9. (9.) The Veronicas - Untouched
10. (7.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone

Wikipedia kertoo Pixie Lottin olevan 18-vuotias brittiläinen laulajalupaus, joka signattiin Island Def Jamille jo 15-vuotiaana. Harmi, että neidon ensimmäinen ykkössingle on aika köykäinen tekele. Red viettää viitossijalla jo neljännen viikon, edellisen kerran yhtä hanakasti tuosta paikasta piti kiinni The Frayn How to Save a Life vuonna 2007. When Love Takes Over on vahva ehdokas ensi viikon listaykköseksi. Biisi on nimittäin niin suosittu, että Airi L -nimisen projektin versiokin ylsi sijalle 22.


Britannian Top 10 albumit

1. (-) Kasabian - West Rider Pauper Lunatic Asylum
2. (1.) Paolo Nutini - Sunny Side Up
3. (-) The Black Eyed Peas - The E.N.D.
4. (2.) Daniel Merriweather - Love and War
5. (-) Little Boots - Hands
6. (3.) Eminem - Relapse
7. (-) Bruce Springsteen & The E Street Band - Greatest Hits
8. (-) Placebo - Battle for the Sun
9. (6.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
10. (13.) Jim Reeves - The Very Best of

Kasabianin pöhkösti nimetty kolmas levy myi yllättävänkin hyvin. Music Week kertoo viralliset lukemat huomenna maanantaina, mutta väliaikatietojen perusteella sata tuhatta kappaletta mennee rikki. The Black Eyed Peas ei ole koskaan räväyttänyt tiskiin kovia debyyttiviikon lukemia, mutta kolmas tila on silti pieni pettymys. Little Bootsin esikoishitti New in Town on toistaiseksi saavuttanut sinkkulistalla sijan 13, johon albumilistan viides tila on mukava lisämeriitti. Placebon uusi single For What It's Worth ei saanut aikaan mitään, albumi sentään debytoi linjassa aiempien julkaisujen kanssa. Springsteenin ja Jim Reevesin seurana listalla pyörii useampikin veteraaniartistin kokoelma, muun muassa Meat Loafin Hits out of Hell (sija 28).

lauantai 13. kesäkuuta 2009

UB40 - Red Red Wine (1983)



Video sent by samyyy62410

Birminghamilaisella reggaella on päästy kolmesti Britannian ja kahdesti Yhdysvaltojen sinkkulistan kärkeen. UB40 (eli Unemployment Benefit, Form 40) julkaisi 80- ja 90-luvulla kolme isoa coverhittiä, joista Red Red Wine on kuitenkin mielestäni ainoa tähän sarjaan kelpaava, eli se tunnetaan nimenomaan UB40:n esittämänä paremmin kuin alkuperäisversiona.

Red Red Wine on alun perin Neil Diamondin kappale vuodelta 1968. Alkuperäinen sovitus on varsin erityyppinen kuin UB40:n keinuva, oikeastaan melko huoleton reggaeversio. Kaikkein kiinnostavinta UB40:n versiossa on kuitenkin kappaleen listaura. Vuonna 1983 julkaistu sinkku ei nimittäin innostanut amerikkalaisia heti tuoreeltaan. Biisi sai uuden mahdollisuuden muutama vuosi myöhemmin, kun DJ Bobby Stark otti sen tehosoittoonsa atlantalaisella klubilla. Lokakuussa 1988 biisistä tuli Hot 100 -listan ykkönen.

Suomessa UB40:n suurin menestys on Sliver-elokuvan tunnaricover (I Can't Help) Falling in Love with You albumilta Promises and Lies, sekin listaykkönen Atlantin molemmin puolin.

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Wet Wet Wet - Love Is All Around (1994)


Video sent by laetitoumi

Wet Wet Wet osoitti vuonna 1994, että coverin ujuttaminen menestysleffaan on aika hyvä keino saada hitti. Suomalaisille melko tuntematon brittibändi nosti The Troggs-hitin avulla kokoelmansa muutamaksi viikoksi Suomenkin listakärkeen. Ennen Love Is All Aroundia Marti Pellow'n luotsaamaa yhtyettä ei oltu nähty Suomen listalla, eikä hittejä tulvaksi asti irronnut sen jälkeenkään. Viimeisin joten kuten suosiota rekisteröinyt kappale on vuoden 1996 Morning.

Love Is All Around soi tietenkin elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Brittilistalla kappale vietti ykkösenä kunnioitettavat 15 viikkoa putkeen jääden yhden viikon päähän Bryan Adamsin megaballadista (Everything I Do) I Do It for You. Ennätyksen torpedoi Whigfieldin ysäriklassikko Saturday Night. Jenkkilistalta Love Is All Aroundille irtosi sija 41.

The Troggsin alkuperäisesitys vuodelta 1967 ylsi myös kymppikärkeen Britanniassa ja menestyi Yhdysvalloissa ihan yhtä hyvin. Silti Wet Wet Wet ansaitsee paikkansa tässä sarjassa jo mainituista syistä: 15 viikkoa brittilistan kärjessä on hieno saavutus, ja kokoelmalla kultamyyntiin yltäminen Suomessa ilman minkäänlaista aiempaa hittiputkea melko harvinainen temppu.

sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Listakatsaus, vko 24

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (2.) Lady Gaga - Poker Face
3. (5.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
4. (9.) Jeremih - Birthday Sex
5. (3.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
6. (8.) Beyoncé - Halo
7. (13.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
8. (7.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
9. (12.) Sean Kingston - Fire Burning
10. (22.) Lady Gaga - LoveGame

The Black Eyed Peas pitää kärkipaikkaa yhdeksättä viikkoa, Poker Facella on tilillään saman verran viikkoja kakkospaikalla. Vuosien saatossa kakkossijalla on viihtynyt pisimpään Whitney Houstonin Exhale (Shoop Shoop) (11 viikkoa vuonna 1995). Se ylsi Poker Facen tavoin myös ykköseksi. Missy Elliottin Work It (2002) vietti aikanaan kymmenen viikkoa yltämättä kärkeen. Ennustin pari viikkoa sitten Sean Kingstonia ja Gagan LoveGamea kärkijoukkoihin ja kumpikin on nopeassa nousussa.


USA:n top 10 albumit

1. (1.) Eminem - Relapse
2. (2.) Green Day - 21st Century Breakdown
3. (7.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
4. (-) Marilyn Manson - The High End of Low
5. (8.) Lady Gaga - The Fame
6. (3.) Kenny Chesney - Greatest Hits II
7. (-) Wisin & Yandel - La Revolucion
8. (-) Grizzly Bear - Veckatimest
9. (11.) Taylor Swift - Fearless
10. (12.) Rascal Flatts - Unstoppable

Kärkikaksikolle ei suhteellisen hiljaisella julkaisuviikolla löydy kunnollisia haastajia. Marilyn Mansonin uutuus möi alle 50 000 kopiota, mutta ylsi bändin parhaalle sijalle sitten vuoden 2003 listaykkösen The Golden Age of Grotesque. Reggaetonin suurkaksikko Wisin & Yandel on urallaan ensimmäistä kertaa kymppikärjessä. Grizzly Bearin Veckatimest on jälleen lisää alkuvuoden indieyllättäjien listaan.


Britannian Top 10 singlet

1. (2.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (1.) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
3. (-) Kasabian - Fire
4. (3.) Agnes - Release Me
5. (5.) Daniel Merriweather - Red
6. (12.) Keri Hilson featuring Kanye West & Ne-Yo - Knock You Down
7. (6.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
8. (4.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz – Number 1
9. (8.) The Veronicas - Untouched
10. (7.) La Roux - In for the Kill

Brittilistalla takaisin kärkeen nouseminen on melko harvinaista, mutta Boom Boom Pow'n menekki ei osoita hiipumisen merkkejä. Kolmen kärkeen yltävä rockhitti on sekin nykyisin suhteellisen harvinainen tapaus, joten Kasabianin menestys on huomioitava. Rumban haastatteluunkin hyväksytty Daniel Merriweather pitää viidettä sijaa kolmatta viikkoa putkeen perässään Keri Hilsonin erinomainen läpimurtohitti. Pet Shop Boys ei kärsi aivan U2:n kaltaisesta alamäestä sinkkujen suhteen: Love etc.:n 14. tilan jatkoksi tulevan Suomen-vieraan Did You See Me Coming yltää sijalle 21.


Britannian Top 10 albumit

1. (-) Paolo Nutini - Sunny Side Up
2. (-) Daniel Merriweather - Love and War
3. (1.) Eminem - Relapse
4. (2.) Escala - Escala
5. (-) Paul Potts - Passione
6. (4.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
7. (3.) Green Day - 21st Century Breakdown
8. (7) Pink - Can't Take Me Home/M!ssundaztood/Try This/I'm Not Dead
9. (6.) The Prodigy - Invaders Must Die
10. (5.) Lady Gaga - The Fame

Paolo Nutinin uudesta sinkusta Candy ei ole ollut suureksi listamenestyjäksi, mutta triplaplatinaa kuitannut esikoinen vauhditti kakkoslevyn listakärkeen. Australialainen Merriweather debytoi komeasti taskussaan muutama hittisinkku. Talent-menestyjä Paul Potts julkaisi uuden levynsä ensin Yhdysvalloissa. The Pretenders palasi pitkästä aikaa Top 40:iin, kiitos kahden levyn paketin Break Up the Concrete/The Best of, joista jälkimmäinen on luonnollisesti kokoelma.

torstai 4. kesäkuuta 2009

Englantilaisia erikoisuuksia

Viime viikolla kävin läpi Billboardin listojen pykäliä ja kriteerejä, tällä viikolla on brittilistojen vuoro. Britanniassa listojen seuraaminen on melkeinpä verrattavissa urheiluun. Etenkin vuoden tärkeimmän, eli joulun listaykkösen veikkaaminen on suosittua. Nykyisin kilpailua tosin vesittävät kykyjenetsintäkilpailujen tähtien sopivasti ajoitetut julkaisut.

Suomessakin ahkerasti seurattavan ja siteerattavan sinkkulistan sääntöjä on rukattu viimeksi vuonna 2007. Tätä nykyä suurin osa myynnistä koostuu digilatauksista, joiden minimihinnaksi on määritetty 40 penniä. Koska brittien viralliset listat perustuvat vain ja ainoastaan myyntiin, USA:n Hot 100:n tyyppisille rajoitteille listaviikoista ja julkaisuajankohdista ei ole tarvetta. Britannian virallinen Top 75 -lista kertoo myydyimmät singlet ja albumit, ei enempää eikä varsinkaan vähempää.

Albumien osalta täytyy kuitenkin muistaa sana paitsi. Niin Britanniassa kuin Suomessakin on voimassa ikävä käytäntö kokoelma- ja artistilevyjen listaamisesta erikseen. Käytännössä myydyin levy voi siis olla (ja usein onkin) täysin eri kuin uutisoitavan artistialbumilistan ykkönen. Myös soundtrack-albumit kuuluvat kokoelmalistalle, jos niitä ei ole merkitty jonkun yksittäisen esittäjän nimiin. Esimerkiksi Slumdog Millionaire pääsi varsinaiselle albumilistalle, koska sen esittäjäksi on merkitty intialainen A.R. Rahman. High School Musicalin kaltaiset usean esittäjän levyt menevät siis kokoelmaosastolle. Tämän lisäksi halvimman hintaryhmän eli 0-3,75 punnan ns. budget-albumeita ei huomioida albumilistalla. Suomessa sekaannusta aiheuttavan midprice-listan kaltaista viritelmää ei Britanniassa ole.

Lisätietoa tarjoavat http://www.theofficialcharts.com/ sekä http://www.musicweek.com/, Britannian vastine Billboard-lehdelle.

tiistai 2. kesäkuuta 2009

Soft Cell - Tainted Love (1981)

Soft Cell - Tainted Love
Video sent by hushhush112

Lyön heti kättelyssä tiskiin oman ikisuosikkini ja kenties kaikkien aikojen parhaan coverversion. Marc Almondin ja Dave Ballin muodostaman brittikaksikko Soft Cellin Tainted Lovesta tuli aivan giganttinen hitti rapakon molemmin puolin (Brittien ykkönen, USA:n kasi). Suomessakin siihen malliin, että emolevy Non-Stop Erotic Cabaret nousi listoille.

Mutta kuka levytti alkuperäisen? Gloria Jones tietysti. Vuosi oli 1964. Jos Soft Cellin versio oli syntsapoppia, niin alkuperäinen nätti ja sielukas soul-esitys. Biisi oli pieni hitti jo Glorialle, joka Wikipedian mukaan levytti sen uudelleen vuonna 1975.

En ota tähän sarjaan mukaan sampleja tai kappaleiden melko räikeitäkin uusiokäyttöjä. Rihannahan sai melodialla ison hitin S.O.S. vuonna 2006, Marilyn Manson ihan perinteisesti coveroimalla muutama vuosi aiemmin.

Noin kaksikymmentä esimerkkiä siitä, että coverointi kannattaa

Jokaisella itseään kunnioittavalla blogilla pitää olla oma kesäsarjansa. Itseään kunnioittavasta en tiedä, mutta kesäsarjaa pukkaa tännekin. Päädyin esittelemään coverhittejä. Olen valinnut vajaa parikymmentä kappaletta, joista tuli erityisen suosittuja vasta jonkun muun kuin alkuperäisesittäjän käsittelyssä. Tai sitten alkuperäinenkin oli hitti, mutta coverversio vielä suurempi jymymenestys.

Hittiyden käsite on tietenkin suhteellinen, mutta kaikki kesän mittaan esiteltävät kappaleet ovat olleet listojen kärkipaikoilla joko Yhdysvalloissa, Britanniassa tai molemmissa, monet Suomessakin. Jotkut kappaleet ovat avanneet kokonaan uusia uria musiikkimaailmassa, toiset jääneet menestyksestään huolimatta sivujuonteiksi. Pyrin löytämään teemaan erilaisia näkökulmia: toiset versioinnit edustavat kokonaan eri genreä, toiset vain sattuivat menestymään alkuperäistä paremmin. Ehkä mukana on ns. pakollisten valintojen lisäksi myös yllätyksiä...

En esittele kappaleita missään paremmuusjärjestyksessä ja niistä esittämäni mielipiteet ovat täysin omiani. Lähteinä olen käyttänyt Timo Pennasen kirjaa Sisältää hitin (2006) sekä esimerkiksi Allmusicin, The Official UK Charts Companyn ja EveryHitin nettisivuja ynnä Wikipediaa.