torstai 28. toukokuuta 2009

Ameriikan meininkiä

Paneudutaanpa hetkeksi listojen politiikkaan Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä seuratuimmat listat ovat Billboardin Hot 100 sekä Top 200 Albums, joilla kummallakin on omat omituisuutensa.

Ensiksi mainitun sijoitukset perustuvat pisteisiin, joita kappaleet saavat radiosoitosta (käytännössä kappaleen saama yleisö), myynnistä sekä menestyksestä internetin streaming -palveluissa. Hot 100 ei hyväksy listalle 20. listaviikon jälkeen Top 50:n ulkopuolelle pudonneita kappaleita. Näin monen hitin listaura ikään kuin loppuu kesken. Kappale saattaa kuitenkin palata viidenkympin kärkeen, jos se saa tarpeeksi pisteitä ja on "current" eli sitä promotaan. Esimerkkinä muun muassa Grammy-menestyksen avulla korkeimmalle sijalleen neljänneksi pari vuotta sitten palannut Dixie Chicksin Not Ready to Make Nice.

Myyntiä ja radiosoittoa ei kuitenkaan sekoiteta jokaisella listalla. Ainoat, joilla näin tehdään, ovat Billboard Hot 100, Hot R&B/Hip-Hop Songs sekä Billboard Pop 100. Sekä myynnin että radiosoiton mittaamisesta vastaa Nielsen.

Myös albumilistalla on hämääviä periaatteita. Käytännössä koko maan myydyin albumi voi olla eri kuin Billboardin listaykkönen, sillä albumilista ei hyväksy catalog-julkaisuja, vanhoja joululevyjä tai albumeita, jotka ovat viettäneet listalla tietyn ajan ja tippuneet sadan huonommalle puolelle, jollei niiltä ole irroitettu biisiä, joka nousee jollakin Billboardin kokoamista sinkku- ja radiolistoista. Pykäläviidakko on melkoinen... Esimerkiksi Pearl Jamin Ten-levyn uusi painos oli keväällä USA:n viidenneksi myydyin, mutta sitä ei näkynyt albumilistalla.

Mutta ei hätää! Billboard julkaisee myös Comprehensive Album Chart -listaa, jolle hyväksytään kaikki albumit. Hyvä kysymys onkin, miksi se ei ole virallinen, uutisoitava albumilista...

Mainittuihin sekä noin pariinkymmeneen muuhun enemmän tai vähemmän tärkeään listaan voi tutustua osoitteessa http://www.billboard.com/. Sieltä selviää muun muassa se, että Adult R&B -genrelistan ykkönen menneellä viikolla oli Charlie Wilsonin There Goes My Baby.

Ensi viikolla luvassa vastaavaa nippelitietoa brittilistoista.

Ei kommentteja: