maanantai 21. elokuuta 2023

Suhdannemuutoksia ilmentävä sekstetti

Rap oli hallitseva voima hittilistoilla sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa monta vuotta 2020-luvun alkuun asti, mikä on osaltaan tehnyt sen, että listojen kärjessä on nähty paljon miesartisteja. Parin viime vuoden aikana rap-trendi on kuitenkin väistynyt ja pop on tullut eri muodoissaan takaisin.

Se tarkoittaa sitä, että naisartistit ovat taas menestyneet ajoittain jopa miehiä paremmin. Perjantaina tehtiin Britannian singlelistalla historiaa, sillä koko kärkikuusikko oli ensimmäistä kertaa soolona esiintyvien naisartistien hallitsema, ja seitsemäntenäkin oli pääosin naisten esittämä kappale. Nuo kuusi olivat Billie Eilishin, Dua Lipan, Taylor Swiftin, Peggy Goun hitit sekä Olivia Rodrigon kaksi sinkkua.

Kontrasti Yhdysvaltojen Hot 100 -listaan on tällä hetkellä merkittävä, sillä siellä juhlivat kantritähdet Morgan Wallen ja Luke Combs eivät ole vielä koskaan yltäneet Britanniassa edes top 20:een. Sen sijaan Yhdysvalloissa pärjäävät pophitit ovat toki tuttuja myös brittilistoilta.

Vielä isompi kontrasti näillä on Suomen listoihin. Viime viikolla top 20 -sinkkulistalla oli vain kaksi ulkomaalaista kappaletta sijoilla 19 ja 20. Ne ovat brittilistoilta tutut Daven ja Central Ceen Sprinter ja Billie Eilishin What Was I Made for.

Ei kommentteja: