keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Arkistojen klassikkohelmestä listahitiksi

Kuten on jo (striimi)vuosien ajan seurattu, listojen joululaulut ovat yleensä samoja vanhoja pienin asemamuutoksin. Joskus kuitenkin vanhemmista kappaleista löytyy yllättäjiä.

Nat King Cole on viime vuosina ollut joka joulu Yhdysvaltojen Hot 100 -listan top 20:ssa jättiklassikollaan The Christmas Song (Merry Christmas to You) – eikä ihme, onhan mukavaa, että jopa kappaleen nimeen on saatu joulu upotettua kahdesti. Sen korkein sijoitus on toistaiseksi 11:s.

Tänä vuonna hänen repertuaaristaan on lähtenyt uuteen liitoon myös toinen kappale. Perinteinen joulusävelmä Deck the Halls syntyi jo satoja vuosia sitten, englanninkieliset sanat siihen kirjoitettiin vuonna 1862, Nat King Cole levytti sen vuonna 1960 The Magic of Christmas -albumilleen ja Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle se nousi joulukuussa 2020. Tällä viikolla se loikkasi jopa 16:nneksi, mikä tekee biisistä ehdottomasti nopeiten asemiaan parantaneen vanhan jouluklassikon rapakon takana. Vain 1 minuuttia kuusi sekuntia pitkänä kappaleena se on myös yksi listahistorian lyhyimpiä.

Syytä nousulle en itse asiassa osaa sanoa. Yritin etsiä, josko se olisi erityisen suosittu esimerkiksi TikTokissa, mutta sitä ei ole käytetty videoissa enempää kuin muitakaan perinteisiä joululauluja. Upea kappale joka tapauksessa!

Ei kommentteja: