torstai 2. toukokuuta 2024

Listaklassikko: Vangelis – Chariots of Fire (1982)

Tässä blogissa on monesti ollut puhetta instrumentaalihittien harvinaistumisesta. Niitä syntyy yhä välillä, mutta isoja megahittejä niistä ei enää saada. Martin Garrixin Animalsissakin (brittiykkönen vuonna 2013) kuullaan kahteen otteeseen vahvasti käsitelty lause ”We're the fucking animals”, vaikka sitä yleisesti pidetään instrumentaalihittinä.

1980-luvulla asiat olivat vielä toisin. Kreikkalaisen säveltäjä-tuottaja Vangelisin musiikki soi brittiläisessä Chariots of Fire -elokuvassa (suomeksi Tulivaunut) niin tehnoavasti, että nimikappale ylsi jopa Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen viikoksi toukokuussa 1982.

Kappaleesta tekee erikoisen se, että Chariots of Fire ei ole sen ”oikea” nimi. Elokuvan avauskohtauksessa kuultava sävelmä nimettiin Titlesiksi ja kesti monta viikkoa Hot 100 -debyytistä, ennen kuin kappaleen nimi vaihdettiin, koska se oli radioon mukavampi ja tunnistettavampi. Hot 100 -listalla se kulki nimellä Chariots of Fire - Titles ja radiolistalla Chariots of Firena.

Chariots of Fire nousi listalla hitaasti ja ylsi kärkeen vasta 22. listaviikollaan, mikä oli siihen aikaan harvinaista. Listaviikkoja kertyi kaikkiaan lopulta vain 28, eli matka alaspäin oli huomattavasti jyrkempi.

Kaksi vuotta sitten menehtynyt Vangelis ei koskaan saavuttanut muita Hot 100 -merkintöjä. Britanniassa Chariots of Fire oli myös menestys yltäen sijalle 12. Siellä hän on päässyt jopa top kymppiin.

Chariots of Fire on hajautettu Spotifyssa useammaksi eri nimiseksi versioksi. Alkuperäinen soundtrack-julkaisu on saanut 26 miljoonaa kuuntelua. Melko kummallinen – kukapa ei haluaisi katsoa tupakkaa polttavaa säveltäjää soittamassa ja katsomassa valkokankaalta elokuvaa – mutta aikoinaan suosittu video on kerännyt 28 miljoonaa katselua Youtubessa.

Ei kommentteja: