tiistai 25. huhtikuuta 2023

Meksikolainen hittivyöry

Meksiko on popmusiikin uusi suurvalta, ainakin mikäli tarkastelemme Yhdysvaltojen Hot 100 -listaa. Viimeisen vuoden aikana Hot 100 -suosiota ovat niittäneet muun muassa Grupo Frontera, Yahritza y Su Esencia sekä netti-ilmiö Peso Pluma, jota voidaan pitää toistaiseksi vuoden 2023 merkittävimpänä läpilyöjänä. 

Tällä viikolla kalifornialaisen, mutta hyvin meksikolaista musiikkia esittävän Eslabon Armado -yhtyeen ja Peso Pluman yhteissinkku Ella Baila Sola nousi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla jo viidenneksi. Se on molempien ensimmäinen top ten -hitti, mutta Plumalle niitä tulee varmasti lisää. Tyrkyllä on muun muassa toisen meksikolaisen tulokkaan Yng Lvcasin kanssa tehty La Bebe -kappaleen remix.

 

Ella Baila Sola edustaa perinteistä meksikolaista popajattelua ja on kategorisoitu termillä "regional Mexican". Tarkemmin voisi ehkä puhua norteñosta tai rancherasta modernein elementein, mutta en ole asiantuntija.

 

Vaikka latinopopin eri genret ovat menestyneet Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla hyvin jo kymmeniä vuosia, meksikolaisia on näkynyt kärkipäässä yllättävän vähän. Tunnetuin meksikolaissyntyinen tähti on varmasti Carlos Santana, suurin hitti La Bamba ja popfanit muistavat ainakin Paulina Rubion, mutta lukumäärällisesti meksikolaisia hittejä on syntynyt harvakseltaan. Peso Plumalla on siis hyvä sauma kerryttää saldoa oikein kunnolla.

Ei kommentteja: