torstai 21. syyskuuta 2023

Listaklassikko: Grand Funk Railroad – We’re an American Band (1973)


Puoli vuosisataa sitten Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen eteni tuottelias rock-yhtye Grand Funk Railroad, jonka nimi lyhennettiin usein muotoon Grand Funk. Ykköshittiä We’re an American Band voidaan pitää palkkiona mittavasta suosiosta, sillä he olivat jo ennen Hot 100 -ykköstä saavuttaneet melko kasan pieniä hittejä ja neljä top ten -albumia.


We’re an American Band vietti listan huipulla vain viikon syyskuun lopulla 1973. Sen jälkeen bändi pääsi kärkeen myös Little Eva -coverilla The Loco-Motion (1974), jonka vei top kymppiin myöhemmin myös Kylie Minogue.

 

Grand Funk Railroadille kertyi kaikkiaan neljä top ten -hittiä Yhdysvalloissa, mutta heidän menestyksensä hiipui 1970-luvun loppupuoliskolla melko nopeasti. Viimeinen studioalbumi What Funk on vuodelta 1983, eikä se listautunut ollenkaan.

Bändi on kuitenkin yhä olemassa ja keikkailee aktiivisesti Yhdysvalloissa juhlistaen nimenomaan tämän hittisinglen juhlavuotta. Kappaleella on 69 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa. Suosituin video, joka on live-veto, on kerännyt 5,2 miljoonaa pyöritystä Youtubessa.  


Ei kommentteja: