tiistai 14. kesäkuuta 2022

Poikkeus sääntöön

Britannian singlelistan säännöt ovat niin monimutkaiset, että niitä ei välttämättä kannata edes yrittää selvittää niille, joita listat eivät instituutiona kiinnosta. BBC kuitenkin yritti tänään parhaansa – juttu on yli neljä tuhatta merkkiä pitkä.

Syy jutun tekemiseen on se, että Kate Bushin Running Up That Hill (A Deal with God) -hitille myönnettiin hieman kyseenalaisesti ns. manual reset ACR-tasolta (accelerated chart ratio) SCR-kategoriaan (standard chart ratio), mikä asettaa sen striimaukset samalle viivalle uusien hittien kanssa. Kappale on menossa perjantaina Bushin toiseksi ykköseksi, peräti noin 44 vuotta Wuthering Heightsin jälkeen.

Kyseenalaista se on siksi, että Official Charts Companyllä on pitkä historia sen suhteen, että he ovat nimenomaan tehneet parhaansa estääkseen vanhojen hittien nousun kärkeen striimausten ansiosta. Pahiten tästä kärsi Mariah Careyn jouluklassikko All I Want for Christmas Is You, joka jätettiin monta kertaa kakkoseksi ennen kuin se pääsi toissa jouluna kärkeen ACR:stä huolimatta.

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla Running Up That Hill nousi tällä viikolla neljänneksi. Se on Bushin uran korkein sijoitus. Meriitti on ollut kappaleen hallussa jo kymmeniä vuosia.


Ei kommentteja: