tiistai 22. elokuuta 2023

Listaklassikko: Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.) (2011)


Katy Perry
n Teenage Dream -levyä (2010) voidaan pitää yhtenä kaikkien aikojen menestyneimmistä "kampanjoista" popin historiassa. Siltä lohkaistiin peräti viisi ykköstä Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle ja hieman rajoja venytellen kuusi, sillä täydennyspainoksella julkaistu Part of Me (2012) oli myös ykkönen. Viiteen ykköseen oli yltänyt ennen Teenage Dreamia ainoastaan Michael Jacksonin Bad (1987).

Viides noista Teenage Dreamin ykkösistä oli Last Friday Night (T.G.I.F.), joka hyödynsi vielä jollain tavalla kukoistavaa musiikkivideokulttuuria. Videolle haalittiin sometähti Rebecca Black, kasari-ikonit Corey Feldman ja Debbie Gibson, ysärin merkkihahmot Kenny G ja Hanson, sekä tv:ssä tuolloin hyvin ajankohtaiset Kevin McHale ja Darren Criss.

Ilman paljon huomiota herättävää videota Last Friday Night (T.G.I.F.) ei välttämättä olisi yltänyt kärkeen, mutta sen myötä kappale hallitsi Yhdysvaltojen Hot 100 -listaa kaksi viikkoa elokuun lopulla 2011. Se oli Perryn kuudes ykkönen siinä vaiheessa. Kaikkiaan Teenage Dream -albumiin liitetyt sinkut hallitsivat 20 viikkoa vuosina 2010–2012.

Perryn ura jatkui vakaana Teenage Dream -jättimenestyksen jälkeenkin. Hänellä on toistaiseksi yhdeksän Hot 100 -listan ja viisi brittilistan ykköstä.

Last Friday Night (T.G.I.F.) on kerännyt massiivisesti striimauksia. Spotify näyttää lukemaa 902 miljoonaa ja Youtube 1,4 miljardia.

Ei kommentteja: