torstai 21. toukokuuta 2009

Viisuilla listoille 2.0



Oli syy mikä tahansa, niin tänä vuonna Euroviisujen menestyjät näkyvät listoilla aivan eri malliin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Norjan voittoisa Fairytale on Suomen listakakkonen, Ruotsissakin varmasti kolmen kärjessä ja matkalla top kymppiin myös Britanniassa. Myös Islannin Jóhanna Gudrun Jónsdottirin Is It True noussee listoille ympäri Eurooppaa. Jopa Waldo's Peoplen Lose Control näyttäytyy Britannian väliaikatiedoissa Top 75:ssä, vaikka sille ei irronnut maasta pisteen pistettä. Mutta ei sinänsä mikään ihme, onhan biisi aivan eri maata levytettynä versiona. Sen sijaan Turkin Hadisen täydet pisteet saarivaltakunnasta netonnut Düm Tek Tek on mystisesti jäämässä paitsioon.

Kaikki edellä mainitut kappaleet ovat luonnollisesti mukana Eurovision Song Contest 2009 -albumilla. Britanniassa vuosittaiset viisualbumit on aina sijoitettu kokoelmalistalle. Suomessa ne ovat aina silloin tällöin näyttäytyneet milloin milläkin listalla, esimerkiksi vuosina 2002-2005 albumilistalla. Tämä viimeisin on pysynyt toistaiseksi nätisti kokoelmalistalla. Teknisesti ottaen sen voisi kuitenkin luokitella tv-ohjelman soundtrack-levyksi, jotka kai hyväksytään varsinaiselle listalle. Britanniassa jako on simppeli: jos levyllä on usean artistin kappaleita eikä se ole duettolevy, se on kokoelma. Oli kyseessä soundtrack tai ei. Suomessa listalle kelpuutetaan esimerkiksi Mamma Mia! -leffan soundtrack, mutta ei viisulevyä. Britanniassa molemmat päätyvät kokoelmiin.

Jos viisualbumi kiinnostaa, sen saa ladattua alle kymmenellä eurolla tapahtuman virallisesta nettikaupasta. 42 kappaletta kympillä. Kohtuullinen hinta-laatusuhde sanoisin (vaikka puolet biiseistä on aikamoista tuubaa).

(kuva: eurovision.tv/shop)

Ei kommentteja: