sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Listakatsaus, vko 23

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (2.) Lady Gaga - Poker Face
3. (3.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
4. (-) Glee Cast - Don't Stop Believin'
5. (4.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
6. (-) Linkin Park - New Divide
7. (5.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
8. (6.) Beyoncé - Halo
9. (9.) Jeremih - Birthday Sex
10. (13.) Katy Perry - Waking Up in Vegas

Taannoin käsittelemäni Don't Stop Believin' on nyt korkeammalla kuin alkuperäisesitys konsanaan. Glee on jokin Foxin tv-ohjelma tyyliin High School Musical, mutta en nyt tähän hätään ottanut tarkemmin siitä selvää. New Divide on sekin kytköksissä audiovisuaaliseen taidepläjäykseen, nimittäin uuteen Transformers-elokuvaan. Tätä korkeammalle Linkin Park on yltänyt ainoastaan jättihitillään In the End. Alempana sijasta 11 lähtien löytyy tasaisin välimatkoin American Idol -satoa, josta suurin osa tippuu listalta ensi viikolla.


USA:n top 10 albumit

1. (-) Eminem - Relapse
2. (1.) Green Day - 21st Century Breakdown
3. (-) Kenny Chesney - Greatest Hits II
4. (-) Method Man & Redman - Blackout! 2
5. (-) Dane Cook - ISolated INcident
6. (-) Busta Rhymes - Back On My B.S.
7. (2.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
8. (4) Lady Gaga - The Fame
9. (-) Tori Amos - Abnormally Attracted to Sin
10. (-) Kate Voegele - A Fine Mess

Eminem kilautti kassakoneita yli 600 000 kertaa, mikä on melko mainio suoritus ilman mainittavaa megahittiä. Kantrin kestotähti Kenny Chesney on tottunut ykköspaikkoihin, mutta tällä kertaa kaksi kovaa olivat selvästi edellä. Chesneyn levy ei ole myynnissä digitaalisesti käsittääkseni missään nettikaupassa. Method Man ja Redman löivät hiphop-päänsä yhteen vuoden 1999 albumilla Blackout!, jolle julkaistiin nyt seuraaja. Ensimmäinen yhteistyö toi kolmossijan. Kakkonen merkittiin ensin sijalle seitsemän, mutta SoundScan korjasi sen myynniksi neljänteen sijaan oikeuttavan määrän.


Britannian Top 10 singlet

1. (1.) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
2. (2.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
3. (-) Agnes - Release Me
4. (3.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz – Number 1
5. (5.) Daniel Merriweather - Red
6. (8.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
7. (6.) La Roux - In for the Kill
8. (-) The Veronicas - Untouched
9. (7.) Lily Allen - Not Fair
10. (4.) Eminem - We Made You

Ruotsalaisilla menee taas paljon itänaapureitaan paremmin. Viime vuonna Basshunter ylsi sekä sinkku- että albumilistan kärkeen ja sittemmin top 10:iin on murtautunut muun muassa September. Nyt on Agnes Carlssonin vuoro. The Veronicasin debyytti kahdeksantena on hieno juttu, Untouched on yksi parhaista popsinkuista viimeisen vuoden aikana. U2:n With or Without You ylsi tv-boostin ansiosta tällä viikolla melkein yhtä korkealle (43) kuin herrojen uusin single Magnificent tuoreeltaan.


Britannian Top 10 albumit

1. (1.) Eminem - Relapse
2. (-) Escala - Escala
3. (2.) Green Day - 21st Century Breakdown
4. (4.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
5. (6.) Lady Gaga - The Fame
6. (7.) The Prodigy - Invaders Must Die
7. (-) Pink - Can't Take Me Home/M!ssundaztood/Try This/I'm Not Dead
8. (10.) Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
9. (9.) Pink - Funhouse
10. (-) Simple Minds - Graffiti Soul

Escala on Britain's Got Talent -johdannaisia, jousia vinguttava tyttökvartetti. Pinkin neljän cd:n boksi tekee listahistoriaa siinä mielessä, että vastaavilla julkaisuilla ei ole murtauduttu top 10:iin sitten Queenin vuonna 2000 julkaistun The Platinum Collectionin, joka nousi parhaimmillaan sijalle kaksi. Simple Mindsilla riittää edelleen kysyntää, vaikka yhtyeen viimeisin Top 40 -single on vuodelta 1998. Ehkä neljän vuoden levytystauko teki tehtävänsä.

torstai 28. toukokuuta 2009

Ameriikan meininkiä

Paneudutaanpa hetkeksi listojen politiikkaan Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä seuratuimmat listat ovat Billboardin Hot 100 sekä Top 200 Albums, joilla kummallakin on omat omituisuutensa.

Ensiksi mainitun sijoitukset perustuvat pisteisiin, joita kappaleet saavat radiosoitosta (käytännössä kappaleen saama yleisö), myynnistä sekä menestyksestä internetin streaming -palveluissa. Hot 100 ei hyväksy listalle 20. listaviikon jälkeen Top 50:n ulkopuolelle pudonneita kappaleita. Näin monen hitin listaura ikään kuin loppuu kesken. Kappale saattaa kuitenkin palata viidenkympin kärkeen, jos se saa tarpeeksi pisteitä ja on "current" eli sitä promotaan. Esimerkkinä muun muassa Grammy-menestyksen avulla korkeimmalle sijalleen neljänneksi pari vuotta sitten palannut Dixie Chicksin Not Ready to Make Nice.

Myyntiä ja radiosoittoa ei kuitenkaan sekoiteta jokaisella listalla. Ainoat, joilla näin tehdään, ovat Billboard Hot 100, Hot R&B/Hip-Hop Songs sekä Billboard Pop 100. Sekä myynnin että radiosoiton mittaamisesta vastaa Nielsen.

Myös albumilistalla on hämääviä periaatteita. Käytännössä koko maan myydyin albumi voi olla eri kuin Billboardin listaykkönen, sillä albumilista ei hyväksy catalog-julkaisuja, vanhoja joululevyjä tai albumeita, jotka ovat viettäneet listalla tietyn ajan ja tippuneet sadan huonommalle puolelle, jollei niiltä ole irroitettu biisiä, joka nousee jollakin Billboardin kokoamista sinkku- ja radiolistoista. Pykäläviidakko on melkoinen... Esimerkiksi Pearl Jamin Ten-levyn uusi painos oli keväällä USA:n viidenneksi myydyin, mutta sitä ei näkynyt albumilistalla.

Mutta ei hätää! Billboard julkaisee myös Comprehensive Album Chart -listaa, jolle hyväksytään kaikki albumit. Hyvä kysymys onkin, miksi se ei ole virallinen, uutisoitava albumilista...

Mainittuihin sekä noin pariinkymmeneen muuhun enemmän tai vähemmän tärkeään listaan voi tutustua osoitteessa http://www.billboard.com/. Sieltä selviää muun muassa se, että Adult R&B -genrelistan ykkönen menneellä viikolla oli Charlie Wilsonin There Goes My Baby.

Ensi viikolla luvassa vastaavaa nippelitietoa brittilistoista.

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Listakatsaus, vko 22

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (2.) Lady Gaga - Poker Face
3. (3.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
4. (11.) Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
5. (4.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
6. (5.) Beyoncé - Halo
7. (8.) 3OH!3 - Don't Trust Me
8. (6.) Flo Rida featuring Wynter - Sugar
9. (13.) Jeremih - Birthday Sex
10. (7.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone

Boom Boom Pow'lla on plakkarissaan nyt seitsemän viikkoa kärjessä ja muutama lisää lienee tulossa. Jeremih'n provokatiivinen r&b-veto Birthday Sex on kärkikymmenikön kovin nousija radiosoitossa, Pitbullin kappale taas lisäsi myyntiään viime viikosta tuntuvasti. Vaikka listat tulisi pitää erillään subjektiivisesta musiikkimausta, niin I Know You Want Me on pakko mainita kamalimpana hittinä pitkiin aikoihin. Alempana nousevista kappaleista kannattaa seurata Sean Kingstonin paluusinkkua Fire Burning (29->18) ja Lady Gagan LoveGamea (61->27).


USA:n top 10 albumit

1. (-) Green Day - 21st Century Breakdown
2. (2.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
3. (-) Cam'Ron - Crime Pays
4. (6.) Lady Gaga - The Fame
5. (4.) Rascal Flatts - Unstoppable
6. (5.) Bob Dylan - Together Through Life
7. (7.) Taylor Swift - Fearless
8. (1.) Chrisette Michele - Epiphany
9. (8.) Rick Ross - Deeper Than Rap
10. (3.) Ciara - Fantasy Ride

Green Dayn ensimmäinen viikko oli vajaa, mutta myyntilukemat silti reippaasti yli 200 000, kolme kertaa Hannah Montanan saldo. Räppäri Cam'Ron muistetaan (tai kuka muistaa, kuka ei) hiteistään Oh Boy ja Hey Ma. Hänen nykyisen matalan profiilinsa huomioon ottaen debyytti kolmantena on hyvä, myynti (43 000) sijoitukseen nähden kehnohkoa. The Famen paras sija on nelonen, jonka levy saavutti nyt toiseen otteeseen.


Britannian Top 10 singlet

1. (-) Dizzee Rascal featuring Armand van Helden - Bonkers
2. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
3. (2.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz – Number 1
4. (4.) Eminem - We Made You
5. (-) Daniel Merriweather - Red
6. (3.) La Roux - In for the Kill
7. (5.) Lily Allen - Not Fair
8. (16.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
9. (6.) Lady Gaga - Poker Face
10. (-) Alexander Rybak - Fairytale

Bonkersin ykkössija on toinen sekä Dizzee Rascalille että Armand van Heldenille. Rascalin ensimmäinen oli viimevuotinen Dance wiv Me, van Heldenin noin kymmenen vuoden takainen U Don't Know Me. Laveasti tulkiten tuo yhdysvaltalainen dj nousi ensimmäisen kerran kärkeen remiksillään Tori Amosin kappaleesta Professional Widow vuonna 1996, mutta silloin häntä ei päästetty mukaan krediitteihin huolimatta siitä, että juuri hänen remiksinsä ansiosta biisistä tuli hitti. Australialainen Daniel Merriweather on nostanut profiiliaan jokaisella sinkullaan. Uusi balladi Red nousee suoraan viidenneksi. Edellinen single Change kävi kahdeksantena ja on saanut radiosoittoa myös Suomessa. Viisuvoittaja ylsi myös top 10:iin, vaikka ehti kadota iTunesista viikon aikana tyystin, ilmeisesti julkaisuoikeuksiin liittyvien kommervenkkien vuoksi.


Britannian Top 10 albumit

1. (-) Eminem - Relapse
2. (1.) Green Day - 21st Century Breakdown
3. (-) Manic Street Preachers - Journal for Plague Lovers
4. (2.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
5. (-) Madness - The Liberty of Norton Folgate
6. (3.) Lady Gaga - The Fame
7. (4.) The Prodigy - Invaders Must Die
8. (9.) Jim Reeves - The Very Best of
9. (5.) Pink - Funhouse
10. (7.) Beyoncé - I Am...Sasha Fierce

Eminemin ykkössija on selvä, mutta Manics Street Preachersin kolmospaikka iloinen yllätys. Samoin veteraaniyhtye Madnessin yhdeksännen studioalbumin menestys. The Liberty of Norton Folgate nousee korkeammalle kuin mikään Madness-levy sitten vuonna 1980 julkaistun kakkosalbumin Absolutely. Vanhusrintamaan kuuluu myös kantripoplegenda Jim Reeves. Entinen Pulp-yhtyeen nokkamies Jarvis Cocker debytoi toisella soolollaan Future Complications sijalla 19, pykälän korkeammalla kuin mainittu Tori Amos uutuudellaan.

lauantai 23. toukokuuta 2009

Älä luovu uskostasi!

AOR-legenda Journey on kaikessa hiljaisuudessa myynyt kappalettaan Don't Stop Believin' viimeisen viiden vuoden aikana yli kolme miljoonaa kappaletta Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Miksi? Hyvä kysymys. Kukaan ei tiedä.

Vuonna 1981 julkaistu biisi on ollut mukana erilaisissa kykyjenetsintäohjelmissa ja televisiosarjoissa ehkä useammin kuin mikään muu kappale, mutta silti sen menestys on hämmentävää. Se on ainoa vanhalla vuosituhannella julkaistu kappale digilatausajan viidenkymmenen myydyimmän kappaleen joukossa Yhdysvalloissa ja viettänyt tänä aikana 75 myydyimmän digisinkun joukossa järkyttävät 65 viikkoa, TOISTAISEKSI siis.

Yhtyeen kokoelma on viettänyt USA:n sadan myydyimmän albumin joukossa parin viime vuoden sisällä kymmeniä viikkoja ja on myynyt aikojen saatossa 15-kertaista platinaa.

Miten on, nouseeko Lady Gagan Poker Face pysyvästi uudelleen sinkkulistoille vuonna 2035?
(kuva: amazon.com)

torstai 21. toukokuuta 2009

Viisuilla listoille 2.0



Oli syy mikä tahansa, niin tänä vuonna Euroviisujen menestyjät näkyvät listoilla aivan eri malliin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Norjan voittoisa Fairytale on Suomen listakakkonen, Ruotsissakin varmasti kolmen kärjessä ja matkalla top kymppiin myös Britanniassa. Myös Islannin Jóhanna Gudrun Jónsdottirin Is It True noussee listoille ympäri Eurooppaa. Jopa Waldo's Peoplen Lose Control näyttäytyy Britannian väliaikatiedoissa Top 75:ssä, vaikka sille ei irronnut maasta pisteen pistettä. Mutta ei sinänsä mikään ihme, onhan biisi aivan eri maata levytettynä versiona. Sen sijaan Turkin Hadisen täydet pisteet saarivaltakunnasta netonnut Düm Tek Tek on mystisesti jäämässä paitsioon.

Kaikki edellä mainitut kappaleet ovat luonnollisesti mukana Eurovision Song Contest 2009 -albumilla. Britanniassa vuosittaiset viisualbumit on aina sijoitettu kokoelmalistalle. Suomessa ne ovat aina silloin tällöin näyttäytyneet milloin milläkin listalla, esimerkiksi vuosina 2002-2005 albumilistalla. Tämä viimeisin on pysynyt toistaiseksi nätisti kokoelmalistalla. Teknisesti ottaen sen voisi kuitenkin luokitella tv-ohjelman soundtrack-levyksi, jotka kai hyväksytään varsinaiselle listalle. Britanniassa jako on simppeli: jos levyllä on usean artistin kappaleita eikä se ole duettolevy, se on kokoelma. Oli kyseessä soundtrack tai ei. Suomessa listalle kelpuutetaan esimerkiksi Mamma Mia! -leffan soundtrack, mutta ei viisulevyä. Britanniassa molemmat päätyvät kokoelmiin.

Jos viisualbumi kiinnostaa, sen saa ladattua alle kymmenellä eurolla tapahtuman virallisesta nettikaupasta. 42 kappaletta kympillä. Kohtuullinen hinta-laatusuhde sanoisin (vaikka puolet biiseistä on aikamoista tuubaa).

(kuva: eurovision.tv/shop)

maanantai 18. toukokuuta 2009

Listakatsaus, vko 21

Billboard Hot 100, top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (3.) Lady Gaga - Poker Face
3. (2.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
4. (4.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
5. (8.) Beyoncé - Halo
6. (5.) Flo Rida featuring Wynter - Sugar
7. (7.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
8. (9.) 3OH!3 - Don't Trust Me
9. (6.) Flo Rida - Right Round
10. (11.) Miley Cyrus - The Climb

Hot 100 -listalla ei ole juuri tarjolla suurempia mullistuksia. Tällä hetkellä ei varsinaisesti ole pulaa uusista hiteistä, mutta todellista kaikkien suosikkia kärkikaksikon lisäksi ei tunnu löytyvän. American Idolista ponnahtaneen Daughtryn uusi kappale No Suprise debytoi sijalla 15 ollen viikon korkein uutuus.


USA albumit, top 10

1. (-) Chrisette Michele - Epiphany
2. (2.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
3. (-) Ciara - Fantasy Ride
4. (3.) Rascal Flatts - Unstoppable
5. (1.) Bob Dylan - Together Through Life
6. (5.) Lady Gaga - The Fame
7. (9.) Taylor Swift - Fearless
8. (4.) Rick Ross - Deeper Than Rap
9. (-) Ben Harper & Relentless7 - White Lies for Dark Times
10. (6.) Soundtrack - Twilight

Albumitilaston meno on vilkkaampaa. Triviatietona mainittakoon, että r&b-lupaus Chrisette Michelen levyn myyntiluvut 83 000 ovat heikoimmat debyyttiviikon paalupaikalle riittäneet lukemat. Pidempään listoilla sinnitelleet albumit ovat vallanneet kärjen toki pienemmälläkin myynnillä. Euroopassa vähälle huomiolle jäänyt Ben Harper nettoaa jo kolmannen peräkkäisen top 10 -studioalbuminsa.


Britannia singlet, top 10

1. (-) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (1.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz - Number 1
3. (2.) La Roux - In for the Kill
4. (7.) Eminem - We Made You
5. (8.) Lily Allen - Not Fair
6. (5.) Lady Gaga - Poker Face
7. (3.) Ironik featuring Chipmunk & Elton John - Tiny Dancer (Hold Me Closer)
8. (4.) Calvin Harris - I'm Not Alone
9. (13.) The Prodigy - Warrior's Dance
10. (6.) Ciara featuring Justin Timberlake - Love Sex Magic

Boom Boom Pow:sta lienee yleismaailmalliseksi hitiksi, sen verran vilkkaasti sitä ostettiin julkaisuviikon mittaan myös Britanniassa. Eminemin We Made You kohoaa toistaiseksi parhaalle listasijalleen neljänneksi ja myös Lily Allenin Not Fair osoittaa yllättävääkin turnauskestävyyttä. Suomessa It's Not Me, It's You -albumin toinen single on Fuck You. Tanssimusiikin hyvistä suhdanteista kertoo The Prodigyn toinen perättäinen top 10 -sinkku Warrior's Dance. Omen ylsi neljänneksi.


Britannia albumit, top 10

1. (-) Green Day - 21st Century Breakdown
2. (3.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
3. (2.) Lady Gaga - The Fame
4. (6.) The Prodigy - Invaders Must Die
5. (4.) Pink - Funhouse
6. (-) Maxïmo Park - Quicken the Heart
7. (5.) Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
8. (1.) Bob Dylan - Together Through Life
9. (-) Jim Reeves - The Very Best of
10. (8.) Kings Of Leon - Only by the Night

Green Dayn albumia ehdittiin myydä pari päivää, mutta listan ykköspaikka oli selviö, ja tullee olemaan sitä Suomessakin. Indiebändi Maxïmo Park ylsi kevyesti kultamyyntiin edellisellä, varsin erinomaisella albumillaan Our Earthly Pleasures, joka debytoi aikanaan kakkosena. Siihen nähden kuudes sija on melkoinen pettymys.

keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Viisuilla listoille

Populaarimusiikin Euroopan mestaruuskilpailut ovat taas täydessä vauhdissa. Niistä ei kuitenkaan enää nykyisin nouse varsinaisia listahirmuja. Viime vuosien pärjääjistä mainittavimmin ovat menestyneet Lordin Hard Rock Hallelujah (brittilistan 25., Eurochartin nelonen vuonna 2006) sekä vuonna 2007 Verka Serduchkan hulvaton Dancing Lasha Tumbai (brittilistan 23., esimerkiksi Suomen kakkonen). Yhdysvalloissa Lordin albumi The Arockalypse ylsi muistaakseni Heatseekers-listalle, mutta en tähän hätään löytänyt vahvistusta mille sijalle.

Listamielessä kaikkien aikojen viisu on ABBAn Waterloo, joka oli brittiykkönen sekä Billboardin Hot 100 -listan kuutonen. Kotimaassaan se ei kuitenkaan koskaan noussut paalupaikalle.

Suurin viisuista ponnistanut Hot 100 -hitti ei kuitenkaan ole Waterloo eikä mikään muukaan voittajakappale, vaan Nel blu dipinto di blu, tunnetummin Volare, esittäjänään Domenico Modugno. Kappale edusti Italiaa kolmansissa Euroviisuissa vuonna 1958 ja sijoittui kolmanneksi. Se on toistaiseksi ainoa italialaisen esittämä Hot 100 -listan ykkönen ja voitti myös Grammyn.

Brittiykkösiä viisuista on herunut useita, lähinnä tietenkin Britannian omia edustajia. Viimeisin ulkomaalainen kisoista tuttu brittiykkönen on Länsi-Saksan voittoisa Ein Bisschen Frieden esittäjänään Nicole vuodelta 1982.

En ole kuitenkaan perehtynyt erityisen tiukasti viisujen ja listojen väliseen suhteeseen. Eli mielenkiintoinen trivia ja korjaukset ovat tervetulleita!

sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Listakatsaus, vko 20

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (4.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
3. (2.) Lady Gaga - Poker Face
4. (3.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
5. (7.) Flo Rida featuring Wynter - Sugar
6. (5.) Flo Rida - Right Round
7. (6.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
8. (10.) Beyoncé - Halo
9. (13.) 3OH!3 - Don't Trust Me
10. (8.) T.I. featuring Justin Timberlake - Dead and Gone

Boom Boom Pow jatkaa voittokulkuaan, jota ei pysty estämään (tai hidastamaan) edes Idol-promoa tehnyt Jamie Foxx. Coloradolaisbändi 3OH!3:n Don't Trust Me nousi kymppikärkeen USA:ssa hitaammin kuin Suomessa, mutta on kasvamassa isoksi menestykseksi myös kotimarkkinoilla. Korkein uutuus on Eminemin 3am sijalla 32.


USA:n top 10, albumit

1. (-) Bob Dylan - Together Through Life
2. (2.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
3. (4.) Rascal Flatts - Unstoppable
4. (1.) Rick Ross - Deeper Than Rap
5. (7.) Lady Gaga - The Fame
6. (6.) Soundtrack - Twilight
7. (8.) Various Artists - NOW 30
8. (-) Heaven & Hell - The Devil You Know
9. (11.) Taylor Swift - Fearless
10. (-) Various Artists - Playing for Change: Songs Around the World

Dylan käsiteltiin jo, mutta mainittakoon vielä myyntiluvut: noin 125 000. Muuten hiljaisella viikolla Top 10:iin yltävät uutuuksina Black Sabbath -johdannainen Heaven & Hell sekä hyväntekeväisyysalbumi Playing for Change -projektista. Twilightin soundtrack on viettänyt kymppikärjessä 19 viikkoa, mikä on kovin lukema elokuvasoundtrackille sitten vuoden 1998 City of Angels -soundtrackin (20 viikkoa).


Britannian Top 10, singlet

1. (1.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz – Number 1
2. (2.) La Roux - In for the Kill
3. (3.) Ironik featuring Chipmunk & Elton John – Tiny Dancer (Hold Me Closer)
4. (4.) Calvin Harris – I’m Not Alone
5. (5.) Lady Gaga - Poker Face
6. (6.) Ciara featuring Justin Timberlake - Love Sex Magic
7. (8.) Eminem - We Made You
8. (9.) Lily Allen - Not Fair
9. (7.) A.R. Rahman & Pussycat Dolls featuring Nicole Scherzinger – Jai Ho! (You Are My Destiny)
10. (10.) Beyoncé - Halo

Harvinaisen staattisella brittilistalla herättää huomiota Ciaran uuden sinkun hyvä menestys verrattuna USA:han. Love Sex Magic käväisi parhaimmillaan Hot 100 -listan sijalla 10. Etenkin r&b-kannatus on ollut siellä melkoisen vaisua. Alempana listalla kovin nousija on Soulja Boy Tell'emin Kiss Me Thru the Phone (63->30), joka onkin yllättävän hyvä biisi.


Britannian Top 10, albumit

1. (1.) Bob Dylan - Together Through Life
2. (3.) Lady Gaga - The Fame
3. (5.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
4. (6.) Pink - Funhouse
5. (4.) Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
6. (7.) The Prodigy - Invaders Must Die
7. (2.) The Enemy - Music for the People
8. (8.) Kings Of Leon - Only by the Night
9. (-) Ciara - Fantasy Ride
10. (-) Yusuf - Roadsinger: To Warm You Through the Night

Hiljaista on uutuuksien suhteen albumirintamallakin, mikä edesauttaa Bob Dylanin yllättävää saman viikon tuplaa albumilistoilla. Ciaran albumi puolestaan kamppailee ensi viikolla jenkkien ykköstilasta. Yusuf on paremmin tunnettu nimellä Cat Stevens.

torstai 7. toukokuuta 2009

Listaykkösiä läpi elämän


Normaalisti paneudun viikkolistojen tapahtumiin viikonlopun listakatsauksessa, mutta tällä viikolla Bob Dylan antoi aiheen erilliseenkin tekstiin.

Tiesin jo ennestään, että kohta 68 vuotta täyttävä Dylan on vanhin elinaikanaan (eli ei Johnny Cashin tai Ray Charlesin tyyliin postuumisti) jenkkien albumikärkeen yltävä artisti. Tittelin menetti suurin piirtein vuosi sitten ykkösenä piipahtanut Neil Diamond, joka aikanaan vei sen Dylanilta. Näiden kahden lisäksi yli kuusikymppisinä paalupaikan ovat valloittaneet Louis Armstrong, Barry Manilow ja Rod Stewart, kaksi viimeksi mainittua ihan hiljattain vuonna 2006. Armstrong on puolestaan Hot 100 -listan iäkkäin hallitsija. Hello Dolly! oli listaykkönen vuonna 1964 Armstrongin ollessa 62-vuotias.

Lisäksi lähteeni Yahoon Chart Watch nostaa esiin, että listaykkösen ja -kakkosen, tässä tapauksessa Dylanin ja Miley Cyruksen/Hannah Montanan, välinen ikäero on hätkähdyttävän suuri, 51 vuotta. Kaikkien aikojen enkaksi sitä ei julisteta, mutta ainakin se on lähellä sitä. Listateknisesti Hannah Montana: The Movie on tosin kreditoitu vain soundtrackiksi, mutta sen kantava voima on Miley Cyrus.

(kuva: flickr.com)

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Mainoksesta potkua myyntiin


90-luvulla Levi'sin farkkumainokset poikivat monta listaykköstä etenkin brittilistalle, Shaggyn Boombasticista Babylon Zoon kautta Mr. Oizoon. Digilatausten myötä sinkkumyynti on taas kasvussa ja niitä ostavat myös muut kuin fanit. Tämä on taas edesauttanut mainoshittien menekkiä. Tuorein mainoksen kautta breikannut bändi on brittiläinen Noisettes (kuvassa), jonka Don't Stop the Rhythm (Go Baby Go) soi Mazdan mainoksessa. Viime vuonna Yael Naïmin New Soul nousi hitiksi Applen mainoskampanjan ansiosta.

Millainen sitten on hyvä mainoshitti? Nopeasti mainoshittien listaa miettien sellainen biisi, joka edustaa sillä hetkellä suosittua musiikkigenreä ja on tarpeeksi tarttuva olematta liian kertakäyttöinen jatkuvaan pyöritykseen. Eli periaatteessa täydellinen listaohjus. Mutta miksi mainoshitit tulevat usein ikään kuin puskista? Ovatko ne yllätyshittejä sen takia, että esittäjät ovat suhteellisen tuntemattomia, joten ne eivät ole ensimmäisinä tyrkyllä radioiden soittolistoille? Vaikka siis ovat musiikillisesti passeleita hittejä. Onko mainostoimistojen miehillä ja naisilla kenties parempi hittivainu kuin radioiden musiikkipäälliköillä?

Mainittu Yael Naïm on Wikipedian mukaan jatkanut sittemmin mainosten parissa tehden musiikkia ainakin Barillan spottiin. Hänet on silti helppo lykätä yhden hitin ihmeiden karsinaan yhdessä Babylon Zoon, Stiltskinin ja Mr. Oizon kanssa. Siinäpä onkin tuo mainoshittiuran kääntöpuoli. Se tuppaa olemaan melkoisen lyhyt.

(kuva: ica.org.uk)

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Listakatsaus, vko 19

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) The Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
2. (2.) Lady Gaga - Poker Face
3. (6.) Kid Cudi - Day 'N' Nite
4. (7.) Jamie Foxx featuring T-Pain - Blame It
5. (3.) Flo Rida - Right Round
6. (7.) Soulja Boy Tell'em featuring Sammie - Kiss Me Thru the Phone
7. (15.) Flo Rida featuring Wynter - Sugar
8. (8.) T.I. featuring Justin Timberlake - Dead and Gone
9. (4.) Miley Cyrus - The Climb
10. (12.) Beyoncé - Halo

Boom Boom Pow jatkaa listakärjessä. Flo Rida on vakiinnuttanut asemansa kenties kovimpana sinkkujen kauppaajana: reilun vuoden takainen jättihitti Low pitää hallussaan kaikkien aikojen latausennätystä (4,9 miljoonaa), Right Roundin saldo on toistaiseksi kunnioitettavat 3 miljoonaa. Samana aikana miehen kaksi kokopitkää ovat myyneet yhteensä vajaa miljoona kappaletta. Viikon kovin uutuus on Dave Matthews Bandin paluusingle Funny the Way It Is sijalla 37, mutta pidempää listauraa on helppo ennustaa sijalla 75 debytovalle Kristinia Debargen kappaleelle Goodbye, joka pohjautuu Steamin takavuosien hittiin Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye.


USA:n top 10, albumit

1. (-) Rick Ross - Deeper Than Rap
2. (1.) Soundtrack - Hannah Montana: The Movie
3. (-) Depeche Mode - Sounds of the Universe
4. (3.) Rascal Flatts - Unstoppable
5. (-) Asher Roth - Asleep in the Bread Aisle
6. (4.) Soundtrack - Twilight
7. (8.) Lady Gaga - The Fame
8. (5.) Various Artists - NOW 30
9. (2.) DAY26 - Forever in a Day
10. (6.) Jadakiss - The Last Kiss

Kaikki Rick Rossin kolme varsinaista albumia ovat debytoineet paalupaikalla. Deeper Than Rapin viikkomyyntilukemat ovat niistä matalimmat, 157 000, mutta tuokin määrä on ihan komea. Myös Hannah Montanan soundtrack pääsi yli sadan tuhannen. Sounds of the Universe debytoi näyttävästi kolmantena. Valkoinen pennsylvanialaisrappari Asher Roth sai hitin päihdeteemaisesta kappaleesta I Love College ja debytoi nyt albumilistan sijalla viisi.


Britannian Top 10, singlet

1. (1.) Tinchy Stryder featuring N-Dubz – Number 1
2. (2.) La Roux - In for the Kill
3. (-) Ironik featuring Chipmunk & Elton John – Tiny Dancer (Hold Me Closer)
4. (3.) Calvin Harris – I’m Not Alone
5. (4.) Lady Gaga - Poker Face
6. (7.) Ciara featuring Justin Timberlake - Love Sex Magic
7. (6.) A.R. Rahman & Pussycat Dolls featuring Nicole Scherzinger – Jai Ho! (You Are My Destiny)
8. (5.) Eminem - We Made You
9. (9.) Lily Allen - Not Fair
10. (8.) Beyoncé - Halo

Brittien hip hopista ponnistavilla uusilla kyvyillä menee nyt kotimaassaan mainiosti, sillä Tinchy Stryderin seuraksi kärkikolmikkoon nousee Ironik. Mukana on alkuperäisen Tiny Dancerin esittäjä Elton John, mikä on ainakin tuon elävän legendan kannalta ihan järkevä temppu. Alkuperäinen versio vuodelta 1971 ei näet koskaan noussut brittilistalle. Beyoncén Halo blokkaa saarivaltakunnan suosituimman tyttöbändin Girls Aloudin Untouchablen ulos Top 10:stä, mikä tarkoittaa, että järjestysluvultaan 21. single on näillä näkymin bändin ensimmäinen kymppisijaa alemmas jäävä julkaisu.


Britannian Top 10, albumit

1. (-) Bob Dylan - Together Through Life
2. (-) The Enemy - Music for the People
3. (1.) Lady Gaga - The Fame
4. (3.) Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
5. (5.) Lily Allen - It's Not Me, It's You
6. (10.) Pink - Funhouse
7. (6.) The Prodigy - Invaders Must Die
8. (4.) Kings Of Leon - Only by the Night
9. (-) The Pussycat Dolls - Doll Domination (The Mini Collection)
10. (8.) Akon - Freedom

Tiny Dancerilta kesti vajaa 38 vuotta nousta brittilistalle ja vielä pidempi on Bob Dylanin ykkösalbumien väli. New Morning onnistui tempussa vuonna 1970, ja nyt siis Together Through Life. Lähelle Dylan toki on päässyt monta kertaa: kaksi viimeisintä studioalbumia nousivat kumpikin sijalle kolme. The Enemyn ykkösalbumien putki katkeaa heti toiseen yritykseen. The Pussycat Dollsilta on julkaistu kummallinen minialbumi, joka on siis EP:tä pidempi, mutta ei varsinainen albumi. Vastaavaa julkaisua minulle ei tule mieleen, ainakaan PCD:n kaltaiselta popbändiltä.